Γιατί μας φαίνεται βουνό το να ξεκινήσουμε ένα Βιβλίο;

5 απλά βήματα για να ανοίξεις το ρημάδι που έχει πιάσει μάκα στο ράφι σου.

Στην προηγούμενη μου δουλειά, η μετακίνηση προς και από το γραφείο μου έπαιρνε καθημερινά δυόμιση ώρες με ΜΜΜ. Ψιλοανυπόφορη κατάσταση η οποία όμως παλευόταν για έναν και μόνο λόγο: κάπου εκεί μεταξύ συρμού και αποβάθρας, έβρισκα πάντα χρόνο να διαβάζω βιβλία. Τουλάχιστον μία ολόκληρη ώρα έβγαινε καθημερινά πάνω από σελίδες συγγραφέων που περίμεναν στην ουρά της must read λίστας μου. Τους τελευταίους έξι μήνες, που η μετακίνηση στο γραφείο γίνεται αμαξάτα, ζήτημα να έχω διαβάσει δύο βιβλία. Όσα έβγαζα, δηλαδή, κατά μέσο όρο πέρυσι τέτοιο καιρό ανά 15νθήμερο. 

Δεν χρειάζεται να αναφέρω πόσο στοιχίζει στον εγκέφαλο η αποχή από το διάβασμα. Από το οποιοδήποτε διάβασμα. Από το διάβασμα που δεν έχει να κάνει με το κατακλυσμιαίο υλικό που μας τροφοδοτεί ο ιντερνετικός κόσμος, αλλά από εκείνο, το γνήσιο, που σου προσφέρει τζούρες από την φρεσκοτυπωμένη (ή και όχι) σελίδα. Αν με ρωτήσεις: «και γιατί δεν διαβάζεις σπίτι σου;», θα σου βρω χίλιες δυο δικαιολογίες. Γιατί, μην κοροϊδευόμαστε. Όσο και να το αγαπάς το ρημάδι, απαιτεί αρετή και τόλμη το να πάρεις την απόφαση να πέσεις πάνω του με τα μούτρα. Κατάλοιπο προφανώς από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια, που το εκπαιδευτικό σύστημα μου πούλησε με τον πλέον αντι-εμπορικό τρόπο το διάβασμα. 

Σε κάθε περίπτωση, απογοητευτική η κατάσταση και πολλά τα άγχη που απομακρύνομαι από την πλέον επωφελή πνευματική δραστηριότητα. Και να που έπεσα προχθές πάνω σε ένα σχετικό άρθρο του Patrick Allan από το Lifehacker που μου έδωσε κάποιες μικροεμπνεύσεις για το πώς θα αναζωπυρώσω τη σχέση μου με την ανάγνωση:

 

1. Κάνε το περιβάλλον σου περισσότερο βιβλιοφιλικό

Η θέση του φωτιστικού στο κομοδίνο, τα μαξιλάρια στον καναπέ και στο κρεβάτι, μια πολυθρόνα σαν αυτή που χυνόταν ο Τζόι στα Φιλαράκια, η απουσία τηλεόρασης από το δωμάτιο... Αυτά κι άλλα πολλά που αλλάζουν ανάλογα με το χώρο στον οποίο ζει και κινείται ο καθένας, μας λέει ο Patrick, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία που θα σε προδιαθέτουν να διαβάσεις και θα εξαλείφουν βαθμιαία τις Σειρήνες που σε αποσπούν από το να γνωριστείς επιτέλους με τον κύριο Χέμινγουεϊ

qwe


2.  Κουβάλα τα βιβλία σου όπου κι αν πας

Προφανώς και δεν σε παρακινεί να περπατάς στην Πειραιώς και να είσαι με σκυμμένο το κεφάλι βυθισμένος στις διδαχές του Καζαντζάκη, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν παραπάνω από μία αφορμές μέσα στην ημέρα για να βγάλεις από την τσάντα σου ένα βιβλιαράκι προκειμένου να γεμίσεις ένα χρόνο που σε άλλη περίπτωση θα ήταν χαμένος. Στην ουρά, στα ΜΜΜ, σε μια μοναχική βόλτα, στο καφέ περιμένοντας τους φίλους που σε έχουν στήσει. Θα σκαλώσεις όταν συνειδητοποιήσεις πόσο πολύ χρόνο μπορείς να διαθέσεις αθροιστικά. Κι αυτά τα σκαλώματα καλό είναι να να γίνονται.

3. Παράτα τα βιβλία που δεν σε γεμίζουν

Όντας ψυχαναγκαστικός, θα διαφωνήσω εν μέρει με τον φίλο μου τον Patrick. Μου 'χει τύχει να βγάλω βιβλίο 600 plus σελίδες του οποίου ζήτημα ήταν να απόλαυσα τις 100. Με λίγα λόγια, δεν πέρασα καλά διαβάζοντάς το. Και εδώ είναι που έρχεται να μου τραβήξει το αυτί έχοντας μαζί του χίλια δίκια. «Πρέπει να αντιμετωπίζεις το διάβασμα ενός βιβλίου με την ίδια ευχαρίστηση που σου προσφέρει το να βλέπεις μια ταινία ή μια σειρά. Αλλιώς δεν υπάρχει νόημα», μας λέει μέσες άκρες και η αλήθεια είναι με το μέρος του. Δεν υπάρχει κάνενας απολύτος λόγος να διαβάζεις ένα αποτυχημένο μυθιστόρημα και να νιώθεις λίγο χειρότερα από τότε που έπρεπε να βγάλεις την ύλη για το διαγώνισμα τριμήνου στη Βιολογία. Το διάβασμα (πρέπει να) είναι απόλαυση. Αν δεν σου αρέσει κάτι, πήγαινε στο επόμενο χωρίς πολλά πολλά. 

4. Όταν διαβάζεις, ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ!

Με τόσους αντιπερισπασμούς τριγύρω, δεν είναι άσχημη ιδέα να βάζεις κάποια σαφή όρια και κάποιους ξεκάθαρους στόχους που θα σε βοηθήσουν να αφοσιωθείς στο διάβασμα. Πες ότι σήμερα θα βγάλεις σώνει και ντε 30 σελίδες, πες ότι θα βγάλεις ένα κεφάλαιο, ό,τι ποθεί η ψυχή σου τέλος πάντων, αρκεί να δεσμευτείς ότι θα το κάνεις. Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα (τώρα το σκέφτηκα αυτό).

ert

 

5. Μίλα για τα βιβλία που διαβάζεις

Δεν έχει να κάνει με επίδειξη γνώσεων  και προφανώς ο Patrick όταν έγραφε αυτά που έγραφε, δεν εννοούσε να πας στην γηπεδική σου παρέα και να αρχίσεις να τους μιλάς για το νέο του Γιούνας Γιούνασον. Άσχημο πράγμα το name dropping και το show off, αλλά είμαι σίγουρος, τίμιε αναγνώστη του Ratpack, πως δεν είσαι από αυτούς. ΑΛΛΑ! Όταν βρεθείς σε παρέα με βιβλιοφιλικά ενδιαφέροντα, δεν είναι κακό να βάλεις μπροστά τη συζήτηση για τα βιβλία που διαβάζετε αυτόν τον καιρό, έτσι ώστε να δώσεις και να πάρεις ερεθίσματα, κρατώντας την καύλα τη φλόγα της ανάγνωσης αναμμένη.

Αυτά από τον Patrick. Αν έχεις να προσθέσεις τις δικές σου μανιέρες στα σχόλια, είμαστε όλο μάτια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved