Το Αμερικανικό Football είναι πιο απλό από ό,τι νομίζεις

Ένα αρρωστάκι του αθλήματος σε μυεί στις βασικές έννοιες με αφορμή το αποψινό Super Bowl.  

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να λέγεται ποδόσφαιρο, επειδή παίζεται με τα χέρια. Αυτή η κουβέντα είναι αρκετά μεγάλη για να γίνει παραμονές Super Bowl οπότε θα την κάνουμε κάποια άλλη στιγμή. Το σίγουρο κι αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι πρόκειται για το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στις ΗΠΑ κι ένα από τα μεγαλύτερα του πλανήτη.

Για να αντιληφθείτε τη σημασία του, θα πρέπει να σας πούμε ότι πέρσι για να διαφημιστεί μία εταιρία έπρεπε να προσφέρει το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Κι έτσι θα εξασφάλιζε τον... τεράστιο χρόνο των τριάντα δευτερολέπτων προβολής. Αν τα οικονομικά δεν σας λένε κάτι, ίσως σας προκαλέσει εντύπωση ότι το τηλεοπτικό κοινό ξεπερνά κάθε χρόνο σε αυτόν τον αγώνα, τα 100 εκατομμύρια.

Τα τελευταία χρόνια οι fans του αθλήματος στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνονται. Γι’ αυτόν τον λόγο κάποιες αναμετρήσεις διεξάγονται στο Λονδίνο. Και στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, καθώς η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από τη φράση «μερικοί μαντραχαλάδες πλακώνονται σ’ ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο».

Με αφορμή λοιπόν το αποψινό Super Bowl που θα διεξαχθεί στη Μινεσότα, μεταξύ των New England Patriots και των Philadelphia Eagles, σας βάζουμε στο κλίμα, απαντώντας σε μερικές πολύ βασικές ερωτήσεις οι οποίες εξηγούν τα βασικά του αθλήματος και σου αποδεικνύουν ότι δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο νομίζεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εμείς λέμε να κατηφορίσουμε κατά τις 23:00 προς το Σύνταγμα και συγκεκριμένα στο Hard Rock Cafe Athens, για να στήσουμε αρμένικη βίζιτα μέχρι τα ξημερώματα και να απολαύσουμε στις γιγαντοοθόνες το αθλητικό αυτό υπερθέαμα.

 

Πού παίζεται;

Ο αγωνιστικός χώρος έχει μήκος 120 γιάρδες, δηλαδή 109 μέτρα και η επιφάνεια είναι χλοοτάπητας.

27650833 1708102662586474 1642833975 o

 

Πόσους παίκτες έχει μία ομάδα;

Κάθε ομάδα έχει ενεργό ρόστερ 53(!) παικτών, αλλά μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα βρίσκονται έντεκα παίκτες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι παίζει διαφορετική εντεκάδα όταν μία ομάδα έχει την μπάλα (επίθεση) και διαφορετική όταν αυτή αμύνεται (άμυνα). Επίσης υπάρχει η Special Team που παίζει σε ειδικές καταστάσεις. 

27605664 1708102672586473 1768381129 o

 

Ποιος είναι ο σκοπός του παιχνιδιού;

Στόχος της κάθε ομάδας είναι να φτάσει στην άλλη άκρη του γηπέδου (end zone), έχοντας την κατοχή της μπάλας. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να κερδίζει τουλάχιστον δέκα γιάρδες, έχοντας στη διάθεση της τέσσερις ευκαιρίες.

 

Πώς σκοράρει μία ομάδα;

Touchdown (6 πόντοι): Όταν οι επιτιθέμενοι καταφέρουν να μπουν στο αντίπαλο end zone έχοντας την κατοχή της μπάλας. Ο προπονητής στη συνέχεια καλείται να αποφασίσει μεταξύ δύο τρόπων για να κερδίσει η ομάδα του περισσότερους πόντους. 

 

Extra point (1 πόντος): Αν το πετύχουν μπορούν να κερδίσουν ακόμα έναν πόντο μέσω ενός κοντινού σουτ με τα πόδια.

 

2pt Conversion (2 πόντοι):  Υπάρχει και η επιλογή για να σκοράρει δύο πόντους, προσπαθώντας να κάνει ξανά touchdown ξεκινώντας από τις δύο γιάρδες, έχοντας όμως μία και μοναδική προσπάθεια.

4444

 

  • Field goal (3 πόντοι): Είναι το μακρινό σουτ με τα πόδια με το οποίο πρέπει να περάσει η μπάλα ανάμεσα από τα δύο δοκάρια που βρίσκονται στο αντίπαλο end zone.

    field


     
  • Safety (2 πόντοι): Το καταφέρνει η άμυνα μίας ομάδας όταν ρίξει στο έδαφος τον αντίπαλο επιθετικό που έχει την μπάλα, μέσα στο end zone του.

πέμπτο

 

 

Πώς επιτίθεται μία ομάδα;

Οι τρόποι για να επιτεθεί μία ομάδα είναι δύο. Ο πρώτος με πάσα και ο δεύτερος μέσω τρεξίματος. Στην πρώτη περίπτωση η μπάλα φεύγει από τα χέρια του quarterback -δηλαδή του σημαντικότερου επιθετικού παίκτη κάθε ομάδας:

έκτο

 

ενώ στη δεύτερη, ο quarterback δίνει την μπάλα σ’ έναν παίκτη που έρχεται από πίσω με φόρα και προσπαθεί να κερδίσει τρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες γιάρδες.

ezgif.com resize

 

 

Και με τη διαιτησία;

Το American Football είναι ένα από τα πιο δίκαια αθλήματα του κόσμου. Κι αυτό διότι οι διαιτητές βλέπουν όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις σε βίντεο και στη συνέχεια αποφασίζουν, που σημαίνει ότι τα πέναλτι που δίνουν -καμία σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα- είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σωστά. Τον αγώνα διευθύνουν επτά διαιτητές οι οποίοι δεν σφυρίζουν, αλλά όταν γίνεται μία παράβαση, εκτοξεύουν μία ή περισσότερες κίτρινες σημαίες. Οι ποινές είναι χαμένες γιάρδες για την άμυνα ή την επίθεση, ανάλογα με το ποιος έχει υποπέσει στην παράβαση.

 

Πόσο διαρκεί ένα παιχνίδι;

Η αναμέτρηση διαρκεί 60 λεπτά και είναι χωρισμένη σε τέσσερα δεκαπεντάλεπτα. Το ημίχρονο έχει χρονική διάρκεια 15 λεπτών, αλλά στο Super Bowl διότι υπάρχει Halftime Show.

 


Κι αν όλα αυτά σου φάνηκαν... κινέζικα

Η τελευταία επιλογή είναι να δεις το βίντεο που εξηγεί άμεσα και γρήγορα το άθλημα, αλλιώς να πέσεις για ύπνο καθώς το Super Bowl απαιτεί ξενύχτι!

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved