Lucy North - PA Images | Getty Ο Κέβιν Σπέισι απέναντι σε μια φθονερή κοινωνία

Ως πότε θα καταλάβουμε ότι πρέπει να περιμένουμε αποδείξεις, πριν καταδικάσουμε κάποιον;

Είναι λογικό να περνάει στα ψιλά η είδηση αθώωσης του Κέβιν Σπέισι λόγω των φονικών πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα και τους συνανθρώπους μας. Ίσως και να φταίει το ότι δεν τον ακούγαμε τόσο καιρό, με αποτέλεσμα να τον ξεγράψουμε.  

Ό,τι και να ισχύει όμως, δεν αναιρεί τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης απόφασης. Ο Κέβιν Σπέισι είχε μπει εδώ και καιρό στο περιθώριο, τον ξέγραψαν όλοι μέσα σε μια στιγμή, ύστερα από τις 9 κατηγορίες που αντιμετώπιζε για σεξουαλική επίθεση, άσεμνη παρενόχληση, με τη σοβαρότερη όλων να είναι ότι εξανάγκασε άτομο να προβεί σε διεισδυτική σεξουαλική δραστηριότητα.  Το δικαστήριο Southwark Crown του Λονδίνου, όμως, πήρε στις 26 Ιουλίου την απόφαση να αθωώσει τον δις βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό, ο οποίος πλέον καλείται να βαδίσει με ισχυρό και σαφώς, πιο ήρεμο, βήμα τη ζωή του έπειτα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.  Μια ζωή που μέσα σε μια στιγμή τον οδήγησε από το ζενίθ στο ναδίρ και τον ξέβρασε στο περιθώριο, χωρίς κάποια έρευνα, πόρισμα ή απόδειξη. Όπως έκανε και ο Thanos στους Avengers, με ένα χτύπημα των δαχτύλων, όλα έσβησαν για τον Σπέισι. Κυριολεκτικά. 

 

kevin0

 

Απλώς η κοινωνία και τράβηξε το καζανάκι και τον έστειλε στο βόθρο. Οι 9 κατηγορίες ήταν πολλές, το ίδιο και το μένος του κόσμου ο οποίος βλέποντας έναν τόσο γνωστό και ταλαντούχο άνθρωπο να κατηγορείται, δεν σκέφτηκε τι ισχύει πίσω από όλα αυτά. Ο φόβος ότι ο «διάσημος» θα βρει τον τρόπο να καλύψει τα ίχνη του, πληρώνοντας δικαστήρια ή τους καλύτερους δικηγόρους απέναντι στα θύματα, ήταν πειστικά, φαίνεται, κριτήρια.  Ξαφνικά ο πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς του Netflix, House of Cards, Φρανκ Άντεργουντ απομακρύνθηκε από το ρόλο του, ενώ στην ταινία «Όλα τα Λεφτά του Κόσμου» ως Πολ Γκέτι, ξαναγυρίστηκαν όλες οι σκηνές του με τον, αείμνηστο, Κρίστοφερ Πλάμερ.  

Πέραν των δύο αυτών ηχηρών «χτυπημάτων» κάτω από τη μέση, κανείς δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του. Ποιος θα ήθελε να συνεργάζεται με έναν τόσο δυσφημισμένο τύπο; Η δικαίωση του Κέβιν Σπέισι, είναι η απόδειξη του πόσο σοβαρό είναι να φιλτράρουμε οτιδήποτε συμβαίνει στην καθημερινότητά μας, χωρίς να βγάζουμε πρόχειρα συμπεράσματα. Ήταν άραγε αλήθεια ή ένας τρόπος κάποιοι άνθρωποι να αποζημιωθούν λόγω της έκτασης που θα πάρει το θέμα; Ποιος ξέρει άραγε; 

 

 

Η υπόθεση του θυμίζει σε μεγάλο βαθμό, τα fake news που κυκλοφορούν στο ίντερνετ και τα social media, και φτιάχνουν «κλίμα» και οπαδούς, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Μπορεί μετά από καιρό η αλήθεια να βγάλει ότι μετά από νέα έρευνα, ο Σπέισι είναι τελικά ένοχος και δικαίως πέρασε όσα πέρασε. Αυτό όμως θα έχει τεράστια απόσταση από τις απλές κατηγορίες και ισχυρισμούς που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί.  Και όλα αυτά γιατί ο κόσμος φθονεί και έχει ανάγκη εκείνοι που έχουν όλη την προβολή να είναι οι «κακοί» της κοινωνίας. Για αυτούς αρκεί μια απλή κατηγορία για να καταδικαστούν, για όλους τους κοινούς θνητούς όμως πρέπει να διεξαχθεί μεγάλη έρευνα με στοιχεία.  

Και να ξέρετε, δεν αρκεί η δικαίωση μπροστά στο «μαρτύριο» της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Αυτά τα χρόνια που έθεσαν τον Κέβιν Σπέισι, τον Τζόνι Ντεπ και τον κάθε άλλο διάσημο, στο περιθώριο δεν θα γυρίσουν πίσω.  

Όσο θα συνεχίσει ο φθόνος να κυριαρχεί, όλοι κινδυνεύουμε τελικά από μια απλή ατάκα.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved