Μέσα στο πύρινο ολοκαύτωμα του Νετανιάχου

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Ράφα θα έχουν για ακόμα μια φορά το ίδιο τέλος. Με καμία πρόοδο σε διαλόγους και περισσότερα πτώματα από όσα μπορούμε να φανταστούμε.

«Η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ». Φράσεις σαν και αυτές ακούγονται συνήθως όταν οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος και διπλωματία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η παραπάνω ατάκα ωστόσο, έρχεται κατευθείαν από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δεν βλέπει κοινό έδαφος, ούτε χώρο για συζητήσεις. Βλέπει ολοκαύτωμα.

Παρά την αρχική συμφωνία που προέβλεπε τρεις φάσεις με διάρκεια 42 ημερών η κάθεμία, την τελευταία ώρα το IDF συνεχίζει να σφυροκοπά στα ανατολικά της Ράφα με τα άρματα μάχης του Ισραήλ να είναι εντός της Γάζας. Η Χαμάς ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση πως ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τους μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο ότι η οργάνωση αποδέχθηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός, αλλά οι πολεμικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, καταστρέφουν αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ευκαιρία για διάλογο και, πρωτίστως, την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

 

 

 

Ας το κάνουμε εικόνα. Στη Ράφα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν ότι θα χρησιμοποιήσουν βία αν δεν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό όχι μόνο δεν είναι εφικτό για ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους, ανάμεσά τους προφανώς μικρά παιδιά, αλλά τα θύματα που θα προκύψουν, είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται να απασχολήσει το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου. Για εκείνον, είναι απλά μια κόλλα αναφοράς των στρατιωτικών επιχειρήσεων, μία γραμμή με ένα νούμερο μηδαμινής σημασίας, με μία πόλη που αυτή τη στιγμή δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Νετανιάχου βρίσκεται σε σύγχυση αλλά εννοεί κάθε απειλή και πως οι πράξεις του θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενη ρήξη με το State Department που είχε ζητήσει από το Ισραήλ να μην περάσει σε βεβιασμένες κινήσεις που θα καταλήξουν σε απογραφή θυμάτων. Ασχέτως αν ο Νετανιάχου βρίσκεται σε σύγχυση ή όχι, έχει απόλυτη επίγνωση των πράξεων και των επιπτώσεων. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 

 

 

Πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα χαρτιά με τις υπογραφές, ο Νετανιάχου θα αφήσει για ακόμη μια φορά πίσω του ερείπια. Θα αφήσει για ακόμη μια φορά μια νεκρόπολη διαμελισμένων σωμάτων, που ουδέποτε έφερε το Ισραήλ πιο κοντά στον διάλογο. Το μόνο που κατάφερε, ήταν να εντείνει την παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του και να προσθέσει ένα ακόμη φρικαλέο νούμερο στο τρομαχτικό αρνητικό σκορ του άμαχου πληθυσμού. Αυτές είναι οι μόνες εικόνες που θα έπρεπε να μας απασχολούν. Οι πρώτες πρωινές λήψεις των δημοσιογραφικών συνεργείων, που για ακόμη μια φορά θα δείχνουν την επιθυμία του Νετανιάχου για ολοκαύτωμα. Που μέσα από τους καπνούς και τα διαλυμένα κτίρια, με τη Ράφα να θυμίζει μια πόλη από δυστοπική ταινία φαντασίας, που είναι όμως πέρα για πέρα πραγματική. Όλα τα παραπάνω, ποτισμένα με το αίμα αθώων ανθρώπων και μικρών παιδιών που δεν θα δουν την επόμενη μέρα.

Σήμερα το βράδυ, για ακόμα μια φορά, δεν έχουμε καμία πολεμική επιχείρηση. Έχουμε ανθρώπινη σφαγή με την σφραγίδα του Νετανιάχου. Που ξέρει καλά πώς να αφήνει το στίγμα του μέσα από ουρλιαχτά μανάδων που κρατάνε τα νεκρά τους παιδιά στην αγκαλιά ενώ τα πάντα τριγύρω φλέγονται.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved