Το Shōgun είναι τόσο έπος όσο το περιμέναμε

Είδαμε το πρώτο επεισόδιο στη σκληρή Ιαπωνία του 17ου αιώνα.

O κόσμος του 1600 είναι ένας δύσκολος κόσμος. Είναι ο κόσμος των αποικιών στην υφήλιο, η πρώτη σκέψη του Νεύτωνα για την βαρύτητα, το άνοιγμα των εμπορικών δρόμων των Βρετανών στην Ινδία, αλλά και το ξεκίνημα του δουλεμπορίου από τους Ολλανδούς. Είναι όμως και η αρχή των επαφών της Ευρώπης με την Ιαπωνία, μια χώρα που πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν υπάρχει στ’ αλήθεια και πρόκειται για κάποιο μύθο. Όμως οι επιτυχίες του Κολόμβου το 1453 και τα ταξίδια του Μαγγελάνου, οδηγούν τους πιο τολμηρούς θαλασσοπόρους στις ακτές της Άπω Ανατολής, στην εποχή των samurai, όπου οι Πορτογάλοι κληρικοί έχουν ήδη διδάξει έναν «περίεργο» Θεό της αγάπης στους εξωπραγματικούς Ιάπωνες.

Το Shōgun αρχικά, δεν είναι απλά ένα μεγάλο έπος του FX.  Eίναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα από την εποχή του Richard Chamberlain και της αρχικής μεταφοράς του βιβλίου στο 1980 – μια κομβική δεκαετία για νέα πρότζεκτ. Παραγωγής FX, έρχεται την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, αποκλειστικά στο Disney+ στην Ελλάδα, όπου την ημέρα της πρεμιέρας, θα είναι διαθέσιμα τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς, με ένα νέο επεισόδιο να γίνεται διαθέσιμο κάθε εβδομάδα (μάθετε περισσότερα στο www.disneyplus.com).

Το πρώτο επεισόδιο που ακούει στο όνομα ‘‘Anjin’’ έχει διπλή σημασία, αφού σημαίνει πιλότος και περιγράφει τόσο το ίδιο το επεισόδιο, όσο και την ιδιότητα του Άγγλου ναυτικού John Blackthorne, που μετά από πείνα, κακουχίες στη θάλασσα και πολύμηνο ταξίδι, καταφέρνει να φτάσει με μερικούς συντρόφους στις ακτές της Ιαπωνίας. 

 

 

shogun2

 

Το άνοιγμα του επεισοδίου μας υπενθυμίζει το 1600 και αναφέρει ότι ο taiko είναι νεκρός, με το Συμβούλιο των Πέντε Ευγενών να είναι υποψήφιοι για τη θέση – ή τουλάχιστον αυτό θέλουν. Ο νεκρός είναι ουσιαστικά ο Toyotomi Hideyoshi, o άνθρωπος που ένωσε τα σογκουνάτα και μαθητής του παλιού πατριάρχη της φατρίας Oda, του Oda Nobunaga – αυτό επιβεβαιώνεται από την πανοπλία του Hideyoshi που εμφανίζεται στη σειρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πέντε ευγενών. Από το 1598 όπου η Ιαπωνία λήγει τους πολέμους με την Κορέα, βρίσκεται σε μία πρωτοφανή θέση όπου πρέπει να ανακάμψει, να αποδεχτεί την καινούργια θρησκεία που ονομάζεται Χριστιανισμός και να ξεκινήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους.

Άνθρωποι όπως ο Yoshii Toranaga που υποδύεται ο λατρεμένος Hiroyuki Sanada (Last Samurai, Westworld, John Wick), αναγνωρίζουν πως οι Ευρωπαίοι ίσως να είναι το κλειδί για την οριστική λύση στο θέμα εξουσίας της Ιαπωνίας. Ο Cosmo Jarvis που υποδύεται τον John Blackthorne βρίσκεται σε μία χώρα που δεν καταλαβαίνει ούτε τους κανόνες, ούτε τον τρόπο ζωής όπου ο κόσμος ζει και πεθαίνει κάτω από την εξουσία των τοπικών αρχόντων, που έχουν ρόλο φεουδάρχη. Ο Blackthorne πιάνεται αιχμάλωτος και η μοίρα τον φέρνει κοντά με έναν Ισπανό, τον Vasco Rodriguez, όπου θα τον συνοδέψει μέχρι την Οσάκα για να γνωρίζει τον Toranaga που κρατείται αιχμάλωτος με την θέλησή του από το συμβούλιο των υπολοίπων τεσσάρων λόρδων. Είναι μία ιστορία πολιτικής ίντριγκας και επιβολής που μόλις έχει ξεκινήσει να ξετυλίγεται και που έχει να διδάξει μόνο ένα πράγμα: στην Ιαπωνία των shogun, η ατίμωση είναι χειρότερη από το θάνατο.

 

jarvis

 

Ο θάνατος όμως -και αυτό είναι από τα ωραιότερα πράγματα στα στοιχεία της ατμόσφαιρας της σειράς- παρουσιάζεται έτσι ακριβώς όπως είναι για εκείνη την εποχή. Αδυσώπητος. Ένας χωρικός μπορεί να χάσει το κεφάλι του ανά πάσα στιγμή, ένας κατώτερος αξιωματικός να ατιμαστεί και να μην του επιτραπεί να αφήσει απογόνους, ενώ ένας ανώτερος λόρδος να αναγκαστεί να πράξει seppuku. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Mariko που υποδύεται η Anna Sawai. Ο πατέρας της Mariko δολοφόνησε τον λόρδο Goroda, έναν πολύ ισχυρό daimyo (άρχοντα) στην Ιαπωνία. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο ατιμάστηκε από αυτή την ενέργεια, αλλά οι Ιάπωνες θεώρησαν ότι τα παιδιά του ήταν επίσης ατιμωμένα. Η Mariko θέλησε να διαπράξει seppuku, αλλά αναγκάστηκε τελικά να παντρευτεί τον Toda Buntaro, έναν samurai του Yoshi Toranaga.

 

Shōgun Poster

 

Αυτή είναι η Ιαπωνία που ο Blackthorne προσπαθεί να κατανοήσει και που ακόμα έχει πολλά να μάθει από το γιγαντιαίο νησί της Άπω Ανατολής. Αυτό ακριβώς είναι και που κάνει το πρώτο επεισόδιο με πρωτοφανή επιτυχία. Να σου παρουσιάσει έναν διαφορετικό κόσμο, για το 1600 τουλάχιστον, σε μία Ιαπωνία που δεν υπάρχουν manga, yakuza, γρήγορα αυτοκίνητα και δυτική επιρροή. Είναι ένας κόσμος που οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν με ρατσισμό οποιονδήποτε Ευρωπαίο, που μοιράζουν αίμα όπως τους δίδαξε ο Hideyoshi και που δεν διστάζουν να πράξουν φρικαλεότητες προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.

 

 

Αυτή είναι η Ιαπωνία του Shōgun που μόλις ξεκίνησε, σε ένα κόσμο που περιμέναμε με ανυπομονησία. Το Shogun έρχεται στις 27 Φεβρουαρίου από το FX στο Disney+.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved