Ratpack.gr
H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί.

Όλα όσα μοιράζομαιμε τον εαυτό μουκαι το αγαπημένο μουsingle malt

H αξία του Benriach βρίσκεταιστις αισθήσεις που σου δημιουργεί

Από τον Κώστα Χρήστου

Δεν μπορώ να θυμηθώ ποια ήταν η πρώτη φορά που ο παππούς μου μου μίλησε για whisky, αλλά θυμάμαι σίγουρα τις ιστορίες της γιαγιάς μου για τη μυθολογία της περιοχής. Έξω από τις σκωτσέζικες μεγαλουπόλεις, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό κόσμου που θεωρεί ιερό καθήκον να κρατάει τις παραδόσεις και τις ιστορίες -όπως συμβαίνει και εδώ άλλωστε. Οι άνθρωποι της ηλικίας των 70 και άνω, πιστεύουν ακόμη στη δύναμη της φύσης, την επαφή με τον άνθρωπο και το πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα. Το νερό από τα ποτάμια, τα ρυάκια και τις πηγές, ήταν πάντα κάτι το ιερό και ήταν υπό την προστασία του θεού Borvo, που ευλογούσε τα ύδατα ώστε οι άνθρωποι να βλέπουν τους καρπούς της γης τους να μεγαλώνουν και τα ζώα τους να παραμένουν υγιή στα καταπράσινα λιβάδια.

H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί.

Δεν ξέρω κατά πόσο οι άνθρωποι του αποστακτηρίου στο Benriach κρατούν τις παλιές παραδόσεις και δοξασίες, αλλά αν κρίνει κάποιος από την ποιότητα και την μαγεία πίσω από τις φιάλες, θα μπορούσες εύλογα να πιστέψεις πως ίσως ο Borvo να ευλόγησε την Burnside, την υπόγεια πηγή που περνάει κάτω από το αποστακτήριο και βάζει ακόμη ένα λιθαράκι επιτυχίας στην Speyside περιοχή και τα ουίσκι της. Στους κύκλους των ανθρώπων που αγαπούν το καλό premium whisky και δεν διστάζουν να δοκιμάζουν νέες εμφιαλώσεις, το Benriach είναι ανάμεσα στα αποστάγματα που αποκαλούμε σταθερή αξία -και κάτι παραπάνω. Για την ιστορία, το Benriach χρησιμοποιεί κριθάρι από τις τριγύρω καλλιέργειες και τύρφη από τους κοντινούς λόφους, ώστε να παράξει whisky πολλών και διαφορετικών στυλ. Μετά από πολλές δυσκολίες των πρώτων ετών, το αποστακτήριο αναγεννήθηκε το 1965 και από τότε παράγει σταθερά εκλεκτά αποστάγματα. Φημίζεται ότι έχει τα δικά του malting floors, δηλαδή ιδιόκτητα δάπεδα βυνοποίησης κριθαριού, από τα οποία τροφοδοτεί και άλλα αποστακτήρια πέρα από τις δικές του ανάγκες. Όλα τα παραπάνω έρχονται να πιστοποιήσουν μία σειρά από βραβεία, η αγάπη του κόσμου, αλλά και εμείς οι ίδιοι.

H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί.
H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί. H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί. H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί.

Στην Ελλάδα έχουμε ένα κακό, που ευτυχώς όσο περνούν τα χρόνια δείχνει να υποχωρεί από τα μυαλό μας. Θεωρούμε πως όσο πιο παλιό το whisky, τόσο το καλύτερο. Σημασία όμως έχει τι σου αρέσει και αν το γευστικό προφίλ σου ταιριάζει. Υπάρχουν, λοιπόν, «νεαρά» whisky που όχι μόνο είναι εξαιρετικά, αλλά και σε τελική ανάλυση είναι και πολύ πιο ευκολόπιοτα. Προσωπικά, το Smoky Ten και το Twelve, είναι από τα μπουκάλια που έχω πάντα στην προσωπική μου κάβα, αλλά και από εκείνα που επιλέγω να κάνω δώρο -πόσο μάλλον τώρα στις γιορτές. Και υπάρχουν τόσοι λόγοι που αξίζει να τα εξερευνήσει κάποιος. Όχι μόνο απολαμβάνοντάς τα με φίλους, αλλά διατηρώντας και αυτήν την χαμένη και ρομαντική γοητεία, του να απολαμβάνεις μόνος σου ένα premium whisky στο σπίτι σου. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί.

Το Smoky Ten του Benriach είναι η απόδειξη πως τα καπνιστά whisky μπορούν να γίνουν ποικιλόμορφα. Όσοι ακούν την λέξη «καπνιστό», φέρνουν στο μυαλό τους τα whisky από τα νησιά με τις βαριές νότες έκφρασης και την τύρφη να κατακλύζει. Μπορεί η ατάκα «hate them or love them» να είναι κάτι που ακούμε συνήθως στα καπνιστά, αλλά το καπνιστό 10αρι του Benriach είναι μια ευκαιρία για επανεξέταση. Γιατί; Διότι εν αντιθέσει με τα καπνιστά της αγοράς, το Smoky Ten έχει ένα πολύ διακριτικό προφίλ, που παντρεύει τον καπνό με φρουτώδη χαρακτήρα -τα τροπικά φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς και την «καπνίλα» της τύρφης είναι, άλλωστε, από τις νότες που γεμίζουν την παλέτα σου. Οπότε μην βιαστείς να πεις όχι αν ακούσεις για καπνιστό και έχε το μυαλό και την παλέτα σου πρόθυμα, να γνωρίσουν νέες εκφράσεις.

Το 12αρι του Benriach από την άλλη, ακολουθεί την πιο παραδοσιακή έκφραση που θα βρει κάποιος στα Speyside, έχοντας ξεκάθαρα έναν πιο φρουτώδη και εορταστικό χαρακτήρα. Στο πιο τεχνικό κομμάτι, επειδή ακριβώς η παλαίωση σε βαρέλια που είχαν προηγουμένως sherry και port, δίνουν στην επίγευση τις νότες από τα αποξηραμένα φρούτα, αλλά και αρκετά κόκκινα που σου έρχονται με την πρώτη μυρωδιά.

H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί.
H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί.
H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί. H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί.

Όλα τα παραπάνω δεν το κάνουν μόνο ένα εξαίσιο δώρο για τις γιορτές και όλον τον χρόνο, αλλά και ιδανικά για να τα απολαύσεις μόνος σου. Γιατί πράγματι, η αξία του να απολαμβάνεις ένα καλό απόσταγμα στο σπίτι σου, είναι από αυτές τις αξίες που πρέπει να μεταλαμπαδεύονται στις επόμενες γενιές. Μία στιγμή αφοσίωσης και χαλάρωσης που οφείλεις στον εαυτό σου, με τις αισθήσεις να πλημμυρίζουν από τις νότες των Benriach. Δοκίμασε το και σίγουρα, τόσο στην απόλαυση, όσο και στις Speyside εμφιαλώσεις του Benriach, θα βρεις κάτι από εσένα.

H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί. H αξία του Benriach βρίσκεται στις αισθήσεις που σου δημιουργεί.