Brigitte Bardot: Η γυναίκα που έβαλε τις βάσεις για την ανεξαρτησία της θηλυκότητας

H γυναίκα που απέδειξε ότι η ομορφιά δεν υποκύπτει στις πιέσεις της κοινωνίας.

Ποιος δεν γνωρίζει τη γυναίκα σύμβολο που έκανε εκατομμύρια άντρες στον κόσμο να αναστενάξουν από πόθο και έρωτα; Οι ταινίες της ήταν κάτι παραπάνω από κλασικές, άφησαν ιστορία στο σινεμά αλλά και στη μνήμη της τέχνης του σινεμά.

Μεγάλωσε σε ένα ευκατάστατο περιβάλλον και από την ηλικία των 15 ετών ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο έχοντας ως μάνατζερ της τη μητέρα της. Είχε όλα τα κατάλληλα προσόντα για να γίνει μία μεγάλη σταρ, μία γυναίκα που θα ηγούνταν της ανεξαρτησίας των γυναικών, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, εν αγνοία της έγινε ένα αληθινό σύμβολο θηλυκότητας.

Αρχικά πήρε μέρος σε διαφημιστικά με καπέλα, ωστόσο σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να γίνει η απόλυτη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου. Κανείς δεν το περίμενε από αυτήν πως θα έφτανε τόσο ψηλά στο σινεμά. Σίγουρα από μικρή ήταν πολύ όμορφη αλλά το υποκριτικό της ταλέντο βελτιώθηκε στην πορεία της καριέρας της.

 

 
 

Ο μύθος της Μπριζίτ Μπαρντό ξεπέρασε τα σύνορα της Γαλλίας και ήταν από τις λίγες Ευρωπαίες πρωταγωνίστριες που έγιναν διάσημες στις ΗΠΑ αλλά και στην Λατινική Αμερική.  

Υπήρξε μούσα του Picasso και o Andy Warhol και επηρέασε με το μοναδικό της στυλ τη γαλλική μόδα. Το ό,τι αυτοί οι καλλιτέχνες την έκαναν κυριολεκτικά έργο τέχνης της έδωσε μεγάλη προώθηση.

Σύμφωνα με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν η πρώτη και πιο απελευθερωμένη γυναίκα της μεταπολεμικής Γαλλίας. Στην ουσία πολλοί την μπερδεύουν με κάτι άλλο. Πολλοί νομίζουν πως είναι ακόμη μία κλασική γυναίκα αλλά ισχύει το αντίθετο.

 

 
 

Έτσι γεννιέται ο μύθος της Μπαρντό: πλούσια ξανθιά μαλλιά, μαύρο eye-liner, χείλη στα χρώματα του έρωτα και ξαφνικά η γυμνή σιλουέτα της γίνεται αντικείμενο πόθου όλων των ανδρών. Κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί, η ομορφιά της σε συνδυασμό με το στυλ της της έδωσε έναν χαρακτήρα που στο μέλλον θα αντιπροσώπευε όλο τον γυναικείο πληθυσμό που επιθυμούσε να έχει περισσότερες ελευθερίες από την κοινή γυναίκα.

 

 
 

Το μπικίνι έρχεται στη μόδα και η Μπαρντό το κάνει διάσημο. Είναι η πρώτη γυναίκα που στην ουσία το λανσάρει σε κάθε της εμφάνιση και δηλώνει δυνατά πως οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα του πόθου ακόμη κι αν είναι όμορφες σαν θεές.

Η μεγάλη κοινωνική πίεση που δέχτηκε για τις πράξεις της ως γυναίκα και μητέρα, η ασφυκτική πολιορκία των δημοσιογράφων καθώς και οι επίμονοι θαυμαστές της, έφεραν την Μπαρντό στα όριά της. Ήταν η εποχή που η φήμη της είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία από τον κόσμο. Οι ταινίες της ήταν παγκοσμίως γνωστές.

 

 

Ανήμερα των εικοστών έκτων γενεθλίων της, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, όμως τελικά επέζησε. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε. Η πίεση της θέσης της ήταν τεράστια.

Το 1973, σε ηλικία μόλις 39 χρονών, αποσύρθηκε πλήρως από τον καλλιτεχνικό χώρο και τα φώτα της δημοσιότητας και αφιερώθηκε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων. Είχε ήδη αφήσει το τεράστιο στίγμα της, ήταν ο καιρός να αποσυρθεί και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία.

 

 
 

Μέσα από το ομώνυμο ίδρυμα της, το οποίο χρηματοδοτεί βγάζοντας σε δημοπρασία διάφορα προσωπικά της αντικείμενα και κοσμήματα. Πλέον ολόκληρη η ύπαρξη της ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια της αλλά και στα δικαιώματα των γυναικών.

Η Μπαρντό ήταν ένα σύμβολο και ακόμη και σήμερα κρατάει αυτή τη θέση. Συμβολίζει την ανεξάρτητη γυναίκα των πόλεων που μπορεί να είναι όμορφη αλλά την ίδια στιγμή δεν υποκύπτει στις πιέσεις της κοινωνίας. Η Μπαρντό είναι μία γυναίκα δυνατή κι έτσι έζησε, ένα υπόδειγμα για τις γυναίκες του μέλλοντος.

Δες εδώ σκηνές από τη ζωή της και την καριέρα της:  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved