45 χρόνια Κουρδιστό Πορτοκάλι

Σαν σήμερα κυκλοφορεί η ταινία που άλλαξε τον κινηματογράφο. Και εμείς την τιμούμε με τον δικό μας τρόπο.

Είναι μία από τις πιο κλασσικές ταινίες του 20ου αιώνα. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι διά χειρός Stanley Kubrick με τον Malcolm McDowell στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου του 1971 και έλαβε διχασμένες κριτικές. Έφτασε στο σημείο να απαγορευτεί σε πολλά σινεμά, ενώ δεν υπήρξαν και λίγοι που προσπάθησαν να κόψουν σκηνές από τα καρέ, φοβούμενοι την αντίδραση τπυ κοινού. Ξεχώρισε τόσο για τις σκηνές βασανιστηρίων και τους βιασμούς, όσο και για τον επαναστατικό τόπο που περιέγραφε την κοινωνία του μέλλοντος.

Σήμερα, θεωρείται μία από τις ταινίες που πρέπει να δει κάθε σινεφίλ. Ένα φιλμ για το οποίο ο πασίγνωστος κριτικός ταινιών Steven Schneider, συμπεριλαμβάνει στις 1000 και 1 ταινίες που πρέπει να δει κάποιος πριν πεθάνει. Με αφορμή τα 45α γενέθλια της ταινίας, συγκεντρώσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που συνέβησαν πριν και μετά την πρεμιέρα της ταινίας και τα παρουσιάζουμε.

Για να μπορέσει να υποστεί τα βασανιστήρια στις σκηνές χωρίς να υποφέρει από τον πόνο, ο Malcolm McDowell δέχτηκε ένεση με ξυλοκαΐνη στα ματοτσίνορα. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να είχε αντέξει τις πολύωρες λήψεις.

Την ιδέα για την παρουσία του φιδιού στην ταινία την είχε ο ίδιος ο Kubrick, όταν έμαθε πως ο McDowell έπασχε από ερπετοφοβία. Ο Kubrick ήθελε με αυτόν τον τρόπο να συμπεριφέρεται πιο αυθεντικά on screen ο χαρακτήρας του Alex.

Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της σκηνής του βιασμού, η Adrienne Corri πλησίασε τον McDowell λέγοντας: «Λοιπόν Malcolm, σήμερα θα διαπιστώσεις ότι είμαι παντού κοκκινομάλλα».

Η τελευταία σκηνή της ταινίας είναι μέχρι και σήμερα εμβληματική, αλλά στην πραγματοποίησή της δεν ήταν διόλου εύκολη. Χρειάστηκαν 74 διαφορετικές λήψεις για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ασχέτως αν στην ταινία υποδύεται έναν 15χρονο, που αργότερα φτάνει μέχρι τα 17, ο Malcolm McDowell ήταν 27 χρονών όταν συμμετείχε στην ταινία.

Είναι η πρώτη ταινία όπου γυρίστηκε με τεχνολογία Dolby, όπου χρησιμοποιήθηκε παράλληλα και σύστημα μείωσης θορύβου για όσες σκηνές το απαιτούσαν.

Το Korova Milk Bar, πήρε την ονομασία του από την ρωσική λέξη για την αγελάδα (korova). Τα γλυπτά που βρισκόντουσαν στο μπαρ ήταν φτιαγμένα από τα χέρια του διάσημου Βρετανού γλύπτη Allen Jones. Ο δε Kubrick ήταν τόσο περίεργος με τις λήψεις, που ήθελε τα μπουκάλια με το γάλα να μην δείχνουν ποτέ άδεια ή λιγοστά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μόνιμα έξω από το στούντιο ένα φορτηγό, το οποίο γέμιζε τα μπουκάλια.

Μέχρι και σήμερα, το Entertainment Weekly την τοποθετεί στη 2η θέση των 25 πιο αμφιλεγόμενων ταινιών που γυρίστηκαν ποτέ.   

Ο συγγραφέας του Κουρδιστού Πορτοκαλιού, Anthony Burgess, μεγάλωσε σε μία αυστηρή Καθολική οικογένεια. Έχει δηλώσει πως όταν έγραφε το μυθιστόρημα, είχε στο μυαλό του την ελεύθερη βούληση από τον χριστιανισμό καθώς και την αληθινή συγχώρεση.

Οι ηθοποιοί και ο Kubrick, ακολούθησαν τόσο πιστά το βιβλίο που πολλές φορές δεν έλεγαν καν τα λόγια του σεναρίου. Χρησιμοποιούσαν απλά τις ατάκες από το βιβλίο.

Η σκηνή στο αστυνομικό τμήμα, όπου ο ηθοποιός Aubrey Morris φτύνει τον Malcolm McDowell, αυτός που στην πραγματικότητα έφτυσε τον ηθοποιό ήταν ο Steven Berkoff. Ο Kubrick γύρισε τόσες λήψεις για την σκηνή, που ο Morris διαμαρτυρήθηκε ότι…δεν του είχε μείνει άλλο σάλιο! Τελικά, με την βοήθεια του μοντάζ, ήταν ο Berkoff που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το έργο.

Η ταινία απαγορευόταν για ενοικίαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1973 μέχρι και το 2000 όπου πέθανε ο Kubrick. Τα video clubs δεχόντουσαν τόσες ερωτήσεις για την διαθεσιμότητα της ταινίας, που συνήθιζαν να κολλούν σημειώματα στην πόρτα αναγράφοντας:  «Όχι, δεν έχουμε Το Κουρδιστό Πορτοκάλι».

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved