Είναι η ψηφιοποίηση των μουσειακών εκθεμάτων το επόμενο πολιτιστικό βήμα;

Το Βρετανικό Μουσείο προχωράει σε ψηφιοποίηση των εκθεμάτων του και αυτό αναμένεται να λύσει αρκετά προβλήματα. 

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πώς έχει σκοπό να ψηφιοποιήσει ολόκληρη τη μόνιμη συλλογή του - δηλαδή πάνω από οκτώ εκατομμύρια κομμάτια. Η ανακοίνωση αυτή προκύπτει ως κίνηση των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αύξηση της ασφάλειας και της πρόσβασης του κοινού, μιας και το καλοκαίρι που μας πέρασε αναφέρθηκαν κλοπές  χιλιάδων τεμαχίων, συμπεριλαμβανομένων 1.500 ιστορικών αντικειμένων.  

 

 

Ουσιαστικά μιλάμε για μεταφόρτωση σε περισσότερα από 2,4 εκατομμυρίων αρχείων και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περισσότερα από πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η ψηφιοποίηση είναι επίσης ακριβή διαδικασία και το Βρετανικό Μουσείο αναμένεται να δαπανήσει συνολικά 12,1 εκατομμύρια δολάρια για τη διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι οι κλοπές είναι το κύριο κίνητρο πίσω από το έργο ψηφιοποίησης, το μουσείο χρησιμοποιεί επίσης αυτήν την ανακοίνωση για να μπορέσει να αποτρέψει αιτήματα για την επιστροφή αντικειμένων. Ο πρόεδρος του συμβουλίου του μουσείου, George Osborne, ανέφερε στο αρμόδιο τμήμα του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης ως απάντηση σε αυτά τα αιτήματα, λέγοντας ότι το μουσείο έχει έναν «αρκετά καλό ιστότοπο» που προσφέρει ψηφιακή πρόσβαση ακόμα και αν κάποιος δεν μπορεί να τα επισκεφθεί.

Ωστόσο, το μουσείο δεν έχει επί του παρόντος τα χρήματα για να ολοκληρώσει το έργο, αν και υπόσχεται να συγκεντρώσει τα κεφάλαια μέσω ιδιωτών επενδυτών και όχι ζητώντας το ποσό από τους φορολογούμενους ή τη βρετανική κυβέρνηση. Μιλώντας για το 2020, οι πρώτες μέρες του Covid ανάγκασαν πολλά μουσεία να επιταχύνουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης. Το Μουσείο Grammy για παράδειγμα, ψηφιοποίησε ολόκληρα τα αρχεία του και πολλά ιδρύματα με έδρα τη Νέα Υόρκη ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Θα χρειαστούν δεκαετίες για να ψηφιοποιηθούν πλήρως τα περισσότερα μουσεία με παγκόσμιο κόστος 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτό είναι το μέλλον και ίσως μία καλή ευκαιρία για την επόμενη μέρα στην τέχνη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved