InTime Το «πογκρόμ» και το μεγάλο ρίσκο που παίρνουν στον Ολυμπιακό

Όταν ακόμα και ο ορισμός της Τιμιότητας, Σίλβιο Προτό, δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει, τα πράγματα είναι σκούρα για όλους...

Είναι πρωτοφανές αυτό που πάει να γίνει στον Ολυμπιακό αυτό το καλοκαίρι: μιλάμε για πογκρόμ κανονικό! Οι αστοχίες του μεταγραφικού σχεδιασμού του περασμένου καλοκαιριού + οι λανθασμένες επιλογές στους προπονητές + η κακή εικόνα της ομάδας + η απώλεια όχι μόνο του πρωταθλήματος αλλά και της δεύτερης θέσης + ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από την ΑΕΚ + η τσαντίλα του Βαγγέλη Μαρινάκη + το ξενέρωμα των φίλων της ομάδας = ένα καλοκαίρι που δεν θα θυμίζει κανένα άλλο «Ολυμπιακό» καλοκαίρι. Ούτε καν εκείνο που πρωτοανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, παραλαμβάνοντας ουσιαστικά από το Σωκράτη Κόκκαλη μια ομάδα χωρίς ρόστερ.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο Ολυμπιακός όχι απλά έχει ρόστερ, αλλά μαζί με τους δανεικούς που παίζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει πάνω από 40 - 45 παίκτες! Κι όμως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των συναδέλφων, πέρα από έξι (Κούτρης, Σισέ, Ανδρούτσος, Νικολάου, Χουτεσιώτης και Βρουσάι), κανένας άλλος δεν θεωρείται σίγουρος. Και το ακόμα πιο περίεργο είναι, ότι απ’ αυτούς τους έξι, κανείς δεν θεωρείται «βασικούρα»: είναι όλοι τους νέοι, ταλαντούχοι, εξελίξιμοι, «χτυπάνε» θέση στην 11άδα ή έπαιξαν φέτος βασικοί, αλλά δεν θα ξεκινάει η 11άδα ούτε από τον Κούτρη, ούτε από τον Σισέ. Να βάλουμε και τον Ρομαό στο κλειστό αυτό γκρουπ; Να τον βάλουμε και να τους κάνουμε επτά, μόνο που κι αυτός σίγουρη θέση στην 11άδα δεν θα έχει στα 35 του. 

 

h ceb5cebdceb4ceb5cebaceacceb4ceb1 cf84cebfcf85 cebfcebbcf85cebccf80ceb9ceb1cebacebfcf8d cf83cf84ceb7 cf81ceb9ceadcebaceb1

 

Κι αν λέγαμε πριν από λίγες μέρες ότι ο Προτό και ο Ανσαριφάρντ, είναι οι δυο που και εξαιρετική παρουσία είχαν και «γλίτωσαν» από τα πυρά των οργανωμένων, άρα η λογική έλεγε ότι αυτοί οι δυο θα έμεναν αμετακίνητοι, τελικά ούτε αυτοί είναι σίγουροι. Ο μεν Ανσαριφάρντ πιθανόν να φέρει πρόταση, καθώς έχει ένα Μουντιάλ μπροστά του και «νιώθει» ότι παρόλα όσα έκανε φέτος παρά την απαξίωση του Χάσι, η ομάδα εξακολουθεί να μην τον πιστεύει και ψάχνει για άλλον βασικό επιθετικό. Ο δε Προτό είναι 35, ο Ολυμπιακός πήρε ή παίρνει Ίβουσιτς και Στεργιάκη, έχει φυσικά Χουτεσιώτη, διατηρεί ρήτρα επαναγοράς για τον Γιαννιώτη και τα ρεπορτάζ λένε ότι κοιτάζει από Ρομπέρτο και Καρνέζη, μέχρι Ανέστη. Θα έλεγε κάποιος ότι ο Προτό θα μπορούσε να μείνει ως «Κάρολ», ως ο έμπειρος και άριστος επαγγελματίας που δεν θα γκρινιάξει ποτέ αν δεν παίζει κι αν χρειαστεί θα μπει και θα τα δώσει όλα. Αλλά το θέμα είναι τι λέει ο Μαρτίνς: αυτός έχει τα κλειδιά του μαγαζιού, αξιολογεί αυτούς που υπάρχουν, κοιτάζει τι έκαναν οι δανεικοί, συνεννοείται τι διαθέσιμο μπάτζετ υπάρχει σε μια χρονιά Europa και όχι χρονιά Champions League και προχωράει ανάλογα.

 

Πραγματικό ολοκαύτωμα

Κατά τα λοιπά, ο Ολυμπιακός ψάχνει για ολοκαίνουργια άμυνα, κέντρο και επίθεση. Μποτία, Βούκοβιτς, Ένχελς, Ελαμπντελαουί, Χατζισαφί, Ίγκορ, Οφόε, Ζιλέ, Ταχτσίδης, Μάρτινς (του Χαραλάμπους), Πάρντο, Σεμπά, Μάριν, Φορτούνης, Εμενίκε, Μιραλάς, μαζί με Προτό και Ανσαριφάρντ που λέγαμε και παραπάνω, ενδέχεται να μην είναι κανείς τους του χρόνου στην ομάδα – αν δεν ξέχασα κανέναν. Και μένει να δούμε τι θα αποφασίσει ο Μαρτίνς για το μέλλον των δανεικών, ακόμα κι αυτών που είχαμε «σίγουρους» ότι θα επιστρέψουν, όπως π.χ. ο Ρισβάνης ή ο Σιώπης – κανείς δεν είναι σίγουρος, διότι κανείς δεν ξέρει τι έχει στο μυαλό του ο Μαρτίνς. Και το ερώτημα είναι απλό, εύλογο και σχεδόν «αυτόματο»: πόσο γρήγορα μπορεί μια ομάδα να γίνει Ομάδα και εν συνεχεία ΟΜΑΔΑ, με 15, 18 ή 20 καινούργιους παίκτες και καινούργιο προπονητή, με την προετοιμασία να ξεκινά νωρίς και το τεράστιο «πρέπει» να περάσει στους ομίλους του Europa;

Το ερώτημα πάει κι ακόμα παραπέρα: με τον ανταγωνισμό να μην είναι πλέον «της πλάκας» όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ δυνατές (ο ΠΑΟΚ φαίνεται ότι θα διατηρήσει όλο τον βασικό κορμό του και θα κάνει προσεκτικές ενισχυτικές ενέσεις, η ΑΕΚ επίσης, αλλά με ερωτηματικά αυτή τη στιγμή τους Λάζαρο – Βράνιες – Αραούχο), πόσο εφικτό θα είναι να δούμε έναν ανταγωνιστικό Ολυμπιακό από το ξεκίνημα της χρονιάς, που δεν θα «κλωτσήσει» βαθμούς και δεν θα μείνει πίσω στο πρωτάθλημα από τις πρώτες αγωνιστικές; Στην πραγματικότητα θα μιλάμε για ένα μικρό θαύμα, αν έρθουν 15 παίκτες και ο Μαρτίνς καταφέρει να μοντάρει την ομάδα γρήγορα και να την παρουσιάσει έτοιμη στο ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων. Και θαύματα δεν συμβαίνουν συχνά τη σήμερον ημέρα, άρα μετά τη χαμένη φετινή χρονιά, ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να χάσει και την επόμενη πριν καλά – καλά ξεκινήσει.

 

1887420

 

Σίγουρα έχουν σκεφτεί όλα τα παραπάνω στη διοίκηση του Ολυμπιακού, έχουν αναλάβει το ρίσκο και έχουν προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια. Ίσως να ποντάρουν στη δυναμική και τη φανέλα της ομάδας, τον κόσμο, το DNA του πρωταθλητισμού, το know-how τόσων ετών, στις ποιοτικές προσθήκες που θα γίνουν το καλοκαίρι, στις ικανότητες του νέου προπονητή και του πλάνου που τους έχει εκθέσει όλο αυτό το διάστημα που παρακολουθεί την ομάδα ενόψει καλοκαιριού. Όπως και να έχει, μιλάμε για ένα πολύ ενδιαφέρον και πολύ risky ταυτόχρονα τόλμημα, που δίνει ακόμα μεγαλύτερο «τζόγο» στην επόμενη σεζόν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved