Day of the Dead

Όταν η Ημέρα των Νεκρών, συνάντησε την πρώτη luxury τεκίλα του Μεξικό, Don Julio

Γράφει ο Κώστας Χρήστου

Δεν έχω πάει ποτέ μου στο Μεξικό και γενικότερα στη Λατινική Αμερική. Που σημαίνει ότι η μόνη μου επαφή με την περίφημη Dia de los Muertos, την Ημέρα των Νεκρών, ήταν από χολιγουντιανές σειρές και ταινίες που αφιέρωναν σε αυτή κάποιο από τα καρέ του επεισοδίου ή της σκηνής. Αυτό όμως που είχα την τύχη να βιώσω, ήταν να εργαστώ πριν από μερικά χρόνια με ένα συνάδελφο του οποίου οι ρίζες είναι από το Μεξικό και που με την οικογένειά του γιόρταζαν τη συγκεκριμένη ημέρα στο σπίτι τους στην Αθήνα. Και δεν φαντάζεσαι πόσο πίσω στο χρόνο σε ταξιδεύει αυτή η ιστορία…

Γιατί μπορεί να βλέπεις το φαγητό πάνω στο τραπέζι και τους σκελετούς ζωγραφισμένους με λουλούδια πάνω σε βελουτέ χαρτί, το εθνικό ποτό της χώρας, την τεκίλα να προσφέρεται σε καλεσμένους, αλλά η Ημέρα των Νεκρών έχει μία ιστορία που χρονολογείται τουλάχιστον 3.500 χρόνια πίσω, από την εποχή που οι Αζτέκοι αλλά και πολλές άλλες φυλές Ναχούα, τιμούσαν την γιορτή με τον ίδιο τρόπο. Για την ακρίβεια, όπως μου έλεγε ο τότε συνάδελφος μου ο Χουάν, η συγκεκριμένη κουλτούρα είναι διφορούμενη.

Δεν τιμά μόνο τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται κοντά μας, αλλά προετοιμάζει όλες τις γενιές, μικρές και μεγάλες, μαθαίνοντάς τους τη φιλοσοφία πως ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα άμεσα εξαρτημένο κομμάτι της ζωής που ακόμη δεν γνωρίζεις. Οπότε, αν και με το πρώτο άκουσμα ακουστεί σε κάποιον ως κάτι μακάβριο, είναι πολλά περισσότερα – η οικογένειά του μου είχε κάνει ολόκληρη αναφορά στη Γη των Νεκρών που ονομάζεται Chicunamictlan.

Συνοδοιπόρος αυτής της ιδιαίτερης γιορτής, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η πρώτη luxury τεκίλα του Μεξικό, η ultra-premium Don Julio, από 100% μπλε αγαύη, σε διάφορες προτάσεις σερβιρίσματος, άλλες πιο καθημερινές και εύκολες στην παρασκευή τους, όπως η Paloma και η Μαργαρίτα και άλλες πιο εξεζητημένες, όπως το White Negroni.

Για το στόρι ωστόσο,

και με τα όσα που έχουν γίνει, δυστυχώς θα κάνουμε πολύ καιρό να απολαύσουμε ένα καλό-φτιαγμένο cocktail από τα χέρια επαγγελματιών μπαρτέντερ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μια απόπειρα στο σπίτι μας, με υλικά και πρώτες ύλες που βρίσκεις εύκολα σε κάβες και σούπερ μάρκετ!

Αν θες να μάθεις πώς μπορείς να γίνεις και εσύ cocktail master και ο tequilero της παρέας, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Και ξεκινάμε με την γνωστή σε όλους Paloma, ένα θρυλικό cocktail που έχει αναδειχθεί ως το πιο διαδεδομένο ποτό στο Μεξικό και αισίως κερδίζει ολοένα και περισσότερους tequila lovers στη χώρα μας. Λέγεται μάλιστα ότι στο Μεξικό είναι τόσο διαδεδομένη που το 70% των cocktail που καταναλώνονται με τεκίλα είναι Paloma. Για να φτιάξεις μια νόστιμη δροσερή Paloma χρειάζεσαι τα εξής υλικά:

  • Μια εξαιρετικής ποιότητας τεκίλα, όπως η ultra-premium τεκίλα Don Julio Reposadο από 100% μπλε αγαύη, η οποία «ξεκουράζεται» για 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια - την βρίσκεις σε επιλεγμένες κάβες, εδώ
  • Καλής ποιότητας σόδα από ροz γκρέιπφρουτ.
  • Χοντρόκοκκο Αλάτι
  • Μια φέτα ροζ γκρέιπφρουτ για το γαρνίρισμα

Και περνάμε στο δια ταύτα:

Σε ένα ψηλό ποτήρι, τύπου highball, βρέχεις το χείλος με νερό και το αναποδογυρίζεις σε ένα πιατάκι με χοντρόκοκκο αλάτι.

  • Γεμίζεις το ποτήρι με παγάκια
  • Προσθέτεις 50 ml τεκίλα Don Julio Reposado (είναι η ποσότητα που χωράει σε ένα σφηνάκι)
  • Απογεμίζεις με γκρέιπφρουτ σόδα
  • Γαρνίρεις με μια φέτα ροζ γκρέιπφρουτ

Και τώρα που έμαθες να την φτιάχνεις, δώσε βάση σε λίγη ιστορία για την πρώτη luxury τεκίλα του Μεξικό, την ultra-premium τεκίλα Don Julio με 100% μπλε αγαύη και ποια η σχέση της, με την γιορτή της Ημέρας των Νεκρών.

Τη συγκεκριμένη ημέρα στη Λατινική Αμερική, ο κόσμος πιστεύει πως υπάρχει επανασύνδεση με τα πνεύματα των αγαπημένων τους προσώπων. Οπότε είναι μία ιδιαίτερη μέρα. Με κατάνυξη. Με κέφι. Με γιορτή. Σήμερα, ένας εορτασμός περιλαμβάνει φροντίδα των μνημάτων των αγαπημένων τους, στολίζουν τους βωμούς με φρέσκα λουλούδια και ειδικά εδέσματα προς τιμήν τους, ενώ η επιρροή των χρόνων από τους Αζτέκους φαίνεται στους ειδικούς βωμούς που ετοιμάζουν στα σπίτια τους. Ονομάζονται Ofrenda και περιλαμβάνουν κεράκια, λουλούδια, φαγητά και φυσικά τεκίλα, το εθνικό ποτό της χώρας, ώστε το πνεύμα να επισκεφθεί αγαπημένα πρόσωπα για μια νύχτα τον χρόνο.

Στον πυρήνα λοιπόν αυτή της γιορτής, της Ημέρας των Νεκρών, εκεί που ο θάνατος και η ζωή γίνονται το ένα και το αυτό, βρίσκεται ένα ιδιαίτερο απόσταγμα. Η τεκίλα. Και όχι οποιαδήποτε τεκίλα αλλά η πρώτη luxury τεκίλα του Μεξικό, η ultra-premium Don Julio, με 100% μπλε αγαύη που αποστάζεται χειροποίητα σε μικρές παρτίδες από το 1942, προσφέρεται τιμητικά στους βωμούς Ofrenda, αλλά και στους καλεσμένους. Ο Don Julio González-Frausto Estrada, είναι ο ιθύνων νους πίσω από το πασίγνωστο πλέον ομώνυμο brand, την τεκίλα Don Julio. Oι καινοτόμες και επαναστατικές μέθοδοι του από την καλλιέργεια της αγαύης μέχρι τη διαδικασία απόσταξης και ωρίμανσης της τεκίλας, έθεσαν τις βάσεις για την απόσταξη του παραδοσιακού αυτού ποτού, καθιερώνοντας την Don Julio, ως την πρώτη luxury τεκίλα του Μεξικό. Για αυτό και πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε την αυθεντική χειροποίητη μεξικανική τεκίλα Don Julio και τις παραλλαγές της -Blanco, Reposado, Anejo, 70 Anejo Claro αι 1942- στα ποτήρια μας.

Μπορεί οι περιστάσεις πλέον, να μην μας επιτρέπουν να βγούμε έξω μαζί με τους αγαπημένους μας να γιορτάσουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο την Ημέρα των Νεκρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να φέρουμε την γιορτή στο σπίτι μας, να απολαύσουμε εκλεκτά αποστάγματα και σπιτικά cocktails.

Δες εδώ τις συνεργαζόμενες κάβες και τα επιλεγμένα σημεία πώλησης, στα οποία μπορείς να προμηθευτείς την ultra-premium τεκίλα Don Julio, με 100% μπλε αγαύη και να απολαύσεις το δικό σου homemade Don Julio cocktail.

Είσαι έτοιμος να εξερευνήσεις ένα από τα επιδραστικά έθιμα στον κόσμο;
Κάνε join με την Don Julio στο πλευρό σου!