Υπάρχει ζωή και μετά τους Μέσι-Κριστιάνο

Έσπασε το δίπολο για το βραβείο του Καλύτερου της Χρονιάς κι αντί να χαιρόμαστε, κάποιοι ξινίζουν τα μούτρα τους.

Βγήκε η τριάδα των υποψηφίων για τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς και είναι μέσα οΚριστιάνο Ρονάλντο, ο Λούκα Μόντριτς και ο Μο Σαλάχ. Ωραία ως εδώ; Όχι απλά ωραία θα έλεγα εγώ, αλλά πολύ ωραία: ο Κριστιάνο πήρε τρίτο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ και έβαλε ένα φορτηγό γκολ, ο Μόντριτς πήρε επίσης τρίτο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, πήγε τελικό Μουντιάλ με την Κροατία και βγήκε MVP της διοργάνωσης κι ο Σαλάχ έκανε απίθανα πράγματα με τη φανέλα της Λίβερπουλ, έσπασε διάφορα ρεκόρ στο Νησί και έπαιξε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Ωραία; όχι για όλους…

Ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας είναι απογοητευμένος που κανένας Γάλλος δεν είναι στην τριάδα. Η Μπαρτσελόνα έβγαλε tweet με φωτογραφία του Μέσι και τη λεζάντα «δεν υπάρχει αμφιβολία για τους φίλους της Μπαρτσελόνα. Είναι ο καλύτερος». Και η Ατλέτικο ανέβασε φωτό με το Γκριζμάν να ποζάρει με τις κούπες που κατέκτησε φέτος – Μουντιάλ και Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Μας ενημερώνουν αυτή τη στιγμή από το κοντρόλ ότι χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι, ενώ πληροφορίες θέλουν τη Φατμέ να χέστηκε κι αυτή στο Γενί Τζαμί…

 

Μικροπολιτική στο ποδόσφαιρο;

Ω, ναι! Υπάρχει και τέτοιο πράγμα. Μετά το «σίχαμα» των τελευταίων 10 ετών, Κριστιάνο ή Μέσι, Μέσι ή Κριστιάνο και τα βραβεία που κατέληξαν στα σπίτια των δυο αυτών κυρίων, λες και δεν παίζει κανένας άλλος μπάλα υψηλού επιπέδου στον κόσμο, λες και δεν κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια κανένας άλλος τίτλους, λες και δεν πάτησαν το πόδι τους στο χορτάρι ποτέ ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Σνάιντερ, ο Μπουφόν, ο Ράμος, ο Σουάρες, ο Μόντριτς, ο Πουγιόλ, ο Ρόμπεν, ο Ριμπερί, ο Κρόος και τόσοι άλλοι παιχταράδες, φτάνουμε επιτέλους σε μια χρονιά όπου το δίπολο «έσπασε». Και μεγάλο φαβορί, όπως φάνηκε κι από τα βραβεία που δόθηκαν στο Μόντε Κάρλο, δεν είναι (επιτέλους!) ο Κριστιάνο, αλλά αυτή η τεράστια μορφή των γηπέδων, ο Λούκα Μόντριτς. Κι αντί να χαρούμε, κάνουμε μουτράκια και ναζάκια;

 

 

Τι θα πρόσφερε μια ακόμα βράβευση στο Μέσι ή τι θα προσφέρει στον Κριστιάνο; Μια ταλαιπωρία παραπάνω, για να βρουν χώρο στο έπιπλο που στεγάζει τα αναρίθμητα βραβεία τους. Τι θα σημάνει όμως για το Μόντριτς ή το Σαλάχ; Για τον μεν Κροάτη, μια δικαίωση της ποδοσφαιρικής του ευφυίας, των ηγετικών του χαρισμάτων, του τρόπου που μπορεί να ηρεμεί ή να «ταράζει» το παιχνίδι της Ρεάλ ή της Εθνικής του, στα «βαθιά» 33 του χρόνια. Και για τον δε Αιγύπτιο, μια επιβράβευση μιας χρονιάς εκπληκτικής από κάθε άποψη, που θα μπορούσε να έχει ακόμα καλύτερο φινάλε αν δεν είχε σακατευτεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Κυρίως όμως, για όλους τους ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου και για όλους που έχουν τα φόντα να γίνουν top-class, που ονειρεύονται ότι μια μέρα θα γίνουν οι καλύτεροι του κόσμου, είναι ένα κίνητρο και μια προοπτική. Ότι οι δυο πρώτες θέσεις δεν είναι «κλειδωμένες» ή καπαρωμένες από Μέσι και Κριστιάνο, για όσο παίζουν μπάλα. Ότι η ποδοσφαιρική υφήλιος βλέπει και πέρα από τον Αργεντινό και τον Πορτογάλο. Ότι αν κάποιος κάνει μια εξωπραγματική χρονιά, θα θερίσει αυτά που έσπειρε, θα ανεβάσει τις μετοχές του, θα δυναμώσει το brand-name του, θα μπορεί να διεκδικήσει καλύτερα χρήματα από χορηγούς και συμβόλαιο.

 

Πάμε για άλλους

Πριν από λίγους μήνες, ο εκδότης του France Football ζήτησε συγνώμη από τον Αντρές Ινιέστα και από το ποδόσφαιρο, διότι παραδέχθηκε πως πριν λίγα χρόνια αδίκησε τον Ισπανό στην ανάδειξη του κορυφαίου της χρονιάς. Ο χρόνος δυστυχώς δεν γυρίζει πίσω, τα κύτταρα του Ινιέστα δεν πρόκειται να ξανανιώσουν, ο ίδιος πήγε για τα τελευταία ένσημα στην Ιαπωνία και στο Μουντιάλ της Ρωσίας η Ισπανία δεν κατάφερε να διακριθεί, αλλά εκείνη η ποδοσφαιρική αδικία μπορεί με κάποιον τρόπο να «διορθωθεί» φέτος. Ο τωρινός «Ινιέστα» λέγεται Λούκα Μόντριτς. Κι ας μην πήρε την πρώτη θέση στον κόσμο, αλλά τη δεύτερη. Κι ας παραπονιέται ο Ντεσάν. Κι ας ξινίζει ο Γκριζμάν. Κι ας έχει ενστάσεις η Μπαρτσελόνα. Κι ας κατεβάζει τα μούτρα ο Νεϊμάρ. Έχουν όλα τα χρόνια μπροστά τους κι αυτοί και ο Εμπαπέ και ο Αζάρ και ο Ντε Μπρόιν και ο Ντιμπάλα, ο Καντέ, ο Κέιν, ο Βαράν, ο Ντε Χέα, ο Σαλάχ και τόσοι άλλοι, για να μπορέσουν να κερδίσουν αυτή τη μεγάλη διάκριση. Και πλέον, χωρίς Μέσι στην τριάδα και αν δεν το σηκώσει πάλι ο Κριστιάνο, πέρα από τα χρόνια θα έχουν και την ελπίδα ότι άνοιξε ο ΑΣΕΠ και μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση αυτή.      



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved