Γιατί ο Αντρέας θα έστελνε για βρούβες τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς;

Σου βρήκαμε 6 βαρβάτους λόγους. 

Τη στιγμή που τα ειδησεογραφικά μέσα έγραφαν ότι 210.264 πολίτες ψήφισαν τον νέο ηγέτη της Κεντροαριστεράς, ο Ανδρέας Παπανδρέου κρατούσε στον άλλο κόσμο την κοιλάρα του από τα γέλια. Ξέρεις τι ήταν 210.000 για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ; Αποτυχημένη προσέλευση. Θα έλεγε ο άνθρωπος «άστο ρε, καλύτερα να γυρίσω Αμερική να ψήνω μπέργκερ. Δεν λέει έτσι». Τη στιγμή που ασχολήθηκαν τόσοι με τις ψήφους, άλλοι τόσοι ασχολήθηκαν με τους υποψηφίους.

Τι θα γινόταν αν στις χθεσινές εκλογές, κατέβαινε και ο Αντρέας; Όχι ο Αντρέας ο φτασμένος, ο πρωθυπουργός. Ο Αντρέας ο υποψήφιος του 1981, που μέχρι τότε έβλεπε τα ποσοστά του να αυξάνονται. Θα έσκαγε μύτη, θα έλεγε, «ΤΣΑ! ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;» και θα τους έπιανε όλους σύγκρυο. 

Βρήκαμε 6 λόγους που ο αείμνηστος θα τους έτρωγε όλους λάχανο και που θα αποδείκνυε πως, τελικά, είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ. ΟΛΟΙ όμως.

 

1. Αρχικά είχε το ντύσιμο

ανδρεας ζιβαγκο

Πες ό,τι θέλεις για τον Αντρέα, αλλά μέσα στα δεκάδες άλλα πράγματα που έκανε, ήξερε να «διαβάζει» και το στυλ που πουλούσε στην εποχή. Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης έπαιζε μπάλα με κοντόχοντρες γραβάτες και μεταξένια σακάκια, ο Αντρέας εισήγαγε το ζιβάγκο και το δερμάτινο – με το τελευταίο να χαρακτηρίζεται «τεντιμπόικο» από τους πολιτικούς της εποχής. Οι Αμερικάνοι το βρήκαν γοητευτικό, οι γυναίκες το βρήκαν σέξι και οι πολιτικοί αντίπαλοι γελοίο. Όταν όμως ξέρεις από πολιτική, επιβάλλεται να ξέρεις και τη γλώσσα του σώματος. Και ο Αντρέας διάλεξε το ρούχο που τον έδειχνε κοντά στον απλό καθημερινό άνθρωπο. Πολύ πιθανό να τον έβλεπες σήμερα με chino και καπαρντίνα. Θα πουλούσε.

 

2. Είχε σίγουρα τις γυναίκες

f2papa

Το θέμα «Μιμή»  απασχόλησε πολύ τα έντυπα της εποχής, κυρίως για τον λόγο ότι ένας αρχηγός κράτους δεν δίσταζε να εμφανιστεί με γυναίκα πολύ μικρότερη του – και μάλιστα δημόσια. Ο Αντρέας Παπανδρέου είχε πάντα επιτυχίες στο ωραίο φύλο, με τις περισσότερες γυναίκες από τον πολιτικό και όχι μόνο χώρο, να τον αποκαλούν γοητευτικό – μέχρι και η Θάτσερ το είχε παραδεχτεί. Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι πως ο Αντρέας είχε μιλήσει στο μυαλό της μέσης Ελληνίδας. Όχι μόνο γιατί θέσπισε και στήριξε νόμους για την υιοθεσία και την κατάργηση της προίκας, αλλά κυρίως γιατί ήταν υπέρμαχος των κοινών εργασιακών αποδοχών και επιδομάτων. Και αυτό ξέρεις πως το λένε σήμερα; Uber κίνηση.

 

3. Είχε τον στόχο

papa5

Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε κηρύξει τον «Ανένδοτο» στα συντηρητικά κόμματα και την βασιλική αυλή. Τα αριστερά κόμματα, είχαν κηρύξει τον πόλεμο στο σύστημα που τους είχε πολίτες Β’ κατηγορίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου που έβλεπε τι έπαιζε μετά την πτώση της Χούντας, έκανε κάτι πιο έξυπνο. Είπε στον κόσμο «Ξεχάστε την πάλη των τάξεων και τις κόντρες. Ελάτε μαζί και θα πολεμήσουμε το σύστημα από μέσα». Ο κόσμος που έψαχνε να βρει φωνή εκπροσώπησης στην άρχουσα τάξη, κατάφερε και την βρήκε από έναν πολιτικό που έδειχνε να είναι με το μέρος του. Ο κοσμάκης σήμερα, αναρωτιέται αν υπάρχει έστω ένας πολιτικός που να είναι με το μέρος του λαού.

ΚΟΥΙΖ: Αλήθεια, το έχεις ψάξει ποτέ πόσο ΠΑΣΟΚ είσαι;

 

4. Είχε τις gangsta στιγμές του 

 

«Ο κόσμος δεν βλέπει ποτέ την συνολική εικόνα. Πιάνεται πάντα από τις λεπτομέρειες όσο ασήμαντες και αν είναι» είχε πει κάποτε ο Τρούμαν και δεν είχε και τόσο άδικο. Ο Αντρέας ήξερε να γειώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους μπροστά στις κάμερες. Κάτι κόντρες με τον Κεφαλογιάννη για το περιοδικό ΤΙΜΕ που τον είχε εξώφυλλο. Κάτι άλλες με Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όπου οι διαξιφισμοί μεταξύ τους κατέληγαν με ατάκες (του στυλ «προτιμούμε να ανήκουμε στους έλληνες). Κάτι άλλες με το Σισμίκ που πωρώθηκε το πανελλήνιο και ετοιμαζόταν για πόλεμο. Ο κόσμος, καλώς ή κακώς, αντιμετωπίζει αυτά τα στιγμιότυπα σαν σκηνές ηθοποιών από Χολιγουντιανές ταινίες. Ε και ο Αντρέας το είχε μελετήσει το θέμα.

 

5. Είχε το στήσιμο στις ομιλίες

4340743

Δες τους περισσότερους πολιτικούς σήμερα. Απλά δεν ξέρουν πώς να σταθούν. Το 90% κάθονται μπροστά στην κάμερα λες και έχουν καταπιεί μπαστούνι, με την μοναδική κίνηση να συμβαίνει στα πάνελς των εκπομπών όπου πλακώνονταν μεταξύ τους. Ο Αντρέας στις ομιλίες εμφανιζόταν σαν μάννα εξ ουρανού με την σκηνοθετάρα, τον Τάσο Μπιρσίμ, να κάνει τέτοιο μοντάζ που θα το ζήλευε και το Χόλιγουντ. Κάμερες σε κάθε γωνιά, το ‘‘O Fortuna’’ να παίζει μπάλα στα μεγάφωνα και να τρελαίνει τον κόσμο, αερόστατα και γερανοί με κάμερες να δίνουν πόνο και, κυρίως, αυτή η κάμερα που έδειχνε την πλάτη του ηγέτη. Μία ρουά ματ κίνηση που έλεγε «δεν ‘πα να έχεις το στυλ στην εξέδρα, εγώ έχω τον κόσμο».

 

6. Είχε όντως τον κόσμο

Άλλο πράμα ο κόσμος του 80s ΠΑΣΟΚ. Είχες να παίξεις μπάλα. Ας το θυμηθούμε.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved