Το πιο αληθινό Κουκλοθέατρο, είναι αυτό των Unboxholics

O Σάκης Κάρπας μιλάει αποκλειστικά στον Kων/νο Δέδε για τις ανθρώπινες μαριονέτες στα χέρια του κοινού αλλά και τα μελλοντικά -μεγάλα- σχέδια των Unboxholics.

1605 SHARES

Του Κων/νου Δέδε


Αν δεν έχεις δει το Κουκλοθέατρο, τότε σίγουρα θα έχεις ακούσει για αυτό. Οι Unboxholics, έχουν δημιουργήσει μια μίνι σειρά ολιγόλεπτων επεισοδίων και μέσα από εκεί, μας δείχνουν πως το απρόβλεπτο, όπως και το μυστήριο, δεν είναι απλά μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά η ίδια μας η καθημερινότητα.

Στιγμές της πραγματικής ζωής, διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια σου και το σημαντικότερο, είναι πως τα γεγονότα, τα καθορίζεις εσύ μέσω των σχολίων σου. Μήπως σου μοιάζει τρομακτικό; Μπορεί και να είναι. Εφόσον δίνεται αυτή η δυνατότητα, όμως, θα ήταν ύβρης απέναντι στην σύγχρονη τεχνολογία να μην εκμεταλλευτούν οι Unboxholics την αλληλεπίδραση του κοινού με εκείνους και του internet με την πραγματικότητα.


Το Κουκλοθέατρο δεν σου προσφέρει συγκεκριμένες επιλογές Α και Β, όπως λένε οι ίδιοι, αλλά αληθινή δύναμη όσον αφορά την καθοδήγηση των χαρακτήρων, όπως και της γέννησης της προσωπικότητάς τους. Με λίγα λόγια, δίνεις ζωή σε χαρακτήρες που σκοτώνουν, επιβιώνουν, τρομάζουν και το κυριότερο, δρουν.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό και ποιος είχε την ιδέα;

Είχαμε πάντα καλλιτεχνικές ανησυχίες και ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε κάτι πιο κινηματογραφικό εδώ και χρόνια. Με τον καιρό γίναμε πιο δημιουργικοί σε αυτό και μετά από τα πιο καλλιτεχνικά short movies και clips που έχουμε κάνει, είπαμε γιατί όχι και σε μία σειρά. Η ιδέα ήταν δική μου.

Ήταν το Black Mirror: Bandersnatch αυτό που σας ώθησε να δημιουργήσετε το Κουκλοθέατρο;

Όχι δεν ήταν, καθώς δεν το είχαμε δει πριν τη σύλληψη της ιδέας. Είναι όμως μία μορφή τέχνης που νομίζουμε πως έχει μέλλον, καθώς θολώνει τη γραμμή μεταξύ ταινίας/σειράς και videogames. Υπάρχει ένα story αλλά ο θεατής είναι υπεύθυνος για τις επιλογές που κάνει. Συγκεκριμένα στο Bandersnatch οι επιλογές αυτές είναι δυαδικές, Α ή Β, έχεις ένα δέντρο αποφάσεων με προδιαγεγραμμένα τέλη. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι πιο ελεύθερο, δεν υπάρχουν όρια στο που μπορεί να πάει η ιστορία.

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του κοινού;

Η πρώτη αντίδραση του κοινού ήταν μπερδεμένη. Πολλοί δεν κατάλαβαν τι ακριβώς ήταν αυτό που κάναμε.

Πώς το έχει αντιμετωπίσει το κοινό; Είστε ευχαριστημένοι από την συμμετοχή του;

Από τις πρώτες μέρες, είδαμε τον κόσμο να το αγκαλιάζει. Η συμμετοχή του ήταν τεράστια και ο αριθμός των σχολίων και των πιθανών σεναρίων ήταν κάτι που δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση. Αυτό μας έδειξε πόσο παθιασμένος ήταν ο κόσμος για αυτή τη σειρά και η αύξηση της αλληλεπίδρασης μετά το δεύτερο επεισόδιο μας δείχνει πως βαδίζουμε στο σωστό μονοπάτι.

Θεωρήθηκε ρίσκο στην αρχή αυτό το εγχείρημα;

Οποτεδήποτε κάνεις κάτι έξω από αυτά που έχει συνηθίσει το κοινό σου είναι ένα ρίσκο. Εμείς δοκιμάζουμε πάντα νέα πράγματα, είναι στο αίμα μας, δεν μπορούμε να κάτσουμε σε ένα σημείο. Το καλό είναι πως το κοινό μας έχει συνηθίσει αυτά τα “πειράματά” μας και μας στηρίζει σε αυτό. Για το Κουκλοθέατρο, το ρίσκο που πήραμε άξιζε 100%.

Υπήρχε κάτι στο μυαλό σου σαν ιδέα που τελικά απέρριψες και δεν έβαλες στην αρχική ιστορία του Κουκλοθέατρου; Αν ναι, τι ήταν αυτό;

Ιδέες υπάρχουν πολλές. Ακόμα και πιο σκοτεινές οι οποίες δεν είμαστε σίγουροι πως ταιριάζουν στην πλατφόρμα του YouTube. Ίσως και να μην είναι έτοιμοι ακόμα οι θεατές για κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει, η ιστορία πλέον είναι στα χέρια του κοινού.

Γιατί τραυματισμένη γυναίκα και μυστηριώδης άντρας; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

Πάντα υπάρχουν λόγοι σε αυτό που κάνουμε, ποτέ δεν αφήνουμε κάτι στην τύχη. Δεν μπορούμε όμως να αποκαλύψουμε περισσότερα πάνω σε αυτό.

Υπάρχει κάποια ιστορία ενός συγγραφέα που θα ήθελες να είχες γράψει εσύ ώστε να μπει στο Κουκλοθέατρο;

Υπάρχει μια πληθώρα συγγραφέων που μας έχει επηρεάσει, όχι στο Κουκλοθέατρο, αλλά γενικότερα στη ζωή μας. Τα βιώματά μας ενώνονται με τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και διαμορφώνουν την καλλιτεχνική ματιά μας. Οπότε, όχι, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιστορία ενός συγκεκριμένου συγγραφέα που θα θέλαμε να βάλουμε στο Κουκλοθέατρο, αλλά όλες οι απόψεις και αποφάσεις μας επηρεάζονται από τις λογοτεχνικές εμπειρίες μας.

Σκοπός της ιστορίας, είναι να μείνει ζωντανός ο Σάκης. Για να γίνει αυτό, δόθηκαν στο πρώτο επεισόδιο κάποιοι κανόνες, ή καλύτερα, οδηγίες. Η μία, κύρια οδηγία, ήταν που μας απαγορεύει να οδηγήσουμε τον πρωταγωνιστή στον θάνατο. Οι υπόλοιπες οδηγίες, βοηθούν την φαντασία μας να πλάσει έναν εφιάλτη που θα δυσκολέψει τον Σάκη, θα τον υποβάλλει σε ψυχολογικές δοκιμασίες και πιέσεις και θα τον φτάσουν λίγο πριν την κατάρρευση. Ο Σάκης και οι χαρακτήρες γύρω του, είναι οι ανθρώπινες μαριονέτες και εσύ, αυτός που τις κινεί.

Στους κανόνες του Κουκλοθέατρου, μας προτρέπεις να δούμε την ιστορία σαν εφιάλτη. Πώς θα ήταν ο ιδανικός εφιάλτης για εσένα;

Η έκφραση “ιδανικός εφιάλτης” είναι άτοπη, το ιδανικό είναι να μη δεις εφιάλτη αλλά όνειρο. Έτσι και οι θεατές έχουν ως αποστολή να σώσουν τον πρωταγωνιστή, να κάνουν την ιστορία όνειρο. Και ερχόμαστε εμείς, με τις δικές μας πινελιές να μετατρέψουμε το όνειρο σε εφιάλτη.

Πάει αυτό το εγχείρημα τους Unboxholics πολλά βήματα παρακάτω; Είναι αυτή μια εξέλιξη που επιζητούσατε;

Ναι, θεωρούμε πως μας εξελίσσει και ως κανάλι και ως άτομα. Δεν είναι κάτι όμως που έρχεται ξαφνικά ή τυχαία. Όπως είπαμε και πριν, δοκιμάζουμε διαρκώς νέα πράγματα. Θέλουμε να εξελισσόμαστε και σιχαινόμαστε τη στασιμότητα. Το Κουκλοθέατρο αποτελεί μεν εξέλιξη για εμάς, αλλά είναι μόνο ένα σκαλοπάτι ακόμα. Έχουμε σκαλιά που ανεβήκαμε στο παρελθόν και έχουμε σχέδια για ακόμα περισσότερα σκαλιά στο μέλλον.

Που πιστεύεις πως μπορεί να οδηγήσει αυτή η «δημιουργική διαμάχη» μεταξύ των Unboxholics και του κοινού, την ιστορία;

Πραγματικά είναι τέτοια η μορφή του Κουκλοθέατρου που δεν έχει όρια. Θα πάμε όπου μας πάει το κοινό. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για το που μπορεί να φτάσει, αλλά είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε όπου κι αν πάει.

Πόσα επεισόδια να περιμένουμε;

Και πάλι αυτό είναι στα χέρια του κοινού. Αυτό θα καθορίσει την εξέλιξη της ιστορίας και επομένως τον αριθμό των επεισοδίων μέσα από τα οποία θα διηγηθούμε αυτήν την ιστορία. Βέλτιστα, θα θέλαμε να δούμε τουλάχιστον 7-8 επεισόδια πριν το κλείσιμο της πρώτης σεζόν.

Πόσο διαρκεί η προετοιμασία κάθε επεισοδίου; To ρωτάω αυτό γιατί δεν καθορίζεται η ιστορία από εσάς και έτσι πρέπει να βρεθούν, για παράδειγμα, οι κατάλληλες τοποθεσίες.

Ανάλογα το σενάριο που έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε, η διάρκεια προετοιμασίας μπορεί να διαρκέσει από 7 έως 20 μέρες. Όπως πολύ σωστά αναφέρεις οι διαφορετικές τοποθεσίες γυρισμάτων είναι πρόκληση για την παραγωγή, ενώ χρόνο απαιτεί και η δημιουργία σκηνικών. Επίσης το συνεργείο είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στα γυρίσματα. Ξεκινήσαμε στο πρώτο επεισόδιο με 6 άτομα και στο τρίτο είχαμε 14. Όλα αυτά απαιτούν σχεδιασμό, συγχρονισμό και επαγγελματισμό. Και μιλάμε μόνο για τα γυρίσματα. Το edit και η μουσική επένδυση είναι δύο κεφάλαια από μόνα τους.

Έχετε στο μυαλό σας κάτι παρόμοιο για το μέλλον;

Τη δεύτερη σεζόν! Το Κουκλοθέατρο είναι κάτι για το οποίο θέλουμε να υπάρξει συνέχεια. Δεν ξέρουμε ακόμα λεπτομέρειες πριν να ολοκληρωθεί η πρώτη σεζόν, αλλά θέλουμε σίγουρα να κάνουμε κάτι παρόμοιο και την επόμενη χρονιά. Πέρα από αυτό, θα συνεχίσουμε να κάνουμε short movies όπως το Πρόγευμα, ενώ έχουμε εδώ και καιρό στα σκαριά κάτι πολύ μεγαλύτερο!


Επεισόδιο 1

Επεισόδιο 2

Επεισόδιο 3

Βρες τους Unboxholics σε:

Youtube: https://www.youtube.com/user/Unboxholics

Facebook: https://www.facebook.com/Unboxholics/

Instagram: https://www.instagram.com/unboxholics/

Site: https://unboxholics.com/



1605 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved