Βίντεο: Πώς ένας άνδρας ξύπνησε ηφαίστειο πετώντας ένα αντικείμενο;

Τόσo απλό και τόσο τρομακτικό.

Είναι άραγε τόσο απλό να ξυπνήσει ένα ηφαίστειο, όπως φαίνεται στο βίντεο; Αυτή η σκέψη δημιουργεί άγχος, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι εξωπραγματική. Όπως προκύπτει από βίντεο, ένας άντρας ρίχνει ένα αντικείμενο σε ηφαίστειο και αυτό αντιδρά αμέσως και όσο περνάει η ώρα οι αντιδράσεις γίνονται όλο και πιο έντονες.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο φαίνονται δύο άντρες να στέκονται στον κρατήρα ενός ηφαιστείου. Η ιστορία έχει ως εξής: O ένας πετάει το αντικείμενο, και όταν χτυπάει στον πυθμένα, σπάει τον «φλοιό» της λάβας, κάνοντας μία τρύπα, όπου από ότι φαίνεται ήταν παραπάνω από αρκετή για να ξεκινήσουν οι αντιδράσεις. Στην αρχή ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται μικρές εκτοξεύσεις λάβας, αλλά σταδιακά γινόντουσαν όλο και μεγαλύτερες. Αυτή η μικρή τρύπα που δημιουργήθηκε από ένα μικρό αντικείμενο ξαφνικά μεγαλώνει,-μεγαλώνει και αρχίζει να κάνει όλο και μεγαλύτερες εκρήξεις. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αυτό που κάποτε ήταν μια ακίνητη επιφάνεια μετατράπηκε σε φλεγόμενη λιμνούλα.

 

 

Για το πείραμα

Το παραπάνω πείραμα δημιουργήθηκε από ερευνητές που ήθελαν να βρουν τι θα γινόταν αν ένας άνθρωπος έπεφτε στη λάβα από μεγάλο ύψος. Δεν πρόκειται για κάποια αυθαίρετη ενέργεια. Οι ερευνητές διεξήγαγαν το πείραμα στο ηφαίστειο Erta Ale στην Αιθιοπία. Με τη λάβα να είναι αρκετά πυκνή, ένα άτομο που πέφτει μέσα το πιο πιθανόν είναι ότι θα επιπλεύσει αντί να βυθιστεί, ωστόσο μάλλον δεν έχει σημασία, καθώς το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Ωστόσο, ήθελαν να μάθουν τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο έπεφτε σε ένα ηφαίστειο από τόσο ψηλά.

Οι ατρόμητοι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κουτί γεμάτο με οργανικά απόβλητα βάρους περίπου 30 κιλών για να κάνουν την τρομακτική βουτιά των 80 μέτρων στη λάβα. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι αποτελούμεαστε ως επί πλείστον από νερό, το να ρίχνεις ένα άτομο σε ένα ηφαίστειο θα είχε πιθανώς το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης, πιστεύουν ότι η ξαφνική αφύπνιση του ηφαιστείου οφείλεται στην πτώσης της οργανικής ύλης, που δημιούργησε αντιδράσεις.

Εμείς καταλήγοντας σε μία άλλη ανάγνωση, καλό θα ήταν να μείνεις μακριά από οποιοσδήποτε ηφαίστειο. Ακόμη και αν αυτό είναι της Σαντορίνης.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved