Τσικνοπέμπτη με λαχανιΧΑΧΑΧΑ: Τι να κάνεις αν η κοπέλα σου είναι vegan

Αν το καλοσκεφτείς, υπάρχουν μερικές στιγμές και κάποιες ημέρες, που μοιάζουν σαν να έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να μας φέρνουν πιο κοντά. Μία από αυτές τις ημέρες θα μπορούσε να ήταν και η Τσικνοπέμπτη, αν δεν έμπαιναν στη μέση οι διατροφικές μας επιλογές. Ανεξάρτητα σε ποιο «στρατόπεδο» ανήκεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις λάβει μέρος στο απόλυτο battle της Τσικνοπέμπτης, όπου κρεατοφάγοι, vegans ή χορτοφάγοι προσπαθούν μάταια, μέσα από comments και posts στα social media, να αποδείξουν πόσο πιο ωφέλιμη ή απολαυστική είναι η δική τους διατροφική επιλογή.

Ομολογώ πως στο παρελθόν, δεν χόρταινα να διαβάζω τα λιβελλογραφήματα των «σκληροπυρηνικών» vegan φίλων, κάτω από τις φωτογραφίες με τα μπριζολάκια που μόλις είχα βάλει στα κάρβουνα. Όλα άλλαξαν όμως, όταν γνώρισα τη Μαρία: Το μελαχρινό κορίτσι που πρόλαβε να μπει στη ζωή, την καρδιά και το σπίτι μου, προτού μου αποκαλύψει πως… δεν έτρωγε κρέας.

Γνωριζόμασταν λιγότερο από δύο μήνες, όταν αποφάσισα να κάνω το βήμα και να τη συστήσω στην υπόλοιπη παρέα, με αφορμή την καθιερωμένη μάζωξη της Τσικνοπέμπτης. Είχα μόλις βγάλει, λοιπόν, την πανσέτα από τη σχάρα, την γαρνίριζα με ρίγανη, all time classic μουστάρδα Hellmann’s και με ύφος έμπειρου ψήστη και gentleman, πήγα να τη σερβίρω στο πιάτο που είχε μπροστά της, όταν άκουσα το εξής: «Όχι, όχι! Αφού δεν τρώω κρέας»!

 

Μια αλλιώτικη Τσινκοπέμπτη που θα μας φέρει όλους κοντά

Κακά τα ψέματα. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και θέλω να κρατήσεις από τη δική μου ιστορία, είναι πως το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε η αφορμή για να κάνω στον εαυτό μου την εξής ερώτηση: Ποιος άγραφος «νόμος» ορίζει πως την Τσικνοπέμπτη πρέπει να τσικνίζουμε αποκλειστικά και μόνο κρέας; Γιατί δηλαδή, να μην μπορούμε να το κάψουμε όλοι μαζί ενωμένοι, vegan και κρεατοφάγοι, στο ίδιο τραπέζι; Ποιος μας εμποδίζει να βάλουμε στη σχάρα, όχι μόνο μπιφτέκι, όχι μόνο μπριζόλα, αλλά και σπαράγγια και παντζάρια και μανιτάρια; Εάν θέλεις και εσύ, λοιπόν, να πας κόντρα στο «κατεστημένο» και να γιορτάσεις παρέα με τη vegan σύντροφό σου φέτος, παρακάτω έχω συγκεντρώσει τις SOS συμβουλές για να κερδίσεις την καρδιά της, αλλά και τον «αγώνα» για μια αλλιώτικη Τσικνοπέμπτη!

Ψήσε σπαράγγι, ψήσε παντζάρι! Αυτή την Τσικνοπέμπτη κανείς δεν τα σνομπάρει

Το πρώτο βήμα για να δείξεις την αλληλεγγύη σου στη φίλη σου και τους vegan εν γένει, είναι να μην κάνεις κανέναν διαχωρισμό στο ψήσιμο. Διότι μπορεί η Τσικνοπέμπτη να είναι μία ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για τους λάτρεις του κρέατος όμως, έχουν και οι χορτοφάγοι ψυχή -όπως έχουν και μερικές πολύ ιδιαίτερες και γκουρμέ συνταγές για το ψήσιμο των λαχανικών, οι οποίες θα σου φανούν άκρως γευστικές και απολαυστικές. Συνεπώς, μην σνομπάρεις τη μελιτζάνα, το κολοκύθι, τα μανιτάρια, αλλά μόλις βγάλεις τα λουκάνικα, τα παϊδάκια ή τα μπιφτέκια για τα burgers, γέμισε τη σχάρα σου με φρέσκα λαχανικά και ετοιμάσου να εκπλαγείς ευχάριστα. Προτού προχωρήσεις, βέβαια, στο ψήσιμο, θα χρειαστεί πρώτα να προετοιμάσεις τα λαχανικά, δηλαδή να αφαιρέσεις τους σπόρους από τις πιπεριές, να κόψεις το κρεμμύδι σε κομμάτια και να καθαρίσεις απαλά τα μανιτάρια με ένα νωπό πανί. Έπειτα, θα γαρνίρεις με χοντρό αλάτι, φρέσκο πιπέρι, θα αλείψεις με λίγο λάδι τα κομμάτια και θα είσαι πανέτοιμος να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη.

«Απογείωσε» τα πιάτα της Τσικνοπέμπτης με τα κατάλληλα dressings

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τις πρώτες ύλες για ένα πιάτο, τις βάσεις πάνω στις οποίες θα «πειραματιστείς», για να απολαύσετε φέτος ένα λαχταριστό γεύμα. Συνεπώς, ακόμη και αν είσαι δυνατός ψήστης, το γεγονός αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο, εάν το πιάτο δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία που θα αναδείξουν τη γεύση των πρώτων υλών. Ακριβώς για αυτό, τα καρυκεύματα που θα χρησιμοποιήσεις και κυρίως τα dressings που θα περιλαμβάνουν τα πιάτα, είναι εκείνα που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Βέβαια, δεν απευθύνονται όλα τα dressings σε vegans ή χορτοφάγους. Πώς θα ξέρεις, λοιπόν, ποια είναι τα κατάλληλα; Για να σε βγάλω από τη δύσκολη θέση και να είσαι σίγουρος πως δεν θα στερηθεί τίποτα η φίλη σου, προτείνω να εφοδιαστείς με τα vegan dressings της Hellmann’s που εμπιστεύεται η Μαρία, δηλαδή, τη vegan mayo sauce χωρίς αβγό, συντηρητικά και γλουτένη, την απαλή μουστάρδα, την πικάντικη, την κλασική κέτσαπ και μεταξύ άλλων, την κέτσαπ με γλυκαντικό από το φυτό stevia. Να είσαι σίγουρος πως η αυθεντική και «πλούσια» γεύση τους θα αναβαθμίσει ακόμη και το πιο basic πιάτο, φέρνοντας… επανάσταση στο παραδοσιακό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης!

Κέρδισε τις εντυπώσεις με τα πιο πρωτότυπα vegan πιάτα

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ίσως να μην χρειαζόταν καν να μπεις σε όλη αυτή τη διαδικασία, εάν δεν υπήρχε ένα ξεχωριστό πρόσωπό στη ζωή σου. Τώρα όμως που υπάρχει -και είναι και vegan- οφείλεις να κάνεις ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι σου, ώστε να απολαύσει η φίλη σου τη συγκεκριμένη ημέρα και κυρίως, να μην αισθανθεί παραγκωνισμένη, αφού το ζητούμενο είναι να περάσετε καλά μαζί. Με άλλα λόγια, μην αρκεστείς σε κλασικές vegan συνταγές που σίγουρα έχει δοκιμάσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά αφιέρωσε λίγο χρόνο, ώστε να ανακαλύψεις πρωτότυπα vegan πιάτα που θα ξετρελάνουν τη φίλη σου. Έτσι, όχι μόνο θα της δείξεις ότι τη σκέφτηκες, αλλά γνωρίζοντας καλύτερα τη διατροφή της, θα γνωρίσεις και εκείνη περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, για να μην χαθείς στα «άδυτα» του διαδικτύου ψάχνοντας διακαώς για τη συνταγή που θα «κλέψει» την καρδιά της, μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τις συνταγές της Hellmann’s -όπως το burger με κινόα, τη vegan πατατοσαλάτα με κάπαρη και vegan mayo sauce ή τις τραγανές γλυκοπατάτες με mayo ντιπ- και να τις εμπλουτίσεις με τις δικές σου γαστρονομικές «πινελιές».

Τέλος, να θυμάσαι πως μπορεί το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης να επιτάσσει πιατέλες με κρεατικά και μπολ γεμάτα με δροσερό τζατζίκι όμως, δεν θα ήταν το ίδιο απολαυστικό, αν δεν μπορούσαμε να το μοιραστούμε με τους ανθρώπους που εμείς θέλουμε και το βασικότερο, αν δεν ήμασταν απόλυτα σίγουροι πως το απολαμβάνουν και εκείνοι το ίδιο. Ακριβώς για αυτό, στηρίζουμε τους vegan σε κάθε φαγητό τους και αυτή την Τσικνοπέμπτη, είμαστε όλοι στο… πλευρώτους!

#hellmanns #hellmannsgreece #vegan #vivalavegan #veganmayo #mayo

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved