Τα Standing Ovation που έμειναν στην Ιστορία

Με αφορμή την έξαρση αποθέωσης του τελευταίου διημέρου στο ΝΒΑ, θυμηθήκαμε 5 δυνατές στιγμές που μας σήκωσαν όρθιους.

Ένα ιδιαίτερο, συγκινησιακό κλίμα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο ΝΒΑ. Φταίει που μπήκαμε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, φταίει  η κρίσιμη κατάσταση του Kenny Anderson, δεν αποτελεί νέο ότι σε πολλά γήπεδα της λίγκας υπάρχει ήδη πολύ φορτισμένο κλίμα. Ιδιαίτερα στα δύο παιχνίδια τα ξημερώματα της Δευτέρας σε Madison Square Garden και Stamples Center, όπου οι φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα συναισθήματά τους. 

 

 

 

Αρχή από τη Μέκκα του μπάσκετ

Στο «Μεγάλο Μήλο» οι Knicks βρέθηκαν φάτσα με το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της λίγκας, αυτό των 19 σερί εντός έδρας ηττών. Οι Νεοϋορκέζοι είχαν να δουν ροζ φύλλο στo σπίτι τους εδώ και 18 ολόκληρες αγωνιστικές, ωστόσο η νίκη επί των Spurs τους απομάκρυνε από το πάνθεον του… αρνητικού αυτού ρεκόρ. Και οι φίλαθλοι της ομάδας χάρηκαν τόσο πολύ που σηκώθηκαν όρθιοι προκειμένου να αποθεώσουν τους παίκτες της ομάδας για το κατόρθωμά τους. Έχουν ξεχάσει άλλωστε πολλά χρόνια τώρα τις παλιές καλές ημέρες των Ewing και Sprewell.

 

 

«Dirk, Dirk, Dirk…»

Ο Dirk Nowitzki διανύει την τελευταία πιθανότατα σεζόν του στο ΝΒΑ και όσο προχωρά η σεζόν, είναι βέβαιο ότι θα αποθεώνεται συνεχώς. Όχι μόνο από τους φιλάθλους των Mavericks αλλά όλων ανεξαιρέτως. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο παιχνίδι του Los Angeles. Οι Clippers είχαν εξασφαλίσει την νίκη με 121-113, όταν ο Doc Rivers πήρε timeout με 9 δευτερόλεπτα για το τέλος. Όχι όμως για να δώσει κάποια οδηγία, αλλά για να αποθεωθεί ο σπουδαίος Γερμανός. Δέος...

 
 

Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που συνειδητοποιούμε πόσο βγαλμένο από την πραγματικότητα είναι το μότο του ΝΒΑ: «Where Amazing Happens». Οι στιγμές ευαισθησίας είναι άλλωστε ένα στοιχείο που λείπει πολύ από τον επαγγελματικό αθλητισμό και σίγουρα αυτά που βιώσανε οι Knicks και o Nowitzki τις τελευταίες μέρες είναι πιο λαμπερές και από τα ίδια τα δαχτυλίδια του πρωταθλητή. 

Και κάπως έτσι θυμηθήκαμε άλλες 5 φορές που κάποιο standing ovation μας έκανε να σηκωθούμε όρθιοι και να χειροκροτήσουμε. Ακόμα και αν δεν ήμασταν στο γήπεδο...

 

1. «Mamba Out»

Κάθε του παιχνίδι εκείνη τη σεζόν ήτανε γιορτή. Ο Kobe Bryant ήξερε πως πλέον δεν μπορούσε να οδηγήσει τους αγαπημένους του Lakers στην κατάκτηση κάποιου τροπαίου, οπότε φρόντιζε να διασκεδάζει κάθε του ματς με τον τρόπο που ήξερε καλύτερα από τον καθέναν. Σκοράροντας.

Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του φιλοδώρησε με μια τίμια 60άρα τους Utah Jazz και το γήπεδο άρχισε να παραληρεί. Στο τέλος όμως οι καρδιές όλων ράγισαν. O «Black Mamba» πήρε το μικρόφωνο και λέγοντας το κλασικό πλέον «Mamba Out», αποχαιρέτησε μια για πάντα το κοινό του Stamples Center, το οποίο όρθιο τον χειροκροτούσε και τον παρακαλούσε να μην αποσυρθεί.

Το τοτέμ είχε πλέον αποσυρθεί...

 

 

 

2. Ο «κουστουμάτος» που λατρεύτηκε όσο κανείς

Για κάποιους είναι ο τύπος με τα περίεργα κοστούμια. Για άλλους πάλι μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα. Ο Craig Sager δεν ήταν μέρος της αθλητικής σκοπιάς του ΝΒΑ, ήταν όμως αναμφίβολα ένα σημαντικό κομμάτι του franchise.

Ο ενθουσιώδης ρεπόρτερ που έδινε χαρούμενο και ενθουσιώδη τόνο τις ώρες των timeout, άκουσε μόνο αυτό που ήθελε όταν του είπαν οι γιατροί ότι πάσχει από λευχαιμία: «Έχεις από 3 μήνες ζωής μέχρι και 5 χρόνια». Τι κράτησε από όλα αυτά; Μα προφανώς το «πέντε χρόνια» γιατί όπως εξήγησε: «έχω πολλά να κάνω ακόμα».

Και στο παιχνίδι της μεγάλης του επιστροφής στα πέριξ του γηπέδου, οι φαν των Chicago Bulls του χάρισαν μια πρωτόγνωρη αποθέωση, που φτασμένοι παίκτες ακόμα δεν έχουν βιώσει στη ζωή τους. Μια στιγμή που σίγουρα θα θυμάται για πάντα, ακόμα και σήμερα που συνεχίζει το ρεπορτάζ του στη γειτονιά των αγγέλων.

 

 

 

3. Η τελευταία βόλτα στο Toronto

Πριν κάποια χρόνια κάθε του επίσκεψη στο Toronto ήταν εφιάλτης. Το κοινό που κάποτε τον αποθέωνε, πλέον τον γιούχαρε εξαιτίας της επιθυμίας του να αποχωρήσει από την ομάδα. Μια δεκαετία περίπου αργότερα, ο Vince Carter έχει εξελιχθεί σε γυρολόγο του ΝΒΑ, ωστόσο άπαντες θα τον θυμούνται για τις τρομερές του «πτήσεις» με τη φανέλα των Raptors.

Η φετινή του επίσκεψη ωστόσο σαν αντίπαλος στο «Air Canada Center» ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Μόλις πέρασε αλλαγή για λογαριασμό των Atlanta Hawks, οι φίλοι των Raptors σηκώθηκαν όρθιοι και τον αποθέωσαν σαν να ήταν ξανά ένας από αυτούς. Η τελευταία «πτήση» του θρυλικού dunker στο γήπεδο που δοξάστηκε, είχε το «περιτύλιγμα» που του άξιζε. Με χειροκρότημα και ατελείωτη συγκίνηση.

 

 

 

4. Η τελευταία «μάχη» ήθελε χειροκρότημα

Πριν λίγους μήνες LeBron James και Dwayne Wade τα είπαν για τελευταία φορά στο Stamples Center. Τα δύο σύγχρονα τοτέμ του ΝΒΑ αντάμωσαν για τελευταία φορά στο ίδιο παρκέ και με το τελευταίο σφύριγμα γνώρισαν μια πρωτόγνωρη αποθέωση. Το κοινό πανηγύρισε μεν τη συγκλονιστική νίκη των Lakers, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον είχε για το «last dance» του δεύτερου στο παρκέ του L.A.

Ο «Flash» αγκαλιάζεται με τον κολλητό του LeBron σε μια γωνία του γηπέδου και όλο το γήπεδο χειροκροτεί και κρατά δυνατή αυτή την ανάμνηση. Την τελευταία φορά αυτού του σπουδαίου matchup.

 

 

 

5. Goodbye Air Jordan

Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι ο «Air» θα σταματούσε το μπάσκετ. Ή μάλλον δεν ήθελε να το πιστέψει. Το 2003 ο σπουδαίος Michael Jordan δεν ήταν αρκετά νέος ώστε να εγκαταλείψει τη δράση και να επανέλθει δριμύτερος, όπως είχε κάνει δύο φορές στο παρελθόν.

Φορώντας τη φανέλα των Washington Wizards, έπαιξε για τελευταία φορά στην έδρα των 76ers, οι οποίοι του χάρισαν ένα μοναδικό standing ovation όταν πήγε στον πάγκο ακόμα και αν δεν υπήρξε ποτέ ένας από αυτούς. Μια στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος του μπάσκετ «λύγισε».

Ο κορυφαίος όλων των εποχών είχε κρεμάσει οριστικά τη φανέλα του...

 

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved