Οι αξέχαστες παραστάσεις σε 5 «αιώνια» ντέρμπι Κυπέλλου

Τέσσερις MVP και ένα 2on2 που γράφτηκαν στην ιστορία του θεσμού.

Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι το ντέρμπι «αιωνίων» είναι ίσως το μεγαλύτερο σε όλη την μπασκετική Ευρώπη. Κάθε χρόνο οι μάχες τους είναι επικές, τραβώντας τα βλέμματα όχι μόνο όλης της Ελλάδος αλλά και γενικότερα της γηραιάς ηπείρου. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και απόψε (20:00).

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ από τη μία, Ολυμπιακός από την άλλη. Τα δύο μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση των εγχώριων τίτλων συγκρούονται στο ΟΑΚΑ και ο νικητής κάνει ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Το ροζ φύλλο δίνει το εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό ωστόσο όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η νίκη είναι μισός τίτλος.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 25 φορές σε αγώνες κυπέλλου, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις και σπουδαίες παραστάσεις στο φίλαθλο κοινό. Μέσα από τέτοια ματς, βγαίνουν συνήθως και σπουδαίοι παίκτες οι οποίοι μέσω των εμφανίσεών τους πήραν λίγο παραπάνω δόξα από αυτή που θα τους αναλογούσε κανονικά. Παίκτες όπως αυτοί του παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Πέραν των παραπάνω, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους σε τέτοιο βαθμό που ο κόσμος αποκαλεί τα συγκεκριμένα παιχνίδια «το ντέρμπι του Διαμαντίδη», το «παιχνίδι του Φορντ» ή των υπόλοιπων 2+4 κυρίων που βρίσκονται στην παρακάτω λίστα:

 

1. Ο Αλφόνσο χαμογέλασε τελευταίος 

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 83-75 (Ημιτελικός, ΣΕΦ)

Επί χρόνια «πυροβολούσε» ανελέητα τα αντίπαλα καλάθια στην Α1 Μπάσκετ, με τις φανέλες των Παπάγου, Σπόρτιγκ και Περιστερίου και το καλοκαίρι του 2001 μετακομίζει στο «λιμάνι» προκειμένου να συνεχίσει τη δράση του. Στο πρόσωπο του Αλφόνσο Φορντ ο Ολυμπιακός βρήκε επιτέλους έναν μπόμπερ που να μπορεί να πάρει επιτέλους τις σωστές επιλογές, στις κρίσιμες στιγμές. Κάτι που φάνηκε και στον Ημιτελικό Κυπέλλου εκείνης της σεζόν.

Σε ένα παιχνίδι που ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι τα βάζει από παντού, ο Αμερικανός βοηθούμενος και από την άνοδο του Παπαλουκά στο δεύτερο μέρος, «ζωγραφίζει» στα κρίσιμα και μόνο που βρίσκεται στο παρκέ, εμπνέει σιγουριά στους συμπαίκτες του.

Ο αείμνηστος μπόμπερ με την 20άρα του δίνει την πρόκριση στον τελικό κόντρα στο Μαρούσι (του 19χρονου τότε Σπανούλη), ο οποίος θα βαφτεί «ερυθρόλευκος» δυο μέρες αργότερα. Ποιος βγήκε MVP του Final 4; Σοβαρά, θέλει και ερώτημα;

 

 

 

2. Το 3 στα 3 του Διαμαντίδη

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 70-80 (Τελικός, Ελληνικό)

Ο τελικός του 2009 είναι στην κόψη του ξυραφιού αλλά δείχνει να γέρνει προς… Ολυμπιακό πλευρά. Το 57-63 υπέρ του «τριφυλλιού» γίνεται πολύ γρήγορα 64-63 και οι «πράσινοι» δείχνουν να τα έχουν χαμένα. Κάπου εκεί πιάνει την μπάλα ο Δημήτρης Διαμαντίδης και τα πάντα τελειώνουν.

Τρεις σερί επιθέσεις, τρία τρίποντα –το τελευταίο κυριολεκτικά-μαχαιριά) και η κουβέντα για τον MVP του ματς τελειώνει πριν καν αρχίσει.

 

 

 

3. Το κύπελλο του Τεόντοσιτς

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 74-68 (Τελικός, Ελληνικό)

Μία σεζόν νωρίτερα είχε δώσει τον πρώτο τίτλο στην ομάδα του (το Κύπελλο Ελλάδος) μετά από 8 χρόνια ξηρασίας. Την επόμενη όμως τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τον Μίλος Τεόντοσιτς. Στο πλευρό του βρίσκεται πλέον ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά στον τελικό με τον Παναθηναϊκό δεν χρησιμοποιείται δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέσει πάνω του.Την αποστολή του θα την φέρει εις πέρας και με το παραπάνω.

Repeat στα Κύπελλα, repeat και στον τίτλο του MVP για τον Σέρβο, που με 18 πόντους και ένα τρίποντο –μαχαιριά προς το τέλος, πήρε το τρόπαιο μόνος και δεν χαμπάριασε στιγμή κόντρα στο δίδυμο-τηλεπάθεια, Διαμαντίδη (17 π.) και Μπατίστ (17 π.).

 

 

 

4. Όταν ο Ρίβερς ξέχασε να αστοχήσει

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-77 (Ημιτελικός, ΣΕΦ)

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει βρει κακό μπελά με τον «αιώνιο» αντίπαλό του καθώς μετρά έξι συνεχόμενες ήττες στις τελευταίες τους αναμετρήσεις. Μόνο που οι «πράσινοι» κατεβαίνουν στο ΣΕΦ αποφασισμένοι να διακόψουν το αρνητικό αυτό σερί και βρίσκουν έναν απρόσμενο ήρωα στο πρόσωπο του Κέι Σι Ρίβερς.

Ο Αμερικανός έχει «οπλίσει» από την προηγούμενη αναμέτρηση των ομάδων για τη Euroleague και με χέρι-αλφάδι τα βάζει με όποιο τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο γκαρντ του «τριφυλλιού» έχει 27 πόντους και τα περισσότερα σουτ του είναι πάνω σε άμυνα. Με τέτοιο Ρίβερς πού να χάσεις;

 

 

 

5. Μποντιρόγκα & Ρέμπρατσα vs Ρίβερς & Ράτζα 

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 69-79 (Ημιτελικός, ΟΑΚΑ)

Κοιτάζοντας το σκορ παραξενεύεσαι, ωστόσο όποιος παρακολούθησε εκείνο τον ημιτελικό στο Κλειστό του ΟΑΚΑ, θυμάται καλά πως το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σε όλη του τη διάρκεια. Δύο ομάδες διψασμένες για τίτλο και ένα μπρα ντε φερ τόσο στην  περιφέρεια όσο και στη ρακέτα που δύσκολα θα ξεχαστεί.

Το «πράσινο δίδυμο», Ντέγιαν Μποντιρόγκα (24 π.) και Ζέλικο Ρέμπρατσα (20 π.) είναι σε μεγάλα κέφια, αλλά οι Ντέιβιντ Ρίβερς (20 π.) και Ντίνο Ράτζα (19 π.) κρατούν τους «ερυθρόλευκους» σε απόσταση αναπνοής. Το «σέρβικο ντουέτο» παρόλα αυτά έχει πιο καθαρό μυαλό στα τελευταία λεπτά και το ροζ φύλλο πάει στους τυπικά φιλοξενούμενους.

Πολλά χρόνια μετά, στον τελικό του 2008 (81-79 υπέρ του τριφυλλιού) είχαμε δει ένα εξαιρετικό 1on1 μεταξύ του τότε «πράσινου» Σπανούλη και του Λιν Γκριρ, ωστόσο σαν το 2on2 του 2001, δύσκολο να συγκριθεί.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved