associated press Airbnb: Η Αθήνα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νέας Υόρκης

Οι νέοι κανόνες σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση κάνουν την πόλη πιο ανθρώπινη.

Το Airbnb είναι ευλογία αν είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου ή τουρίστας που θέλεις να βρεις μία πιο φτηνή επιλογή για τις διακοπές σου. Ωστόσο το Airbnb είναι κατάρα αν είσαι μόνιμος κάτοικος μίας πόλης που πλέον «πνίγεται» από διαμερίσματα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση. Αν μένεις στην Αθήνα και ψάχνεις να νοικιάσεις σπίτι, το έχεις αισθανθεί στο πετσί σου. Κάθε «τρύπα» έχει μετατραπεί σε «φωλιά» για κάθε τουρίστα που δε θέλει να δώσει μια περιουσία σ’ ένα ξενοδοχείο. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το συναντούσες μέχρι πρόσφατα και στην Μητρόπολη του πλανήτη. Η Νέα Υόρκη, το «Μεγάλο Μήλο», αποφάσισε να γίνει πιο ανθρώπινη. Να βάλει «φρένο» σε όλη αυτή την ιστορία. Βασικά να θέσει κανόνες. Κάποτε θα γινόταν κι αυτό.

 

 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Airbnb, αναγκάστηκε να σταματήσει να δέχεται ορισμένες κρατήσεις στη Νέα Υόρκη μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ποιοι είναι οι νέοι κανονισμοί; Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι μισθώσεις διάρκειας μικρότερης των 30 ημερών επιτρέπονται μόνο εάν οι «σπιτονοικοκύρηδες» είναι κάτοικοι της πόλης. Οι οικοδεσπότες πρέπει επίσης να δεσμευτούν ότι θα είναι φυσικά παρόντες στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ενοικίασης, μοιραζόμενοι τους χώρους διαβίωσης με τον φιλοξενούμενό τους. Επίσης, δεν επιτρέπονται περισσότεροι από δύο φιλοξενούμενοι κάθε φορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες αποκλείονται. Πλατφόρμες όπως η Airbnb, η VRBO και άλλες δεν επιτρέπεται να επεξεργάζονται ενοικιάσεις για μη εγγεγραμμένους χρήστες. Η Νέα Υόρκη λέει ότι έχει εγκρίνει μόλις 300 από τις περισσότερες από 3.800 αιτήσεις που έλαβε. Καθόλου άσχημα.

Τι στόχο έχουν οι νέοι κανόνες; Να βάλουν ουσιαστικά τέλος στην ελεύθερη αγορά, κατά την οποία ιδιοκτήτες και κάτοικοι νοίκιαζαν τα διαμερίσματά τους με την εβδομάδα ή τη νύχτα σε τουρίστες ή άλλους που βρίσκονταν στην πόλη για σύντομες διαμονές. Οι συνήγοροι λένε ότι η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για κατοικίες στις ήδη περιορισμένες γειτονιές της πόλης.

Το απάνθρωπο σχόλιο για τις πυρκαγιές ήρθε από ιδιοκτήτρια Airbnb

Σύμφωνα με τον Guardian, εκείνοι που είχαν πιέσει για τους περιορισμούς λένε ότι είναι απαραίτητοι για να σταματήσουν τα διαμερίσματα να γίνονται de facto ξενοδοχεία. «Στη Νέα Υόρκη, τα οικιστικά διαμερίσματα πρέπει να προορίζονται για οικιστική χρήση όχι ξενοδοχειακή», δήλωσε ο Murray Cox της Inside Airbnb, μιας ομάδας κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η Airbnb κατήγγειλε τους κανόνες στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά αποτελούν ανούσιες απαγορεύσεις και ότι θα πλήξουν τους επισκέπτες που αναζητούν οικονομικά προσιτή διαμονή. Ο διευθυντής πολιτικής της εταιρείας, Theo Yedinsky, χαρακτήρισε τις αλλαγές των κανόνων πλήγμα για «τους χιλιάδες κατοίκους της Νέας Υόρκης και τις μικρές επιχειρήσεις στις εξωτερικές συνοικίες που βασίζονται στην κοινή χρήση σπιτιών και στα χρήματα του τουρισμού για να τα βγάλουν πέρα».

 

 

Η εταιρεία αναγκάστηκε, ωστόσο, να ακολουθήσει τους νέους κανόνες και δήλωσε ότι από τις 21 Αυγούστου σταμάτησε να δέχεται νέες βραχυπρόθεσμες κρατήσεις από κάθε οικοδεσπότη που δεν είχε παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία. Η AirBnb είχε 38.500 ενεργές καταχωρήσεις μη ξενοδοχειακών καταλυμάτων στη Νέα Υόρκη μόλις τον Ιανουάριο και ορισμένοι οικοδεσπότες μικρότερων σπιτιών δήλωσαν ότι στοχοποιούνται άδικα και τους βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με τις μεγαλύτερες πολυκατοικίες. Οι κανονισμοί υιοθετήθηκαν από την πόλη τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αλλά καθυστερούσαν λόγω νομικών προσφυγών μέχρι τον περασμένο μήνα. Ενώ οι διαδικτυακές υπηρεσίες καταχώρησης ενοικιάσεων έδωσαν στους ταξιδιώτες περισσότερες επιλογές στη Νέα Υόρκη -και αποτέλεσαν οικονομικό πλεονέκτημα για τους κατοίκους που νοίκιαζαν τα σπίτια τους ενώ έλειπαν για διακοπές- οδήγησαν επίσης σε παράπονα σχετικά με τις σπάνιες κατοικίες σε κατοικημένες γειτονιές που κλείνουν από τουρίστες.

Οι τακτικοί ενοικιαστές παραπονέθηκαν για κτίρια που ξαφνικά έμοιαζαν με ξενοδοχεία, με ξένους στους διαδρόμους και περιστασιακά πάρτι σε ενοικιαζόμενες μονάδες. Επενδυτές αγόραζαν μονάδες σε κτίρια συγκυριαρχίας ή ολόκληρα αρχοντικά, και στη συνέχεια έκαναν μια περιουσία κάνοντας νυχτερινές ενοικιάσεις που απαγορεύονταν από το νόμο.

 

 

«Η εγγραφή δημιουργεί μια σαφή πορεία για τους οικοδεσπότες που ακολουθούν τους μακροχρόνιους νόμους της πόλης και προστατεύει τους ταξιδιώτες από παράνομα και μη ασφαλή καταλύματα, ενώ παράλληλα τερματίζει τη διάδοση των παράνομων βραχυχρόνιων μισθώσεων», δήλωσε ο Κρίστιαν Κλόσνερ, εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου ειδικής επιβολής της πόλης.

Στην Αθήνα, αν θέλουμε να λεγόμαστε μία πόλη με όραμα και ανθρώπινη για τους μόνιμους κατοίκους και τους τουρίστες, οφείλουμε να πάρουμε παράδειγμα τη Νέα Υόρκη. Διαφορετική μιλάμε για μια τουριστική αυθαιρεσία χωρίς νόμους και κανόνες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved