Το φαινόμενο Michael Jackson μέσα από 10 κορυφαία τραγούδια του

Σαν σήμερα ο Βασιλιάς της Ποπ έφυγε από τη ζωή αλλά ποτέ από τις playlists μας.

Όταν ο Michael Jackson έφυγε από κοντά μας τον Ιούνιο του 2009, ένιωσα πως έχασα έναν καλό μου φίλο. Μεγάλωσα με τα τραγούδια του Michael Jackson. Οι φίλοι μου μεγάλωσαν με τα τραγούδια του Michael Jackson. Οι γονείς μου τον έβλεπαν στην τηλεόραση και καταλάβαιναν, χωρίς να έχουν επαφή με την συγκεκριμένη μουσική σκηνή, πως ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ένας άνθρωπος για τον οποίο, σε 40 χρόνια από τώρα, θα αναφέρονται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν για τον Elvis.

Δεν μπορείς να καταλάβεις την ορολογία «Βασιλιάς της Ποπ» παρά μόνο αν ανατρέξεις πίσω στο παρελθόν. Αν ακούσεις ξανά τα τραγούδια, δεις από την αρχή τα βιντεοκλίπ και προσέξεις με πιο ώριμο μάτι τα χορογραφικά. Ο Michael Jackson δεν ήταν απλά «μπροστά από την εποχή του». Κατάφερε να δημιουργήσει μία ολόκληρη εποχή εξ’ ολοκλήρου από μόνος του. Ήταν το ίδιο χαρισματικός καλλιτέχνης, την στιγμή που υπήρξε άψογος σώουμαν επί σκηνής. Με πωλήσεις που συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα και με μία ζωή γεμάτη επιτυχίες, βραβεύσεις και μουσική κληρονομιά, αποφασίσαμε να τον ξαναβρούμε μέσα από την μουσική του. Κοιτάξαμε δηλαδή εκεί που έπρεπε. Στα τραγούδια του.

Τα παρακάτω 10 τραγούδια δεν είναι απλά μία all-time classic λίστα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Είναι τραγούδια τα οποία έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, στο να απογειωθεί η dance-pop σκηνή και να αποτελέσει έμπνευση για όσους ήρθαν μετά.

Το μεγαλύτερο κληροδότημα του Michael Jackson, είναι πως κατάφερε να ενώσει έναν ολόκληρο πλανήτη με την μουσική του. Μία όμορφη, αθώα περίοδο, που όλοι φοβόμασταν λιγότερο, μισούσαμε λιγότερο και αγαπούσαμε περισσότερο. Και ναι. Ο Mike έπαιξε τον δικό του ρόλο σε αυτό.

 

Leave Me Alone (Bad, 1987)

Από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της δεκαετίας του ’80. Έφτασε από το πρώτο 3ημερο στη δεύτερη θέση του Billboard και ξεχώρισε για το πρωτοποριακό του (εκείνης της εποχής) βίντεοκλιπ. Μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της mid-term εποχής του Βασιλιά της Ποπ.

 

Another Part of Me (Βad, 1987)

Κατά πολλούς, ήταν από τα λίγα dance/easy listening τραγούδια του Michael Jackson. Ξεκάθαρα πιο groovy από τα απότομα beats τα οποία είχε συνηθίσει το κοινό του. Περιέργως είναι από τα κομμάτια που έχουν παίξει περισσότερο σε ταινίες και video games. Η Madonna έχει αναφέρει πως είναι από τα αγαπημένα της τραγούδια. Το χρησιμοποίησε μάλιστα στο Sticky & Sweet Tour της το 2009.

 

Black or White (Dangerous, 1991)

Λίγο του ότι ακουγόταν κατά κόρον  στον Geronimo Groovy, λίγο ότι συμμετείχε ο Macauly Culkin από το Home Alone που τότε γνώριζε τις δόξες του, δεν υπήρχε πιτσιρικάς που δεν τραγουδούσε τους στίχους από το Black or White. Όλη η παιδική μας ηλικία σε ένα τραγούδι.

 

Dirty Diana (Bad, 1987)

Ο Βασιλιάς προσέλαβε τον κιθαρίστα του Billy Idol, Steve Stevens, για να τον στηρίξει σε αυτό το κομμάτι. Οι φήμες της εποχής, έλεγαν πως το τραγούδι γράφτηκε για την Diana Ross με την οποία ο Jackson πιθανόν να είχε κρυφή σχέση. Υπέροχο τραγούδι όποια και αν ήταν η αλήθεια.

 

Billie Jean (Thriller, 1982)

Το Billie Jean παραλίγο να μην συμπεριληφθεί καν στο άλμπουμ, καθότι ο παραγωγός Quincy Jones θεώρησε πως θα είναι μέγιστη αποτυχία. Τελικά το Billie Jean κέρδισε μία θέση στο δίσκο αλλά και στην καρδιά του κόσμου, ενώ είναι ένα από τα τραγούδια για τα οποία έχουν γίνει οι περισσότερες διασκευές.

 

Beat It (Thriller, 1982)

Χωρίς τον Eddie Van Halen, ή μάλλον το σόλο του, είναι πολύ πιθανόν το τραγούδι να μην είχε την ίδια αποδοχή. Ο Van Halen αγχώθηκε τόσο πολύ για την μελωδία, που έφτασε στο σημείο να παίρνει τηλέφωνο τον Quincy Jones και να του παίζει τα σόλο. Και κάπως έτσι φτάσαμε στην τελική μορφή του τραγουδιού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 

Bad (Bad, 1987)

Ένα από  τα πιο πολυπαιγμένα κομμάτια στην μουσική παγκοσμίως, το Bad είχε γραφτεί αρχικά για ντουέτο του Jackson με τον Prince. Ο τελευταίος είχε δηλώσει στον Quincy Jones πως το τραγούδι θα γινόταν επιτυχία ούτως ή άλλως και χωρίς αυτόν. Και δεν είχε άδικο. Το Bad έμεινε χαραγμένο στην αιωνιότητα.

 

Give In to Me (Dangerous, 1991)

Ήταν η ροκ έκδοση που έκανε το Give In To Me να ξεχωρίζει. Ακόμη και αν ήταν ένα ακόμη χορευτικό τραγούδι από τον Jackson, θύμιζε περισσότερο ροκ μπαλάντα παρά ποπ τραγούδι. Ο κόσμος αγκάλιασε το «διαφορετικό» του δίσκου και παραμένει μέχρι και σήμερα από τα πιο αγαπημένα του κοινού - με την βοήθεια του Slash.

 

Thriller (Thriller, 1982)

Σήμα κατατεθέν του Michael Jackson, δεν αποτέλεσε μόνο hit για τις ντισκοτέκ και τα πάρτι της εποχής, αλλά και μία νέα εποχή για τα βιντεοκλίπ. Σχεδόν 500.000 δολάρια δαπανήθηκαν για το μίνι-φιλμ που συνοδεύει το κλιπάκι, με αποτέλεσμα το 2006 να κερδίσει ένα Ρεκόρ Guinness για το πιο εμπορικό και πετυχημένο κλιπ που γυρίστηκε ποτέ. Το single του Thriller πούλησε τον πρώτο μήνα πάνω από 9 εκατομμύρια αντίτυπα.

 

Smooth Criminal (Bad, 1987)

Δεν ήταν μόνο το τραγούδι. Ήταν όλα όσα το περίκλυζαν. Το κοστούμι. Ο χορός. Oι κινήσεις που έδειχναν ότι ο Βασιλιάς αψηφούσε την βαρύτητα. Όλα έκαναν τον κόσμο να παραληρεί. Το Smooth Criminal υπήρξε έμπνευση για το Moonwalker και δίδαξε στον κόσμο την υπεροχή του Michael Jackson τόσο σαν τραγουδιστή, όσο και σαν χορευτή. Μπορείς να θυμηθείς την πρώτη φορά που το άκουσες;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved