Scott Eisen | Getty Images «Δεν σας χάλασα!»

Οι 12 βασικοί λόγοι που «κατσίκωσαν» τον Ντόναλντ Τραμπ στο οβάλ γραφείο.

Ο Donald Trump είναι και επίσημα ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά έχει γίνει καζάνι που βράζει, οι Δημοκρατικοί κλαίνε με μαύρο δάκρυ, άλλοι σκάβουν ήδη λαγούμια για πιθανό πυρηνικό πόλεμο αλλά τίποτα δεν μπορεί να κρατήσει τον Trump μακριά από τον Λευκό Οίκο.

Και ακόμη και αν η όλη φάση έχει αφήσει γκρίνιες, κατακραυγές και πανικό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το «αουτσάιντερ» των εκλογών έπαιξε τα χαρτιά του σωστά. Αυτά τα λίγα που είχε, έστω. Ακολουθούν οι βασικότεροι λόγοι που ανέδειξαν τον Trump νικητή. 

1. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ξανά με την πολιτική. Αυτό αρκούσε για τον μέσο ψηφοφόρο του -όπου το μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει πτυχίο Πανεπιστημίου- ο οποίος αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να βρει τα πατήματα του στη πολιτική του καριέρα.

2. Ήταν από την αρχή το «αουτσάιντερ». Αν το καλοσκεφτούμε τσάκισε 19 υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν ονόματα όπως ο Τεντ Κρουζ, o Μάρκο Ρούμπιο, o Κρις Κρίστι και ο Μπεν Κάρσον. Άπαντες κουβαλούσαν τον τίτλο του φαβορί.

3. Κέρδισε τους λευκούς της εργατικής τάξης που ήταν και το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων συνολικά. Οχάιο, Φλόριδα, Βόρεια Καρολίνα, έπεσαν η μία μετά την άλλη στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων. Μετά το Γουισκόνσιν, οι ελπίδες της Χίλαρι εξοντώθηκαν ολοσχερώς. Φήμες λένε ότι έπεισε μέχρι και τα Ορκς στη Μόρντορ. 

4. Παρά την αδεξιότητά του η οποία στα debates χτύπησε ταβάνι, κατάφερε και κέρδισε τις εντυπώσεις για έναν βασικό λόγο: εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το πολιτικό πλαίσιο και οι οποίοι δήλωναν δυσαρεστημένοι με το κατεστημένο.

5. Το μεγάλο φάουλ της Χίλαρι Κλίντον είναι πως δεν θεώρησε ποτέ τον Trump υπολογίσιμο αντίπαλο. Συγκεντρώθηκε περισσότερο στο να χτυπήσει τον Μπέρνι Σάντερς για να εδραιώσει την εξουσία της στο Δημοκρατικό Κόμμα.

6. Ο θόρυβος γύρω από τα emails της Χίλαρι -ασχέτως της επίσημης γραμμής του FBI- ήταν αρκετός για να χαντακώσει την δημοτικότητα της. Εν τέλει οι Αμερικανοί, προτίμησαν έναν αμφιλεγόμενο επιχειρηματία από μια πολιτικό που το όνομά της συνόδευε συνεχώς σκάνδαλα και που το 70% των ψηφοφόρων τη θεωρούσε αναξιόπιστη και ανέντιμη.

7. Λειτουργούσε στις ομιλίες του ως οικοδεσπότης τηλεοπτικού σόου, παρότι δεν είχε σχεδόν ποτέ ουσιαστικές αντιπροτάσεις για τα επιχειρήματα των Δημοκρατικών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη έχει κρατήσει λεπτομερέστατες σημειώσεις.

8. Η Χίλαρι έχασε παρότι συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τον Οbama το 2012. Ήδη  οι πολιτικοί αναλυτές, αναφέρουν πως η νίκη του Trump είναι ένα ηχηρό μήνυμα αμφισβήτησης για την προεδρία του Obama και τις αλλαγές που έφερε στο σύστημα υγείας και το συνταξιοδοτικό.

9. Ο Τραμπ ήξερε να απαντάει στις επιθέσεις των αντιπάλων του και δη στις κατηγορίες περί «αποτυχημένου επιχειρηματία». Ο ίδιος συνήθιζε να αναφέρει πάντα πως όποια λάθη και αν έκανε -σε αντίθεση με τους αντιπάλους του- δεν κόστισαν ποτέ στον Αμερικανικό λαό. Κόστιζαν μόνο στην τσέπη του, αφού μέρος της πολιτικής του παρακαταθήκης είναι το... επίχρυσο lear jet του και η ατέλειωτη συλλογή του από κοστούμια Armani.

10. Οι επικοινωνιολόγοι του Τραμπ, κατάφεραν και μετέτρεψαν την αναίδεια του σε «τσαγανό». Ο Τραμπ συμπεριφερόταν στον καθένα με τον ίδιο τρόπο, αδιαφορώντας αν απευθυνόταν σε άντρα, σε γυναίκα, σε πολιτικό, σε δημοσιογράφο κ.ο.κ. Προσέβαλε τον βετεράνο του Βιετνάμ Τζον Μακ Κειν, αντιμετώπισε με αναίδεια τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, τσακώθηκε «on air» με την παρουσιάστρια του FOX News, Μέγκιν Κέλι και μίλησε απαξιωτικά για τις γυναίκες σε τουλάχιστον 4 εκπομπές. Και όμως δεν έχασε ούτε ένα πόντο δημοτικότητας. Οι Αμερικάνοι αναγνώρισαν αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά του ως...  αυθεντικήΟι Αμερικάνοι...

11. Τα media έκαναν τη χειρότερη δουλειά για την Χίλαρι. Η επίθεση στον Τραμπ μέσα από εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές, ήταν τόσο μεγάλη που έδρασε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο απ’ ότι περίμεναν οι Δημοκρατικοί. Η προσπάθεια «φίμωσης» του και το συνεχές επιχείρημα ότι «ο Trump είναι ανόητος», ήταν από  την αρχή  ένα καταδικασμένο επιχείρημα.

12. Τέλος, ο Τραμπ βασίστηκε αποκλειστικά στην δημόσια εικόνα του. Προτίμησε τα καπέλα από τις έρευνες  για πρόθεση ψήφου, επένδυσε σε χαοτικές ομιλίες από το να παίξει την κλασσική κασέτα των πολιτικών και προτίμησε τις μαζικές κινητοποιήσεις των ψηφοφόρων του από το «πόρτα σε πόρτα» που έκαναν μέχρι σήμερα τα κόμματα.

Και αυτή τη στιγμή, είμαστε σίγουροι ότι γελάει με όλους μας...



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved