InTime Θέλεις να πας Βελιγράδι; Απόδειξη!

Και 100 φορές το χρόνο να παίζουν μεταξύ τους, δεν θα βαριόμαστε να τους βλέπουμε. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει και τόσο «ψωμί», όπως σήμερα. 

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το τι σημαίνει ένα ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού ή Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο μπάσκετ, είτε είναι για την κανονική περίοδο της Α1, είτε για τα ελληνικά play-offs, είτε για το κύπελλο, είτε για την Ευρωλίγκα (κανονική περίοδος, play-offs, Final-4): ακόμα κι αν κατέφθασες μόλις χθες στον πλανήτη γη, προλαβαίνεις να νιώσεις στην ατμόσφαιρα την ένταση, την προσμονή, την αντιπαλότητα και τη σημαντικότητα ενός τέτοιου ραντεβού. Ό,τι κι αν κρίνει ή δεν κρίνει. Είτε παίζουν οι ομάδες πλήρεις, είτε έχουν απουσίες. Είτε είναι αδιάφορο βαθμολογικά, είτε «καίγεται» η μία ή η άλλη ομάδα, είτε και οι δυο.

 

pao oaka

 

Στο σημερινό παιχνίδι, έχουμε τις εξής ευτυχείς συγκυρίες μαζεμένες: Α) Και οι δυο παίζουν πλήρεις. Κι όταν λέμε πλήρεις, εννοούμε 16 διαθέσιμοι παίκτες για κάθε προπονητή, από τους οποίους πρέπει να «κόψει» τέσσερις για να καταλήξει στην τελική 12άδα. Μιλάμε ουσιαστικά για έναν απόντα συνολικά και για τις δυο ομάδες και αυτός είναι ο τραυματίας Αγραβάνης. Β) Και οι δυο ομάδες έχουν ισχυρό κίνητρο. Ο μεν Παναθηναϊκός, στο κυνήγι μιας θέσης στην τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας, πρέπει πάσει θυσία να πάρει όλα τα ματς στην έδρα του από εδώ και πέρα και να ψάξει και εκτός έδρας νίκες. Ο δε Ολυμπιακός, δείχνει να έχει κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό την τετράδα, αλλά αφενώς ψάχνει καλύτερο πλασάρισμα (άλλο δεύτερος και άλλο τέταρτος), αφετέρου ψάχνει μια νίκη φέτος επί του Παναθηναϊκού, ο οποίος τον έχει κερδίσει δυο φορές στο ΣΕΦ και μια στο ΟΑΚΑ σε Α1 και Ευρωλίγκα – βάλτε μέσα και τα περσινά στα play-offs και βγαίνει ένα μεγάλο «κοστούμι». Γ) Οι διαιτητές θα είναι ξένοι, άρα φαντάζομαι δεν θα υπάρχει γκρίνια από την πλευρά του Ολυμπιακού, ούτε θα έχει ετοιμάσει ο κόουτς Σφαιρόπουλος χαρτάκι με πύρινο «Κατηγορώ τους Γκρι», για να το διαβάσει αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός βέβαια δεν χαίρεται και πολύ με τον τρόπο που τον σφυρίζουν οι διαιτητές στην Ευρωλίγκα, αλλά στο προηγούμενο ματς για την Ευρωλίγκα στο ΣΕΦ, δεν χρειάστηκε να γίνει καμία κουβέντα πέραν της αγωνιστικής απόδοσης.

 

 

Τα δεδομένα για τις δυο ομάδες, είναι λίγο – πολύ γνωστά. Ή μήπως όχι; Ίσως είναι η πρώτη φορά φέτος, που υπάρχουν μικρά πραγματάκια που μπορεί να κάνουν τη διαφορά, να φέρουν το απρόβλεπτο στο παρκέ και να γείρουν τη ζυγαριά προς τη μια ή την άλλη πλευρά:

 

Οι «Νέοι» θα είναι ωραίοι;

Τζέιμς και Πέιν από τη μια, Μπόμπι Μπράουν και Τιλί από την άλλη. Ναι, ο Τζέιμς δεν είναι ακριβώς «νέος», αλλά ξαναγύρισε σε μια ομάδα που όλοι είχαν το ρόλο τους (μικρό ή μεγάλο), τα λεπτά συμμετοχής τους (λιγότερα ή περισσότερα) και πρέπει να «κουμπώσει» στα πλάνα του Πασκουάλ και το παιχνίδι των συμπαικτών του. Κι ο Τιλί δεν είναι ακριβώς «νέος», αλλά ήταν τόσο καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης, που μοιάζει σαν να προστέθηκε τώρα στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Πέιν και Μπόμπι Μπράουν μετράνε λίγες μέρες στη χώρα μας, ο μεν Πέιν έχει πάρει μια μικρή μυρωδιά από επίσημους αγώνες, ο δε Μπράουν όχι και έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μπορούν να δώσουν και οι τέσσερις αυτοί κύριοι σε επίθεση και άμυνα κι αν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αφού το scouting report των δυο προπονητικών τιμ, σίγουρα δεν θα είναι γεμάτο για τις αρετές και τα μειονεκτήματά τους.

 

Η «μάχη» στον άσο

Ένα από τα σίριαλ του καλοκαιριού, ήταν η υπόθεση Μάντζαρη, ο οποίος βρέθηκε μια ανάσα από τον Παναθηναϊκό, αλλά τελικά παρέμεινε στον Ολυμπιακό και οι «πράσινοι» τελικά πήραν τον Λεκαβίτσιους. Αυτό που στην αρχή πέρασε σαν «επικοινωνιακή νίκη» του Ολυμπιακού, αποδείχθηκε τελικά αγωνιστική νίκη του Παναθηναϊκού: ο Μάντζαρης κάνει μια μετρίως μέτρια χρονιά, ο Λεκαβίτσιους κάνει περισσότερα πράγματα από το να δίνει απλά μερικά λεπτά ξεκούρασης στον Καλάθη, ενώ και στα δυο παιχνίδια που έπαιξε κόντρα στον Ολυμπιακό (στο πρώτο ήταν τραυματίας), ήταν καθοριστικός στις νίκες του Παναθηναϊκού. Θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο ο Λιθουανός ή θα του «κλέψει» λεπτά και ρόλο ο Τζέιμς; Θα παραμείνει σε ρηχά νερά ο Μάντζαρης ή η αγωνιστική άνοδος του Σπανούλη κι η παρουσία του Μπράουν θα του δώσει χώρους και ελεύθερα σουτ;

 

1843250

 Photo: InTime

 

Οι Καλαθο-Σπανούληδες

Είναι οι ηγέτες των ομάδων τους και δεν χωράει αμφιβολία επ’ αυτού. Ο Καλάθης, τα κάνει όλα και συμφέρει, ακόμα και στις βραδιές που δεν σκοράρει πολύ: παίζει άμυνα σε κοντούς και ψηλούς, δίνει ασίστ, παίρνει ριμπάουντ, «τρέχει» την ομάδα και ανοίγει τον αιφνιδιασμό. Στο σημερινό ματς όμως «πρέπει» να σκοράρει, πρέπει να παρουσιαστεί καλύτερος από τα τελευταία ματς όπου τα σουτ δεν μπήκαν, ώστε να μην διαλέξει ο Σφαιρόπουλος να τον αφήσει μόνο του να σουτάρει. Ο Σπανούλης από την άλλη, έχει «ξεχάσει» τον τελευταίο καιρό ότι βαδίζει στα 36 και παίζει σαν 30άρης. Με αυτοπεποίθηση, με δημιουργία, με σκορ, είναι και πάλι το σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού. «Μαύρη τρύπα» η αμυντική του επίδοση και ερωτηματικό πώς θα λειτουργήσει απέναντι στον Γκιστ, που παραδοσιακά τον δυσκολεύει στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων.

 

Οι «Στρατηγοί», τι λένε;

Για πρώτη φορά βλέπουν τόσο γεμάτο το οπλοστάσιό τους και τόσες πολλές επιλογές προσώπων και σχημάτων στα χέρια τους. Ο Πασκουάλ έχει μια τετράδα στο «ασόδυο» με Λεκαβίτσιους, Τζέιμς, Καλάθη και Παππά, που μπορεί να του δώσει πολλά και διαφορετικά πράγματα στο παρκέ, ανάλογα με το «πάντρεμα» που θα κάνει και έχοντας και τον Πέιν στη γραμμή των ψηλών, μπορεί να πάει σε διάφορα ημίψηλα αθλητικά σχήματα, ακόμα και με τον Γκάμπριελ στο «3», όπως είχε λανσάρει πέρυσι στα play-offs. Ο Σφαιρόπουλος, δίπλα σε Σπανούλη και Στρέλνιεκς έχει την «καλαθομηχανή» που λέγεται Μπόμπι Μπράουν, ενώ η επιστροφή του Τιλί του δίνει τη δυνατότητα και να ξεκουράσει τον Πρίντεζη στη διάρκεια του αγώνα αλλά και να δοκιμάσει αν χρειαστεί σχήμα με τους δυο τους στο «4» και το «5», αν κρίνει ότι θέλει πιο γρήγορους και ευέλικτους ψηλούς.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved