20 ερωτήσεις SOS για τη φετινή Ευρωλίγκα

Σήμερα το βράδυ η πρεμιέρα και ο Χρήστος Μπαρούνης δίνει τις απαντήσεις.

Έχεις την Εθνική που παλεύει να πάει Μουντιάλ, έχεις και τις μπαλαδόφατσες που κάθε δύο Τριτοτετάρτες κουνάνε κατωσέντονα, ε, δεν θες και πολύ για να επαναστατήσεις μέρα που είναι. Τι εννοείς «τι μέρα είναι»; Ευρωλίγκα ξεκινά, έτσι στα ψιλά θα το περάσουμε; Ναι ρε φίλε, ξέρω, δεν έχει Μέσι, Νεϊμάρ, Ρονάλντο η φάση, αλλά δεν κατάλαβα, εμείς δηλαδή που περιμέναμε πέντε μήνες να δούμε μπασκετάκι, σε πηγάδι κατουρήσαμε; 

Εδώ τουλάχιστον έχουμε και δύο ελληνικές ομάδες κάθε χρόνο. Που αν το δεις κυνικά το πράγμα, μαζί, έχουν και 9 κοτζάμ ευρωπαϊκά Και ξέρεις, έχει γίνει και ψιλοκόλλημα η Ευρωλίγκα τώρα τελευταία. Οκ, δεν έχει τα έσοδα του ΤΣΟΥ-ΛΟΥ, αλλά από πέρυσι ειδικά, έδωσε νόημα σε ακόμη δύο μέρες της εβδομάδας μας. 

Για σένα, λοιπόν, τίμιε μπασκετόφιλε, που περιμένεις καρτερικά το τζάμπολ, για σένα που γουστάρεις να βλέπεις μπασκετάκι ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζεις, για σένα που παίζεις μέχρι και Euroleague Fantasy, έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό που θα σε βάλει στο κλίμα.

Πάμε;

 

1. Από ισπανικά σκαμπάζεις τίποτα;

Γιατί σε ρωτάω; Γιατί η φετινή Ευρωλίγκα δεν θα έχει μία, δεν θα έχει, δύο, ούτε τρεις, ούτε τέσσερις. Πέντε ισπανικές ομάδες θα έχει, αφού στις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μπασκόνια προστέθηκαν οι Βαλένθια και Μάλαγα. Οι Ισπανοί ξεπέρασαν και τους Τούρκους που πέρυσι κατέβασαν τέσσερις. Με 25% πιθανότητες να πάει η Ευρωλίγκα σε τουρκικά χέρια, το κατάφεραν. Οι Ισπανοί;

 

2. Σε ποιο γήπεδο πρέπει οπωσδήποτε να πας;

Αν θες να δεις τι σημαίνει φίλαθλο πνεύμα για το μπάσκετ, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς τη «Ζalgiris Arena». Δεν έχει καμία σημασία αν η Ζαλγκίρις έχει το μικρότερο μπάτζετ, ή αν έχει απειροελάχιστες πιθανότητες να μπει στα play offs. Εκεί οι άνθρωποι αγαπούν το μπάσκετ κι αυτό φαίνεται. Τώρα αν θες να παριστάνεις τον σκληροπυρηνικό θα σου έλεγα να περάσεις μια βόλτα κι απ' την «Kombank Arena» του Ερυθρού Αστέρα, αλλά να ξέρεις θα είναι λίγο ζόρικα τα πράγματα...

 

3. Ποιο ευρωπαϊκό ταξίδι αξίζει πραγματικά να κάνεις;

Αν τα κριτήριά σου είναι μπασκετικά, τότε ο ιδανικός συνδυασμός προορισμού και μπασκετικού θεάματος είναι η Βαρκελώνη. Έχει όλο το πακέτο. Αν σε νοιάζει μόνο η σουλάτσα, τότε να πας στο Μιλάνο. Από μπάσκετ δεν θα τρελαθείς κιόλας, γιατί η Αρμάνι κάνει χαβαλέ, αλλά μία βόλτα στην πόλη της μόδας αξίζει.

 

4. Σε ποιες cheerleaders θα κολλήσει το μάτι σου;

Ε, της ΤΣΣΚΑ ρε δικέ μου. Της ΤΣΣΚΑ! Αυθεντικές, σωστές, τίμιες Ρωσίδες! Ας μη σου λέω πολλά. Χάζεψε με την ησυχία σου, αγόρι μου...

 

5. Για ποιον παίκτη θα πείτε «αυτόν που τον θυμήθηκαν»;

Μάρκο Κέσελ που ήσουν ρε αγόρι μου; Α, ναι ξέχασα. Στο Λαύριο! Ήταν το Λαύριο στην Ευρωλίγκα; Όχι. Αλλά ο Κέσελ είχε περάσει κι από 'κει ένα φεγγάρι. Μετά τον Ερυθρό Αστέρα όπου και θα παίξει φέτος, ίσως τον δούμε στον Κόροιβο.

 

6. Ποιον θα βρίζουμε όλη τη χρονιά;

Τον Καμπάτσο! Είναι αυτός ο εκνευριστικός τύπος που είχες στο σχολείο και έτρεχε πάνω-κάτω με την μπάλα και δεν τον ένοιαζε καν αν κάνει βήματα! Ενίοτε έβαζε και κανά τρίποντο από το κέντρο με πλάτη στο καλάθι. Εκεί, ήθελες να του πάρεις την μπάλα και να του την πετάξεις στη μούρη. Κάτι τέτοιο είναι κι ο Καμπάτσο. Για κάποιον λόγο θες να τον δείρεις. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν και έναν λόγο παραπάνω βέβαια...

 

7. Ποιοι παίκτες μάς είχαν λείψει;

Λένε ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ αργοπεθαίνει γιατί οι κλέφτες οι Αμερικανοί (μαζί τους και οι σχιστομάτηδες) έρχονται εδώ και μάς παίρνουν τους παίκτες. Ναι, δεν λέω, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που επέστρεψαν. Όπως ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ που γύρισε από το NBA για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ, ο Μαρσελίνιο Χουέρτας για τη Μπασκόνια, αλλά και ο Αλεξέι Σβεντ που μάς είχε λείψει πέρυσι, όταν αναγκάστηκε να παίξει στο Eurocup με τη Χίμκι.

 

8. Ποιοι παίκτες θα μας λείψουν περισσότερο;

Η αποχώρηση του Μίλος Τεόντοσιτς και του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς για την ξενιτιά του NBA έκαναν το ευρωπαϊκό μπάσκετ να μοιάζει πλέον λειψό. Όπως φυσικά και η επιλογή του Κιθ Λάνγκφορντ να ταξιδέψει για την άλλη άκρη, την ανατολική πλευρά, εκεί που το χρήμα ρέει άφθονο και οι απαιτήσεις είναι αστείες. Να μας ξανάρθετε...

 

9. Ποιος θα μας λείψει γενικότερα;

Ο Βαγγέλης Ιωάννου. Ξεκάθαρα. Με όλα τα παιχνίδια να περνούν πλέον στη NOVA, η φετινή Ευρωλίγκα έχασε τον «Nicknamer» που είχε δώσει παρατσούκλι σε ό,τι κρατάει μπάλα στα χέρια του. Θα μας λείψει ο Βαγγέλης Ιωάννου. Μαζί του και ο Άγιος Γεώργιος Πρίντεζης, ο Σλούκι Λουκ και ο Νικ Δε Κουίκ. Κρίμα. Πολύ κρίμα...

 

10. Ποιον παίκτη πρέπει να προσέξεις από τον Παναθηναϊκό;

Ο Λούκας Λεκαβίτσιους έκανε πέρυσι το ξεπέταγμά του μέσω της Ζαλγκίρις και χάρη στον Σάρας που τον ανέδειξε έκανε το βήμα παραπάνω. Εξαιρετικός οργανωτής, καλός σκόρερ, στα 23 του είναι έτοιμος να συστηθεί στον κόσμο. Για να τον δούμε λοιπόν. Το γεγονός βέβαια ότι ο Λοτζέσκι φορά πλέον πράσινα, τραβάει κάπως το μάτι.

 

11. Κι απ' τον Ολυμπιακό;

Ο Χόλις Τόμπσον ήρθε από το NBA και ήδη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Με δεδομένα τα προβλήματα που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός στην περιφέρεια, ίσως να είναι ο παίκτης που θα του δώσει αυτό το κάτι που δεν του δίνουν οι δύο «Παπ».   

 

12. Ποια ομάδα περιμένουμε να είναι η έκπληξη της διοργάνωσης;

Η Βαλένθια. Μία ομάδα που πέρυσι πήρε το Πρωτάθλημα και άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό, μία ομάδα που ενισχύθηκε ουσιαστικά, που θα παίξει ωραίο μπάσκετ και βάσει ιστορίας, μεγέθους και φανέλας να εκπλήξει ευχάριστα.

 

13. Ποια ομάδα περιμένουμε να κάνει τις περισσότερες ζημιές;

Η Χίμκι επιστρέφει δυναμικά στη Euroleague, έχοντας ενισχυθεί αισθητά και με έναν διαστημικό Σβεντ, βάσει αυτού που είδαμε στο Ευρωμπάσκετ. Σαφέστατα και θέτει υποψηφιότητα για να μπει στην οκτάδα, όχι βέβαια ότι θα 'ναι και εύκολο.

 

14. Ποιον παίκτη περιμένουμε να βγάλει μάτια;

Ε, σόρι που επαναλαμβάνομαι, αλλά τον Σβεντ. Τον είδαμε στο Ευρωμπάσκετ, τον χάσαμε πέρυσι λόγω Eurocup, αλλά φέτος θα κάνει πραγματάκια.

 

15. Ποια ομάδα θα πατώσει;

Βλέπω Μπασκόνια. Μετά από δύο εξαιρετικές χρονιές, η φετινή, μεταβατική της σεζόν, δύσκολα να ξαναπιάσει. Στην πρώτη χρονιά του Πριτζιόνι στον πάγκο, με αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της και με μεγάλες απώλειες παικτών. Εκτός αν οι Γκρέιντζερ, Χουέρτας, Τζάνινγκ και φυσικά ο Πριτζιόνι με διαψεύσουν.

 

16. Ποιον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού αξίζει να δεις;

Τον Έρικ Γκριν. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν αξιοποιήθηκε από τον Ολυμπιακό, ενώ ο άνθρωπος όποτε είχε ρόλο στο παιχνίδι τα έβαζε από παντού. Πρόλαβε να το επαναλάβει στα πρώτα του ματς με τη Βαλένθια.

 

17. Κι απ' τον Παναθηναϊκό;

Τον Τζέιμς Φελντέιν. Ξεκίνησε καλά στον Παναθηναϊκό, αλλά τη δεύτερη σεζόν του τα νερά αποδείχτηκαν αρκετά βαθιά για έναν νεοφερμένο παίκτη στη Euroleague. Θα έχει περισσότερες ευκαιρίες στον Ερυθρό που είναι και στα μέτρα του.

 

18. Ποιος είναι ο καλύτερος NBAer που ήρθε στην Ευρώπη;

Και το όνομα αυτού... Τόμας Ρόμπινσον! Η Χίμκι έκανε το μπαμ την τελευταία στιγμή και πήρε έναν παίκτη με πολλά χρόνια στο NBA και φυσικά με απίστευτο ταλέντο.

 

19. Ποιος είναι ο rookie που θα τραβήξει τα περισσότερα βλέμματα;

And the oscar goes to... Τζος Άνταμς! Εξαιρετικός παίκτης, τρέχει, πασάρει, σκοράρει. Κάτι σε Μάικ Τζέιμς. Σύντομα θα καταλάβετε το γιατί.

 

20. Και τι ομάδα να φτιάξω στο Euroleague Fantasy;

Κοίτα εγώ έφτιαξα μία τίμια ομαδούλα, τουρλού-τουρλού. Στους οκτώ βασικούς έβαλα: Τζος Άνταμς, Αλεξέι Σβεντ, Έρικ Γκριν, Κέι Σι Ρίβερς , Τορνίκε Σενγκέλια, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Ρίκι Λέντο, Τζέισον Γκρέιντζερ. Και πέταξα και τέσσερις αναπληρωματικούς στη γωνία για να 'χαμε να λέγαμε και να 'χουμε να πούμε: Πέτερι Κόπονεν, Ιλιμανί Ντιόπ, Σεργκέι Μόνια, Μπράνκο Λάζιτς. Ψήσου να παίξεις κι εσύ, αξίζει.

Καλή μπασκετική χρονιά να 'χουμε!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved