Οκτώ μεσαιωνικές σκηνές μάχης που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε

Έχει ιππότες, αίμα, σπαθιά και βία. Τι μπορεί να πάει στραβά;

 Έχει άλλη χαρά ο Μεσαιώνας. Καλά, δεν θα την έλεγες και χαρά όταν ο κόσμος πέθαινε σαν τις μύγες. Αλλά έχεις πανοπλίες, σπαθιά, πολύ αίμα και μάχες μέχρι θανάτου. Όποιο βιβλίο της ιστορίας και αν ανοίξεις, δεν είναι τυχαίο ότι μερικές από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις της ανθρωπότητας έγιναν στο Μεσαίωνα - και όχι απαραίτητα στις Σταυροφορίες. Όταν όλο αυτό ήρθε στο σινεμά, γεννήθηκε μία νέα κατηγορία ταινιών που συνεχίζουμε να αγαπάμε μέχρι σήμερα. Και ξεχωρίζουμε αυτές τις οκτώ με διαφορά. 

 

 

Τα κάρα της φωτιάς στο Medieval

Από τις νέες σχετικά προσθήκες στο μεσαιωνικό theme, με τον αγαπημένο Ben Foster να υποδύεται τον θρυλικό Jan Ziska και να απεικονίζει τον εμφύλιο που μαινόταν στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άναμεσα στον Βεντσεσλάβο τον 4ο και τον αδερφό του. Ζόρικες μάχες, ωμή βία και μία πρώτη επαφή της πολεμικής μηχανής των ιπποτών που χρησιμοποίησαν τα κάρα ως τανκ πολύ πριν τον Leonardo Da Vinci.

 

Kingdom of Heaven και Liam Neeson εναντίον όλων

Μπορεί ο ατάλαντος Orlando Bloom να πήρε την ευκαιρία στο έπος του Ridley Scott, αλλά ήταν ο Liam Neeson που έκλεψε την παράσταση με την μάχη στα γαλλικά δάση και έδειξε πως ένα μάτσο μισθοφόροι της πλάκας δεν πιάνουν μία στους Σταυροφόροι ιππότες. Σιγοντάρει ο David Thewlis ως Ιωαννίτης Ιππότης και ένας άσημος Γερμανός που πετσοκόβει κόσμο με δύο βέλη περασμένα στο λαιμό. Αυτές είναι μάχες.

 

Σκωτσέζοι εναντίον Άγγλων στο Outlaw King

H ταινία; Μέτρια. Ο Chris Pine; Απαράδεκτος όπως σε κάθε του εμφάνιση. Όμως το αυθεντικό πετσόκομμα του Robert the Bruce που έφερε την ανεξαρτησία στους Σκωτσέζους, είναι από εκείνα που ευχαριστιέσαι και μάλιστα με ό,τι συνεπάγεται σε όπλα και πολεμικές τακτικές για την εποχή. Όσο μούφα και αν είναι η υπόθεση, άπαξ και κάνεις μάχη μεσαιωνική, να την κάνεις σωστά. Σε αυτό, η ταινία, τα κατάφερε μια χαρά.

 

 

Λάσπη, βέλη και γλίστρες στο The King

Ηθοποιός με κοχόνες ο Timotee Chalamet και στο ρόλο του Ερρίκου του 5oυ ήταν εξαιρετικός από κάθε περίπτωση. Αν υπήρχε ωστόσο κάτι ακόμα καλύτερο, ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ταινία απεικόνισε την μάχη στο Αζενκούρ και την ολοκληρωτική καταστροφή του στρατού των Γάλλων. Επικές μονομαχίες χωρίς εντυπωσιακή σπαθασκία, αλλά με ωμή βία όπως ακριβώς συνήθιζαν στο Μεσαίωνα. Από εκείνες που θα βλέπουμε ξανά και ξανά όσο περνούν τα χρόνια.

 

Βουβωνική πανώλη και θανατικό Sean Bean στο Black Death

Σε κάθε περίπτωση ήταν ωραίο το στόρι. Μια χούφτα μισθοφόροι, ένας ιππότης και ένας Eddie Redmayne ντυμένος καλόγερος, πάνε να τα βάλουν με τους μοναδικούς παγανιστές μιας Ευρώπης που αργοπεθαίνει από την βουβωνική πανώλη. Οπωσδήποτε το highlight είναι ότι πεθαίνει -για άλλη μια φορά- ο Sean Bean αλλά και με τις μάχες, η ταινία δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Παραμένει μία από τις δυνατές μεσαιωνικές παρουσίες που μας αρέσει να βλέπουμε. Πολύ αηδία επίσης λόγω της πανδημίας.

 

 

Από Μονομάχος τοξοβόλος ο Russel Crowe στο Robin Hood

Δεν πήγε καλά στις κριτικές, αλλά θεωρώ πως το Robin Hood είναι πολύ υποτιμημένο. Αρχικά ήταν από τα λίγα που ξεχώρισαν από το μύθο και ασχολήθηκαν με τα αληθινά γεγονότα που διαδραματιζόντουσαν εκείνη την εποχή και παρότι υπήρχε μία δραματοποίηση γύρω από την ιστορία, είναι από τις απολαυστικές δουλειές του Ridley Scott. Προφανώς η μάχη του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου στα κάστρα και η τελευταία στην παραλία, κερδίζουν τα εύσημα.

 

Ο μόνος συμπαθής χαρακτήρας του Matt Damon στο Last Duel

Αρχικά η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή, όπως την κατέγραψαν οι ιστορικοί της εποχής. Είναι πράγματι η τελευταία καταγεγραμμένη μεσαιωνική μονομαχία, όπου ένας ευγενής ζητάει δικαίωση μέσω του σπαθιού του από έναν άλλο. Ναι έχει ωραία πλοκή και είναι ιδιαίτερα έξυπνος ο τρόπος με τον οποίο παρατίθενται τα γεγονότα που οδήγησαν στη μονομαχία, αλλά αυτή καθαυτή είναι που κερδίζει τα πάντα. Αγνή, μεσαιωνική, βία. Επίσης συμπαθέστατος Matt Damon, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια.

 

James Purfoy εναντίον όλων στο Ironclad

Το θυμάστε καθόλου; Ξεκίνησε κάπως νωθρά αλλά στο τέλος, η πολιορκία των Βίκινγκ στο αγγλικό κάστρο μας δικαίωσε. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν πως από σπαθιά μέχρι βαλίστρες, πανοπλίες, τσεκούρια και πολιορκητικοί κριοί, κάθε μεσαιωνικό όπλο το είδαμε και το απολαύσαμε, ακόμη και αν ο James ήταν κάπως…δυσκίνητος σε αυτό το ρόλο. Μεσαίωνα όμως δεν θέλατε;

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved