4 σκανδιναβικά αστυνομικά θρίλερ για να διαβάσεις στην παραλία

Το καλοκαίρι, φρόντισε να διαβάσεις περισσότερο από ποτέ.

Αν ακούσεις κάποιον φίλο ή γνωστό να δηλώνει εκστασιασμένος με τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα, να ξέρεις ότι μιλάει για κόσμους πολύ διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στα μερικανικά μεγαθήρια του είδους. Για κόσμους χωρίς τζαζ και τη μοιραία ξανθιά, με γεμάτους από σκοτάδι. Για κόσμους που νυχτώνει για πάντα, που γίνονται φόνοι σε κάθε γωνιά και που ο πάγος είναι το πιο φιλόξενο πράγμα τριγύρω. Γιατί ο κόσμος των nordic μυθιστορημάτων είναι σκοτεινός και βαμμένος με αίμα.

Είπα να γράψω δύο λόγια για 4 πολύ αγαπημένα μου, τα 3 από αυτά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Όμως και το τέταρτο μην το φοβηθείς. Με λίγο παραπάνω κόπο θα τα καταφέρεις. 

Αν ψάχνεις βιβλίο για το καλοκαίρι, δοκίμασε ένα από αυτά.

Henning Mankell - «Εκτελεστές Δίχως Πρόσωπο» (Ψυχογιός)

9789602745960 hd

Ο Henning Mankell, ο οποίος μάλιστα απεβίωσε πριν 2 χρόνια, θεωρείται από τους περισσότερους κριτικούς  ως ο πατέρας των Nordic, των Σκανδιναβικών αστυνομικών θρίλερ. Αν και το «Εκτελεστές Δίχως Πρόσωπο» είναι από τα πρώτα βιβλία που μας σύστησαν τον αστυνομικό επιθεωρητή Kurt Wallander, τα διηγήματα έγιναν τόσο διάσημα που έφεραν τον στόρι μέχρι την τηλεόραση – με τον Kenneth Branagh στον ομώνυμο ρόλο. Το εν λόγω μυθιστόρημα είναι ξεκάθαρα από τα καλύτερα του. Είναι σκληρό, πολλές φορές καταθλιπτικό και με εξίσου πολλούς σκοτεινούς διαλόγους. Πρόκειται για τον φόνο ενός αγρότη με την ετοιμοθάνατη γυναίκα του να ψελλίζει τις λέξεις «ξένος» πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. Μέσα από τους «Εκτελεστές Δίχως Πρόσωπο» δεν θα διαβάσεις απλά ένα σπουδαίο αστυνομικό, αλλά θα προβληματιστείς για ακόμη μία φορά με τους τρόπους που επιλέγει να σκέφτεται η κοινωνία.

Arnaldur Indridason - «Φορμόλη» (Λιβάνης)

a4217141 be93 4900 bee0 369043f9dab4

Άλλο ένα βιβλίο που κατάφερε να γίνει ταινία και που έφερε πιο κοντά μας τον παγωμένο κόσμο της Ισλανδίας. Η «Φορμόλη» υπήρξε το πρώτο βιβλίο του Indridason το οποίο έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο για την πολυδιάστατη υπόθεσή του. Ένας ηλικιωμένος άντρας βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στο Reykjavik, μαζί με μία περίεργη σημείωση και οδηγίες με στοιχεία για την Σήμανση. Το μαγικό με τον Indridason είναι πως καταφέρνει σε κάθε σελίδα να σε κρατάει σε αγωνία για την επόμενη σκηνή που καταλαβαίνεις ότι θα έρθει αλλά δεν φτάνει ποτέ. Ή μάλλον φτάνει όταν δεν την περιμένεις. Καταφέρνει να κρατάει ζωντανό το μυστήριο χωρίς να γίνεται βαρετό και δίνει μία υπέροχη και συνάμα τρομαχτική εικόνα από το τι θα έβλεπες σε ένα ταξίδι σου στην Ισλανδία.

 

Jo Nesbo - «Η Νυχτερίδα» (Mεταίχμιο)

3681 566

Ο Nesbo είναι ένας συγγραφέας που θέλει χρόνο και αφοσίωση. Τα αστυνομικά θρίλερ του είναι αυτή τη στιγμή (και παλιότερα) είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχει προφέρει η Νόρβηγία στην σύγχρονη μυθοπλασία. Υπάρχουν τόσα πολλά δικά του βιβλία για να προτείνεις, που δεν ξέρεις από πού θα ξεκινήσεις. Αν ρωτήσεις θα σου πουν για τις «Κατσαρίδες». Για τον «Χιονάνθρωπο» που ετοιμάζεται και σε ταινία. Ή ακόμη και τον «Κοκκινολαίμη». Όμως όλα ξεκίνησαν με την Νυχτερίδα, το πρώτο βιβλίο που μας μύησε στην ιδιαιτερότητα του ήρωα Harry Hole. Ένας φόνος μίας κοπέλας από τη Νορβηγία στο Σίδνεϋ, θα δώσει αφορμή για μερικές από τις πιο αιματηρές σελίδες που έχεις διαβάσει. Γιατί η ιδιαιτερότητα του Nesbo είναι ότι μπορεί να περιγράφει τα πράγματα ακριβώς όπως θα γινόντουσαν στην αληθινή ζωή.

Kerstin Ekman - «Blackwater»

black

Από τα κλασσικά 90s θρίλερ-βιβλία, που παρουσιάζουν όλη την μεγαλοπρέπεια της σκανδιναβικής ατμόσφαιρας και του εγκλήματος. Βραβευμένο βιβλίο από το Σκανδιναβικού Συμβουλίου, είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία και θεωρείται ένα από τα βιβλία «σιγουράκια» στη Σουηδία. Κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας η Annie Raft και η κόρη της Mia, που ανακαλύπτουν τα θύματα ενός διπλού φονικού μέσα σε ένα απομονωμένο δάσος. Είκοσι χρόνια αργότερα, η Annie γνωρίζει τον σύντροφο της κόρης της, που μοιάζει με εκείνον τον άντρα που είδε χρόνια πριν μέσα στη νύχτα. Και το μυστήριο ξεκινά σε αυτό το πραγματικά καθηλωτικό βιβλίο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved