Η πιο ωραία ταινία με βιβλία έχει Johnny Depp και κάτι από αποκρυφισμό

Η Ένατη Πύλη είναι αυστηρά για βιβλιοφάγους.

Προφανώς και υπάρχουν εξαιρετικές ταινίες με πρωταγωνιστή το βιβλίο. Όχι κάποιον ηθοποιό απαραίτητα, αλλά το βιβλίο αυτό καθαυτό. Και παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γυριστεί ουκ ολίγες υπέροχες ταινίες, υπάρχει μία αρκετά σκοτεινή και εναλλακτική, αλλά σίγουρα το βιβλίο είναι που έχει και τον πρώτο ρόλο.

Οι νεότεροι ενδεχομένως να μην έχουν ακούσει ποτέ για την Ένατη Πύλη και να τους είναι ακόμα δυσκολότερο να φανταστούν τον Johnny Depp σε μία τέτοια ταινία – πόσο μάλλον όταν το μεγαλύτερο ποσοστό της Gen Z και των Alphas, γνώρισαν τον Johnny Depp στους Πειρατές της Καραϊβικής. Όμως αυτή εδώ η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο του Arturo Perez-Reverte, συστήσει έναν μοναδικό αντιήρωα που δουλειά του είναι να ψάχνει σπάνια βιβλία. O Depp υποδύεται ουσιαστικά έναν ντετέκτιβ βιβλίων με το όνομα Dean Corso (στο βιβλίο λέγεται Lucas Corso), στον οποίο ένας μεγιστάνας του αναθέτει να βρει το αυθεντικό αντίτυπο ενός βιβλίου που υποτίθεται ότι έγραψε ο ίδιος ο διάβολος. Το λες και περίεργο.

 

 

Όμως σε αυτό το ταξίδι, ακόμα και το κινηματογραφικό που φέρνει την υπογραφή του Roman Polanski, o Depp εξετάζει βιβλία, συγκρίνει γκραβούρες και εμπορεύεται σπάνιες εκδόσεις- εκμεταλλεύεται τους αστοιχείωτους συγγενείς ενός άλλου μεγιστάνα, για να βουτήξει από τα χέρια τους την συλλογή βιβλίων του Δον Κιχώτη, έκδοσης 1780 από τον Joaquin Ibarra. Από εκείνο το σημείο και μετά, η ταινία είναι ξεκάθαρα μία σκοτεινή περιπέτεια. Αλλά με τα βιβλία ως πρωταγωνιστές. Βλέπει κανείς σε τι σημείο μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι για πράγματα αξίας και τα βιβλία, όσοι γνωρίζουν, μπορούν να αποδειχτούν πολύ πιο πολύτιμα από ότι θα περίμενε κάποιος.

 

 

Παρότι κρατάει το σκοτεινό χαρακτήρα που είχε όλος αυτός ο κινηματογράφος της δεκαετίας του ’90, είναι και μια εξαιρετική αφορμή για να ξεκινήσει κανείς και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία και έχει το όνομα «Η Λέσχη Δουμάς ή Η Σκιά του Ρισελιέ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved