Μπορείς να φανταστείς πώς ήταν η Χιροσίμα πριν πέσει η ατομική βόμβα;

Ένα σπάνιο φιλμ καταγράφει μια πανέμορφη πόλη γεμάτη ζωή.

Κερασιές στους δρόμους, γυναίκες με κομψά κιμονό να κάνουν βόλτες στην αγορά της πόλης, διαβάτες που απολαμβάνουν τον περίπατό τους δίπλα στο ποτάμι. Αυτή ήταν η καθημερινότητα στην Χιροσίμα, πριν η πόλη ισοπεδωθεί από την ατομική βόμβα τον Αύγουστο του 1945, όπως αποτυπώθηκε σε ένα ερασιτεχνικό φιλμάκι που τραβήχτηκε περίπου 10 χρόνια πριν τον πυρηνικό όλεθρο.

Το φιλμ ανήκει εδώ και χρόνια στο Μουσείου του Μνημείου Ειρήνης της Χιροσίμα, το οποίο δαπάνησε 8.000 δολάρια προκειμένου να το ψηφιοποιήσει. Ο Δημιουργός του δεν είναι γνωστός, γνωρίζουμε όμως ότι ήταν κάτοικος της πόλης.

Για την ιστορία, από τη ρίψη της ατομικής βόμβας σκοτώθηκαν 146.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 80.000 έχασαν τη ζωή τους από τη βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι. Έξι μέρες μετά την επίθεση στο Ναγκασάκι, η Ιαπωνία παραδόθηκε στους Συμμάχους και ουσιαστικά με την εξέλιξη αυτή τερματίστηκε ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Για τις υπαρξιακές διαστάσεις αυτής της απόφασης, μπορείς να δεις τον «Ήλιο» που εστιάζει στην αποφάση του τότε αυτοκράτορα της Ιαπωνίας να αποδεχθεί την ήττα, να παραδοθεί και να αρνηθεί τη θεϊκή του φύση που, σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, κάθε αυτοκράτορας διέθετε.

Ρίξε μια ματιά στο φιλμ



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved