Με αφορμή τα σημερινά της γενέθλια, ένας συντάκτης θυμάται την πρώτη φορά που την αντίκρισε σε ταινία.

Πριν παντρευτεί την Catherine Zeta-Jones, ο Michael Douglas ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους πιο επιδραστικούς άντρες του Hollywood. Είχε την καριέρα, τα λεφτά, το ανάστημα και το γεγονός πως γνώριζε ότι δεν υπήρχε γυναίκα στον πλανήτη που να μην τον έχει φαντασιωθεί. Όταν ρωτήθηκε ποια από τις συμπρωταγωνίστριες του έχει ξεχωρίσει ανά καιρούς, απάντησε: «Πάντα έβρισκα πολύ δύσκολο να διατηρήσω την ψυχραιμία μου δίπλα στην Sharon Stone».

 

 

Η Marilyn Monroe των 80s;

Γιατί τα παραπάνω που είχε κατακτήσει ο Michael Douglas τα είχε κατακτήσει ήδη η Sharon Stone. Εκείνη την εποχή, μέσα των 80s με αρχές των 90s για όσους θυμούνται, υπήρχε αυτή η άτυπη κόντρα μελαχρινής εναντίον ξανθιάς, με την Demi Moore και την Sharon Stone να παίρνουν σέξι ρόλους προσπαθώντας να ιντριγκάρουν το αντρικό κοινό. Όσο σεξιστικό και αν ακούγεται αυτό σήμερα -μιας και όλα λίγο πολύ έχουν γίνει πλέον σεξιστικά- δεν αναιρεί αυτή την βασική λεπτομέρεια. Ότι και οι δύο γυναίκες συνόδεψαν τις πρώτες φαντασιώσεις μας. Με την Sharon Stone να το κάνει πολύ καλύτερα.

Η πρώτη ταινία που έτυχε να δω, ήταν το Sliver. Άθλιο από άποψη σκηνοθεσίας, άθλιο από στόρι, άθλιος και ο William Baldwin. Το μοναδικό που άξιζε σε αυτή την ταινία, ήταν η Sharon Stone. Για την ακρίβεια όσο μεγάλωνα και την ξαναέβλεπα, μπήκα στη διαδικασία να πιστεύω ότι αυτή η ταινία γυρίστηκε μόνο και μόνο για τα sex scenes της Sharon Stone και το όλο παιχνίδι που έκανε με τον Baldwin. Ασυναίσθητα βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του. Δεν γίνεται διαφορετικά. Θυμάμαι τις χαρακτηριστικές σκηνές από το εστιατόριο που η Sharon προσπαθεί να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι δεν φοράει εσώρουχα και αυτή την περίφημη σκηνή που κάνουν σεξ σε μία κολόνα. Όταν είσαι 13-14 ετών και βλέπεις για πρώτη φορά αυτή τη σκηνή, ενεργοποιούνται μέσα στο μυαλό σου σκέψεις και εικόνες που δεν περίμενες ποτέ να υπάρχουν. Για τους σεξολόγους είναι κάτι το φυσιολογικό. Είναι το πέρασμα στην εφηβεία, ο λόγους που τα αγόρια νιώθουν άντρες, το συναίσθημα να αναπαραχθούν με κάτι όμορφο και υγιές. Δεν το είδαμε ποτέ επιστημονικά σε εκείνη την ηλικία, αλλά όλα όσα θέλαμε σε μία γυναίκα, τα βρήκαμε στη Sharon Stone.

 

 Οι άντρες αγαπούν τις ξανθιές

Στο σχολείο, ήταν η απόλυτη celebrity. Μετανιώνω λίγο που το βλέπαμε τόσο σαρκικά, αλλά ήταν και κομμάτι της εφηβείας. Δεν μας ένοιαζε ποια ταινία είναι, για πόσο εμφανίζεται, τι ρόλο έχει, αν η ιστορία βγάζει νόημα και τα λοιπά. Θέλαμε απλά την Sharon. Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά που βλέπω το Βασικό Ένστικτό και έχω ιδρώσει χωρίς να ξέρω τον λόγο και να ζηλεύω τον Michael Douglas που βρίσκεται εκεί. Όταν μετά από χρόνια θα κυκλοφορούσε η δεύτερη ταινία, αν και δεν βλεπόταν, άφηνε πίσω της μία γλυκιά ανάμνηση. Εκείνη την ανάμνηση των πρώτων γυναικών που πέρασαν από το μυαλό σου όταν ξεκίνησες να γίνεσαι άντρας. Στη δεύτερη ταινία, αν μέχρι τότε είχα μία κινηματογραφική «εμμονή» με την Sharon Stone, τότε σίγουρα την αγάπησα. Έγινε κάτι σαν ιερό τοτέμ για όλους τους άντρες, μεγάλους και μικρούς, πιτσιρικάδες και μπαρμπάδες, που καλέστηκαν να θυμηθούν τις δικές τους αναμνήσεις από το Βασικό Ένστικτο. Η πρώτη σου ταινία με την Sharon Stone, είναι σαν το πρώτο πορνό που έπιασες στα χέρια σου. Δεν το ξεχνάς ποτέ. Είναι το τέλος της αθωότητάς σου και η αρχή της ενήλικης ζωής σου. Και είναι υπέροχη. Όλα είναι υπέροχα όταν το πρωτοανακαλύπτεις.

 

 

Το γεγονός ότι σήμερα η Sharon Stone γίνεται 64 ετών, συμβολίζει κάτι πολύ περισσότερο. Πλέον περνάει στο πάνθεο των διθυραμβικών γυναικών που μας οδήγησαν από την εφηβεία στην ενηλικίωση, ακολουθώντας άλλες κορυφαίες γυναίκες όπως η Audrey Hepburn και η Ursula Andress. Ή ακόμη και η Monica Bellucci για τους νεότερους. Στο δικό μας το μυαλό, οι γυναίκες αυτές δεν γερνούν ποτέ. Δεν ασχημαίνουν ποτέ και δεν αλλάζουν ποτέ. Έρχονται απλά ολοένα και πιο κοντά στο θείο στοιχείο από το οποίο δημιουργήθηκαν και συνόδεψαν όλους εμάς μέσα από τις εμφανίσεις. Είμαστε τυχεροί που μεγαλώσαμε με γυναίκες όπως η Sharon Stone.

Χρόνια της πολλά.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved