Αυτή τη διαφορετική Τσικνοπέμπτη, τσικνίζουμε εναλλακτικά

Εάν υπάρχει ένας λόγος που μας κάνει να μετράμε αντίστροφα κάθε χρόνο για τον ερχομό της Τσικνοπέμπτης, αυτός είναι σίγουρα η καθιερωμένη μάζωξη στο κυλικείο του γραφείου. 

Πάντα κάποιος θα βρεθεί να πετάξει πρώτος την ιδέα του delivery και οι υπόλοιποι, θα μαζευτούμε με πανηγυρισμούς γύρω από το γραφείο του, σιγοντάροντας στο σχέδιο. Στη συνέχεια, κάποιος εθελοντής θα αναλάβει να οργανώσει την παραγγελία, ρωτώντας και τα υπόλοιπα τμήματα και στο τέλος, όλοι μαζί θα τρέξουμε στην είσοδο για να παραλάβουμε τους μεζέδες. Πρόκειται για μία άτυπη «ιεροτελεστία» που, όχι μόνο στρώνει το «έδαφος» για ισχυρό team bonding, αλλά μας βοηθά να έρθουμε πιο κοντά και να γνωριστούμε καλύτερα και να ανακαλύψουμε άγνωστες πλευρές μας ή στοιχεία… όπως τις χορτοφαγικές προτιμήσεις του καλού μας συνάδελφου, Γιώργου.

Ειλικρινά, κανένας δεν φανταζόταν πως πίσω από το πρόσωπο του Γιώργου «κρύβεται» ένας άνθρωπος που απέχει οικειοθελώς από το κρέας εδώ και δύο χρόνια, γεγονός που σόκαρε τον Κώστα όταν πέρυσι, ανήμερα Τσικνοπέμπτης, ο διανομέας μαζί με τα μπριζολάκια έφερε και δύο μερίδες μανιτάρια πλευρώτους. Όπως ήταν επόμενο, ο Γιώργος έγινε «στόχος» πειραγμάτων από τους κρεατοφάγους του γραφείου, μέχρι που όλοι δοκιμάσαμε μία μπουκιά μανιτάρια με απαλή μουστάρδα Hellmann’s και η επιλογή του Γιώργου, «κέρδισε» εν τέλει τον σεβασμό σύσσωμου του Ratpack.gr -ακόμη και του Κώστα. Κάπως έτσι, καθιερώσαμε μια αλλιώτικη Τσικνοπέμπτη από τις άλλες, μία δική μας Τσικνοπέμπτη που έφερε την επανάσταση μέσα από την παράδοση. Λάτρεις του κρέατος και vegan συσπειρωθήκαμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι του κυλικείου με ένα κοινό αίτημα: Οι vegans έχουν ψυχή και θα τσικνίζουν μαζί με τους υπόλοιπους!

 

Τι κι αν φέτος δεν μπορούμε να μοιραστούμε το γεύμα μας στο γραφείο; Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να γιορτάσουμε την «εθνική» γιορτή κάθε καλοφαγά, όπως πραγματικά της αξίζει! Παρακάτω, λοιπόν, δύο συντάκτες, «μπροστάρηδες» αυτής της επαναστατικής Τσικνοπέμπτης, μας αποκαλύπτουν τα «μυστικά», τις αγαπημένες τους συνταγές, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα περάσουν εν μέσω teleworking, αυτή τη διαφορετική, αλλά απόλυτα γευστική Τσικνοπέμπτη.

Για τον Κώστα η Τσικνοπέμπτη είναι μία ημέρα «ιερή»

Κακά τα ψέματα. Όλοι ξέρουν πως πριν γνωρίσω τον Γιώργο, ήμουν σχεδόν σίγουρος πως η χορτοφαγία ήταν ένας αστικός μύθος, μία θεωρία συνομωσίας που ξεκίνησε από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να απολαύσουν τις μικρές χαρές της ζωής και ζήλευαν εμάς τους υπόλοιπους. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως, ήταν πως η καλή σχάρα όλα τα χωράει και πως ένα vegan πιάτο, δεν υστερεί σε γεύση ή απόλαυση από ένα άλλο, αρκεί ο μάγειρας να είναι μερακλής και η συνταγή να είναι καλή. Όπως και να έχει, ακόμη και αν ενδίδω πού και πού στα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής, για εμένα η Τσικνοπέμπτη είναι μία ημέρα «ιερή», γιατί όπως και να το κάνουμε, το κολοκύθι δεν γίνεται παϊδάκι, ούτε η γλυκοπατάτα συκώτι. Γίνεται όμως να σερβίρεις τηγανιά με χοιρινό και λαχταριστές γλυκοπατάτες και vegan mayo ντιπ, αρκεί να έχεις στην κουζίνα σου τα παρακάτω υλικά:

-5 γλυκοπατάτες

-2 κ.σ. ελαιόλαδο

-4 κ.σ. Hellman’s vegan mayo

-1 πρέζα πιπέρι καγιέν

-1 πρέζα αλάτι

-1 πρέζα μαύρο πιπέρι

-1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη

1 κ.γ. πελτές chipotle (καπνιστό τσίλι)

Θα ξεκινήσεις προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 220°C. Θα κόψεις τις γλυκοπατάτες σε κομμάτια, θα τις αλείψεις με ελαιόλαδο και θα τις πασπαλίσεις με τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια, θα στρώσεις ένα φύλλο λαδόκολλας στην επιφάνεια του ταψιού και θα τοποθετήσεις τις πατάτες αφήνοντας μία μικρή απόσταση μεταξύ τους. Θα ψήσεις τις γλυκοπατάτες για 20 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Στο μεταξύ, θα ετοιμάσεις το vegan mayo ντιπ, αναμειγνύοντας τέσσερα κουταλάκια της σούπας Hellmann's vegan mayo μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού πελτέ chipotle. Όταν θα είναι έτοιμη και η dip, μπορείς πλέον να απολαύσεις αυτό το γευστικό αριστούργημα!

Πριν δώσω «πάσα» στον χορτοφάγο του γραφείου, οφείλω να ομολογήσω πως δεν περίμενα αυτή η Τσικνοπέμπτη να μας βρει να πίνουμε μπύρες μόνοι, να… τσουγκρίζουμε σε κάποιο «παράθυρο» του Zoom με μουσική υπόκρουση από YouTube, ενώ ο καθένας φοράει πιτζάμες και βρίσκεται σπίτι του. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να παραμείνουμε πιστοί στο ραντεβού μας -έστω και μέσω διαδικτύου- και όπως κάθε άλλη χρονιά, να απολαύσουμε αυτή την «ιεροτελεστία» όλοι μαζί, αλλά ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

 

Για τον Γιώργο η Τσικνοπέμπτη είναι η «εθνική γιορτή» κάθε καλοφαγά

Αυτό που ξεχωρίζει έναν γνήσιο επαγγελματία καλοφαγά από έναν ερασιτέχνη, είναι το γεγονός πως δεν κάνει διαχωρισμούς στην απόλαυση. Είναι εκείνος που μπορεί να διακρίνει και να εκτιμήσει σε κάθε είδος τροφής, τα στοιχεία που την κάνουν μοναδική. Συνεπώς, δεν έχει σημασία εάν είσαι vegan ή κρεατοφάγος για να μπορείς να χαρείς μαζί με τους υπόλοιπους φίλους ή συναδέλφους, μία γαστρονομική «επέτειο», όπως η Τσικνοπέμπτη. Αυτό που έχει σημασία, είναι να είσαι ακομπλεξάριστος και πρόθυμος να ανακαλύψεις νέες, εναλλακτικές γεύσεις, χωρίς να κάνεις «εκπτώσεις» στον τρόπος ζωής σου. Στην τελική, κανένα άγραφος «νόμος» δεν ορίζει πως πρέπει να τσικνίζουμε αποκλειστικά και μόνο με κρεατικά την Τσικνοπέμπτη. Ακριβώς για αυτό και επειδή ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τι θα βάλει στο στομάχι του, παρακάτω σου προτείνω την αγαπημένη μου συνταγή για δροσερή vegan πατατοσαλάτα με κάπαρη, η οποία συναγωνίζεται άνετα σε γεύση το παραδοσιακό τζατζίκι. Viva la Vegan! Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

-8 πατάτες καθαρισμένες, κομμένες και βρασμένες

-3/4 κούπες κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο

-2/3 κούπας σέλερι, ψιλοκομμένο

-1/3 κούπας αγγουράκι τουρσί

-1/3 κούπας κάπαρη

-1/3 κούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

-240 γρ. Hellmann’s vegan mayo

-Χυμό ενός λεμονιού ή lime

-1 κ.σ. ζάχαρη

-Αλάτι

-Πιπέρι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή καθαρίζοντας και κόβοντας τις πατάτες σε καρέ. Έπειτα, θα γεμίσεις την κατσαρόλα με νερό, θα βάλεις μέσα τα κομμάτια και θα τα αφήσεις να βράσουν για 7 με 8 λεπτά. Θα προετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά, ψιλοκόβοντας τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το τουρσί και το σέλερι. Στη συνέχεια, θα ρίξεις όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ -τις πατάτες, τα λαχανικά, την κάπαρη, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι- και έπειτα, θα προσθέσεις τη Hellmann’s vegan mayo, ανακατεύοντας καλά, μέχρι το μείγμα σου να ομογενοποιηθεί.

Η αλήθεια είναι πως μία Τσικνοπέμπτη εκτός γραφείου και χωρίς συναδέλφους, είναι μία Πέμπτη σαν όλες τις άλλες. Ναι, μπορεί να έχουμε προγραμματίσει after work εναλλακτικό τσικνοπάρτυ στο Zoom, αλλά τι να το κάνεις, εάν δεν υπάρχει κανείς τριγύρω να τσιμπήσει από το πιάτο του, να τσουγκρίσεις στην υγειά του, να του φωνάξεις, «φίλε, μου πιάνεις την κέτσαπ;» και να αφήσει στη μέση το σουβλάκι του, για να σε εξυπηρετήσει. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν απέχουμε χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, κανείς δεν θα μείνει στην «απ’ έξω» φέτος, αφού όλοι μαζί, vegan ή μη, τσικνίζουμε εναλλακτικά και διεκδικούμε το δικαίωμα όλων για μία άκρως απολαυστική Τσικνοπέμπτη!

Η φετινή Τσικνοπέμπτη είναι αλλιώτικη, για αυτό θα τη γιορτάσουμε και εμείς διαφορετικά. Στις 4 Μαρτίου, λοιπόν, πάρε και εσύ μέρος στη μεγαλύτερη «επανάσταση»! Πες «Viva la Vegan», τσίκνισε μαζί με τους vegan φίλους και στάσου στο… πλευρώτους, μαζί με τα dressings της Hellmann's, σε μία Τσικνοπέμπτη που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Διότι όλοι ξέρουν πως ενωμένοι, σημαίνει πότε πεινασμένοι!

#hellmanns #hellmannsgreece #vegan #vivalavegan #veganmayo #mayo

Διαβάστε περισσότερα εδώ



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved