Η καμπάνια του Υπουργείου Παιδείας κατά του bullying έγινε δικαίως viral

Το video είναι συγκλονιστικό και οφείλουν να το δουν γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί και γενικότερα ολόκληρη η κοινωνία.

Μην κλείνεις τα μάτια στο πρόβλημα. “Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ”, όπως πολύ σωστά είναι το σλόγκαν της καμπάνιας του Υπουργείου Παιδείας κατά του σχολικού εκφοβισμού. Η κατάσταση στους δρόμους και στα σχολεία έχει ξεφύγει. Η Πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα και η καμπάνια του Υπουργείου Παιδείας κατά του bullying είναι το πρώτο σωστό βήμα. 

Στο video που έγινε viral παρακολουθούμε παρέες παιδιών να κάνουν bullying σε συμμαθητές τους αλλά και οικογένειες, ανήσυχες, να βλέπουν στην τηλεόραση σκηνές βίας ανάμεσα σε εφήβους και να διερωτώνται αν έχει κάποια συμμετοχή σε αυτό το δικό τους παιδί. Στο τέλος, το βίντεο προτρέπει τα παιδιά που είναι είτε θύματα είτε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, να μιλήσουν.

 

 

Στο κείμενο που συνοδεύει τη δημοσίευση του βίντεο στο YouTube αναφέρεται: «Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Αν είσαι μαθητής/μαθήτρια ή γονέας μαθητή που βιώνει bullying στο σχολείο, μπες στο https://stop-bullying.gov.gr και κάνε αναφορά. Το σχολείο σου μαζί με μια ομάδα ειδικών θα διαχειριστούν το ζήτημα σου με ασφάλεια, μέχρι να επιλυθεί». 

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης σε σχετική εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη, εξηγώντας μεταξύ άλλων τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, στην οποία θα καταγγέλλονται περιστατικά βίας στο σχολικό περιβάλλον. 

Μαρίνα Μόσχα, καιρός να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για την βία μεταξύ ανηλίκων

«Μιλάμε για επώνυμες αναφορές» σημείωσε ο υπουργός και ενημέρωσε πως στην πλατφόρμα αυτή «μπορεί να μπει ένας γονέας με τους κωδικούς taxis και τα παιδιά με τους κωδικούς που έχουν στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο».

«Δημιουργείται ένας προσωπικός λογαριασμός, έπειτα ακολουθεί η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου σχετικά με το περιστατικό βίας, το σημαντικότερο σκέλος του οποίου αφορά στην αποτύπωση του είδους της ενδοσχολικής βίας (σωματική, ψυχολογική διαδικτυακή).

Η αναφορά πρόκειται να παρακολουθείται, πόσο γρήγορα διαχειρίζεται από τους αρμόδιους. Τα επίπεδα στα οποία θα γίνεται η διαχείριση ενός περιστατικού είναι πολλαπλά, όπως επανέλαβε ο κ. Πιερρακάκης.

«Το θέμα αναλαμβάνει κατ' αρχήν το σχολείο. Σε δεύτερο βαθμό, ακολουθεί μια τετραμελής ομάδα, η οποία μεταξύ άλλων θα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ψυχολόγους. Σε ένα τρίτο επίπεδο αναλαμβάνει δράση το Υπουργείο Παιδείας με την βοήθεια μιας επιτροπής ειδικών».

Στόχος, όπως τόνισε είναι «να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης». Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα των σχολείων οι δράσεις ενεργού πολίτη.

«Πρόκειται για οριζόντια μαθησιακή παρέμβαση, μία ώρα την εβδομάδα για όλο το έτος» Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και οι σχολικές εκδρομές θα υπηρετούν έναν επιμορφωτικό σκοπό» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο μιας νέας κουλτούρας σεβασμού, ενημέρωσε πως από τον Σεπτέμβριο θα ισχύσουν νέοι σχολικοί κανονισμοί λειτουργίας, τους οποίους «οι γονείς θα πρέπει να υπογράψουν για να ξεκινήσει κανονικά το παιδί στο σχολείο».

Διότι όπως εξηγεί ο υπουργός «το προνόμιο πάει μαζί με την υποχρέωση».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved