ΚΟΥΙΖ με 10 μύθους και αλήθειες γύρω από το HIV/AIDS

Θεωρείς τον εαυτό σου ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ενημερωμένο;

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που κάνει αυτόν εδώ το λαό να φαίνεται λίγο... κάπως, είτε στα μάτια τα δικά μας είτε σε εκείνα των ξένων, είναι το σύνδρομο του «εγώ τα ξέρω όλα». Ξέρουμε τα πάντα για τα της πολιτικής και γι' αυτό διαθέτουμε ένα ζηλευτό μοντέλο διακυβέρνησης εδώ και δεκαετίες, ξέρουμε τα πάντα για το ποδόσφαιρο για αυτό και διαθέτουμε ένα από τα πλέον παρηκμασμένα πρωταθλήματα στον δυτικό κόσμο, ξέρουμε, ξέρουμε, ξέρουμε...

Προφανώς ξέρουμε τα πάντα και για τον ιό ΧΙΒ. Μας είχε ενημερώσει άλλωστε σχετικά προ τριετίας -όχι όποιος κι όποιος ΑΛΛΑ- ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, τον οποίο έσπευσαν άπαντες να ισοπεδώσουν χρησιμοποιώντας το όπλο του χαβαλέ. 

Ο συγκεκριμένος ιός, ωστόσο, δεν κάνει χαβαλέ: Μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2017 στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ έχουν καταγραφεί 16.527 περιστατικά (82,75% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.083 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 9.500 βρίσκονται σε αντιρετροϊκή αγωγή. Ο συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται στους 2.746.

Στο πλαίσιο αυτό, σκεφτήκαμε να μετρηθούμε και να δούμε πόσα από τα (θεωρούμενα ως) βασικά γύρω από τον ιό, γνωρίζουμε. Σημασία δεν έχει αν πατώσεις ή αν διαπρέψεις. Σημασία έχει να συνειδητοποιήσεις πως η απόλυτη αλήθεια γύρω από τον HIV/AIDS δεν βρίσκεται στις προσωπικές σου αντιλήψεις, αλλά στα διαμορφωμένα από τους επιστήμονες δεδομένα και στις συλλογικές προσπάθειες όλων εκείνων που χρόνια τώρα τον νιώθουν κυριολεκτικά στο πετσί τους.

Για πάμε στο τεστάκι μας...



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved