5+1 αποφάσεις που έρχονται πακέτο με τα 30

Δεν είναι εντολές, είναι απλώς ότι μεγαλώνεις, φίλε.

Βολικά και χρήσιμα τα ορόσημα. Σε βοηθούν να κάνεις τα αναγακαία ξεκαθαρίσματα. Από την άλλη λειτουργούν και ψυχαναγκαστικά κάπως. Νιώθεις ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις. Κάτι να αναθεωρήσεις. Κάτι να αποφασίσεις. Για να το νιώθεις, μάλλον έτσι θα είναι. Τα 30 στη ζωή μας είναι ένα τέτοιο ορόσημο. Οι άλλαγές όμως δεν περιορίζονται αναγκαστικά σε αυτή την ηλικία. Κάποιος μπορεί να το αισθανθεί λίγο νωρίτερα, κάποιος άλλος λίγο αργότερα. Ένας τρίτος θα χρειαστεί μία σοβαρή αφορμή και όχι κάποια πηγαία, εσωτερική παρόρμηση.

Όπως και να έχει, τα 30, η τέταρτη δεκαετία στη ζωή ενός άνδρα είναι καθοριστική, καθώς σε αυτή συντελείται το πέρασμα σε μια φάση ωριμότητας, παραμένοντας ταυτόχρονα δυνατός και ακμαίος. Ουσιαστικά, αξιοποιείς όσα κέρδισες στα 20 σου και τα μπολιάζεις δημιουργικά. Στα 40 κρατάς το απόσταγμα αυτής της διαδικασίας.

1. Να καταλάβεις ότι δεν είσαι πια νέος

Μπορεί να ακούγομαι σαν εκείνη τη θεία από το χωριό που κάθε φορά που σε βλέπει σε ρωτάει: «Ακόμα δεν παντρεύτηκες;», αλλά δεν το θέτω υπό αυτή την έννοια. Ένα ξενύχτι σε ζορίζει περισσότερο την επόμενη μέρα. Κάτι πόνοι στη μέση επιβάλλουν την επίσκεψη στο γιατρό. Οι τρίχες που μένουν στο μαξιλάρι, δεν θα ψάξουν για εισιτήριο επιστροφής στο κεφάλι σου. Το ίδιο πεισματάρες αποδεικνύονται και όσες καταχρώνται τη φιλοξενία σου, αλλά υψώνουν άσπρο ή γκρίζο λάβαρο.

Εκείνο το μεταμεσονύκτιο «βρώμικο», μία το απολαμβάνεις και την επόμενη στιγμή πιάνει με αυθάδεια το καλύτερο στασίδι στην κοιλιά σου, λες και είναι πολιτικός στην Παναγιά της Τήνου ανήμερα 15Αύγουστο με τη δοξολογία να μεταδίδεται πανελλαδικά από το κρατικό κανάλι. Ένα μποτιλιάρισμα έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στα νεύρα και τη διάθεσή σου. Θα μπορούσα να συνεχίζω επ’ άπειρον. Τα πάντα σε ενοχλούν και σε καταβάλλουν λίγο περισσότερο. Δεν είσαι πια άτρωτος. Έχεις μεγαλώσει.

2. Να μάθεις να μαγειρεύεις

Ας πούμε ότι υπάρχει μια άτυπη κλίμακα. Στη μία άκρη βρίσκεται ο γράφων που κάνει εξαιρετικό τοστ γαλοπούλα-τυρί για το οποίο παραμιλάει όλη η Αθήνα και στην άλλη άκρη αυτός ο ανερχόμενος, ο ταλαντούχος, ο Φεράν Αντριά. Είναι δύσκολο να φτάσεις κοντά στην άκρη με το τοστ, αλλά μπορείς να προσπαθήσεις να βρεθείς κάπως κοντά της. Ένα φαγητό. Ένα (όχι όμως μακαρόνια). Θες να είναι μπριζόλες, ας είναι. Θες να είναι μπιφτέκια, ας είναι. Θες να είναι πάπια Πεκίνου (καλή τύχη και καλό κουράγιο), ας είναι. Τέλος πάντων, ήρθε η ώρα να πάψεις να είσαι ο… καληνυχτάκιας με τα μισά προϊόντα του super market. Ξέρεις καλά τι εννοώ. Εκεί που πιάνεις το μπουκάλι με το ελαιόλαδο και φλερτάρεις με τη σκέψη αν θα το πάρεις, το αφήνεις πίσω.

legion 2 

 

3. Να διεκδικείς αυτό που σου αναλογεί

Είσαι 25άρης και τα αντέχεις όλα. Βασικά δεν σε νοιάζει, θα βρεις τον τρόπο να ξεπεράσεις την κάθε αναποδιά. Ώπα γράψε λάθος, θα βρεις τον τρόπο να ξεπερνάς την κάθε αδικία. Στα 30, όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους κάνεις τη χάρη. Κλείνεις δωμάτιο, έχεις πληρώσει σε τιμή σουίτας κάτι που εν γνώσει σου είναι ένα τυπικό δωμάτιο και σε ρίχνουν σε τρώγλη. Όχι, δεν το καταπίνεις. Έχεις αποδείξει τι αξίζεις στην εργασία σου και σε ρίχνουν μόνιμα (στη λήψη αποφάσεων, στο πόσο μετράει ο λόγος σου, στη μισθοδοσία). Διεκδίκησε αυτό που σου αξίζει. Ο κολλητός έχει βγει φάουλ σε σοβαρές περιπτώσεις. Θέσε τον προ του ευθυνών του. Ξέχνα την γκρίνια, τη μίρλα, τα μούτρα και «δεν πειράζει». Πειράζει. Ξέχνα την γκρίνια. Πλέον ό,τι λες, το λες με πυγμή.

4. Να είσαι στρέιτ στις σχέσεις σου με τις γυναίκες

Έχεις γίνει ο… γκουρού του Tinder και κάθε εβδομάδα έχεις ραντεβού με άλλη; Μαζί σου. Είσαι σχεσάκιας; Μαζί σου. Έχεις πέσει στα πατώματα με τη μεγάλη σου καψούρα και φαντασιώνεσαι να φωνάζεις κάθε βράδυ «Ηλία ριχ’ το»; Και πάλι μαζί σου. Αρκεί να είσαι ξεκάθαρος. Οκ, δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις επ’ ακριβώς τι θέλεις όταν γνωρίζεις μια γυναίκα, αλλά οφείλεις να είσαι ευθύς μαζί της –ειδικά αν βλέπεις ότι δεν κινείστε στα ίδια μήκη κύματος. Διότι κανείς δεν είπε ότι δεν είσαι καλό παιδί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να γίνεις παρτάκιας, εγωιστής ή να παλεύεις για κάτι που εκείνη έχει εντελώς γραμμένο. Θέλει κότσια (βασικά μια αρετή απαιτείται: η ειλικρίνεια) για να παραδεχτείς ότι τα έχεις κάνει σαν τα μούτρα σου, αλλά πρέπει να τα βρεις. Και την τελική, αν είσαι τόσο καλό παιδί, ας σου πάρουμε μια πάστα (για να αναφερθούμε και στο τρέχον trend του ελληνικού facebook).

Locke 2

5. Να ακούς περισσότερο και να μιλάς λιγότερο

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, αποτελεί προέκταση του παραπάνω. Είναι το επόμενο (πιο δύσκολο) στάδιο. Για να διεκδικήσεις θα πρέπει κάθε κουβέντα σου να έχει βαρύτητα. Και για να το κατακτήσεις αυτό, θα πρέπει να μιλάς μόνο όταν πρέπει. Δεν χρειάζεται να το παίζεις βαρύς ή σνομπ. Αυτός που γνωρίζει και τοποθετείται για αυτό που γνωρίζει, δεν έχει ανάγκη να το παίξει κάτι. Εξάλλου, αυτή είναι η λεπτή μα τόσο ουσιαστική γραμμή που ξεχωρίζει αυτόν που απλώς φαίνεται, από εκείνον που όντως είναι. Σημαντικός, σπουδαίος, απαραίτητος, γενναιόδωρος. Μπορείς να συμπληρώσεις όποιον χαρακτηρισμό θέλεις.

6. Να αλλάξεις τον τρόπο που καπνίζεις

Σκηνικό από το γραφείο: Ήθελα να χαρίσω στον κολλητό ένα IQOS και ο συνάδελφος (που είναι ήδη φανατικός) μου λέει του εξής: Του κάνεις το καλύτερο δώρο, αλλά πριν του το δώσεις κοίταξέ τον με όση οργή δεν τον έχεις κοιτάξει ποτέ πριν και πες του: Κόψε επιτέλους το παραδοσιακό κάπνισμα. Το IQOS θερμαίνει –δεν καίει- τον καπνό. Τι σημαίνει αυτό, καθόλου φωτιά, καθόλου στάχτη, καθόλου μυρωδιά τσιγάρου (που από μόνη αρκεί για να χαλάσει τη δική σου διάθεση αλλά και των γύρω σου). Κερδίζεις όλη την ιεροτελεστία του καπνίσματος, αφού δεν μπλέκεις με αμπούλες και υγρά, και απαλλάσσεσαι από τα βλαβερά της καύσης του καπνού. Είναι κάτι πολύ καλύτερο και μετά τα 30, ο στόχος σου είναι μόνο το καλύτερο.

 iqos ratpack

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved