11 γεγονότα για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά

Εσύ τι κάνεις όταν το άδικο συμβαίνει δίπλα σου;

Είναι από αυτές τις ταινίες στο σινεμά. Στο «Σκοτώνοντας Κοτσύφια», ας πούμε, που ο Γκρέγκορι Πεκ όρθωνε το ανάστημά του και υπερασπιζόταν έναν υπόδικο που άδικα δικάστηκε και καταδικάστηκε λόγω του χρώματος του δέρματος του.

Είναι σαν αυτά τα ντοκιμαντέρ με τις μυριάδες περιπτώσεις κακοδικίας  που βλέπεις στη συνδρομητική ή το ίντερνετ και έπειτα τα συζητάς με τους φίλους και λες «δεν γίνεται να συνέβη αυτό».

Μόνο που η υπόθεση της Ηριάννας δεν είναι ταινία ούτε ντοκιμαντέρ (ίσως να γίνει στο μέλλον) που το βλέπεις για να περάσεις την ώρα σου. Συμβαίνει τώρα, συμβαίνει στη χώρα μας και μας αφορά όλους.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά η Ηριάννα καταδικάστηκε επειδή έκανε «κακές παρέες». Τόσο απλό. Το συγκεκριμένο «επιχείρημα» νομίζαμε ότι είχε εκλείψει από το δικανικό οπλοστάσιο από την εποχή της Χούντας.

Ειλικρινά, όσο και αν η αφορμή είναι ιδανική, το ίδιο το θέμα σχεδόν σου επιβάλλει να αφήσει κατά μέρος την άποψη (ή και αποψάρα σου) όσο τεκμηριωμένη και αν είναι και να ευαισθητοποιήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για μια υπόθεση κατάφωρης αδικίας.

aithousa

Ήδη στην Ελλάδα και το εξωτερικό τρέχουν διαδικτυακές καμπάνιες υπέρ της Ηριάννας (εδώ και εδώ)

Για αυτό αντί της όποιας ανάλυσης, ακολουθούν τα έως τώρα δεδομένα της υπόθεσης;

1. Το Μάρτιο 2011 η Αντιτρομοκρατική κάνει έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, θεωρώντας τον ύποπτο για συμμετοχή στο Σύνδεσμο Πυρήνων της Φωτιάς. Μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο ήταν οι κοινωνικές σχέσεις που είχε με άτομα που τότε ήταν ύποπτοι (και αργότερα κατηγορούμενοι) για συμμετοχή στο ΣΠΦ.

2. Εκείνο το βράδυ στο σπίτι του Κωνσταντίνου βρισκόταν και η Ηριάννα. Συλλαμβάνονται και οι δύο, η Ηριάννα αφήνεται αμέσως ελεύθερη αφού δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο εναντίον της και παραχωρεί οικειοθελώς δείγμα DΝΑ.

3. Το Νοέμβριο του 11 άντρας αγνώστων στοιχειών που δεν έχει εμφανιστεί έως τώρα στο δικαστήριο βρίσκει ένα κουτί με όπλα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

4. Περίπου ένα χρόνο μετά, ολοκληρώνεται η πραγματογνωμοσύνη επί των όπλων, τα οποία σημειωτέον είναι αχρησιμοποίητα, και σε ένα γεμιστήρα εκτός όπλου ταυτοποιείται μερικώς το DNA της Ηριάννας.

5. Το Γενάρη του 13 συλλαμβάνεται ξανά, απολογείται και αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι τηρούνται απαρέγκλιτα και στη συνέχεια αίρονται.

6. Ο σύντροφος της Ηριάννας, στο μεταξύ, αθωώνεται από τον πρώτο κιόλας βαθμό ομόφωνα και αμετάκλητα για τις κατηγορίες περί συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

7. Ο διορισμένος από την υπεράσπιση πραγματογνώμονας, Γεώργιος Φιτσιάλος ( διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA), έχει επισημάνει ότι το δείγμα είναι χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, ενώ έχει επισημάνει παραλείψεις κατά τη διαδικασία συλλογής του.

8. Σε αίτημα της υπεράσπισης για παροχή δείγματος από τους γεμιστήρες προκειμένου να κάνει ο πραγματογνώμονας να συντάξει τη δική του έκθεση, η απάντηση των αρχών ήταν: Λυπούμαστε, το δείγμα έχει τελειώσει.

9. Την 1η Ιουνίου η Ηριάννα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή, χωρίς να της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες εναντίον με μοναδικό στοιχείο το δείγμα DNA.

10. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια χωρίς αναστολή για την ίδια κατηγορία που ο σύντροφός της είχε αθωωθεί πανηγυρικά.

11. Στις 17η Ιουλίου έχει οριστεί δικάσιμος, στην οποία θα εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης, αλλά οι λόγοι για τους οποίους η Ηριάννα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved