Τα στυλ που σημάδεψαν το Ελληνικό Ποδόσφαιρο από το '60 μέχρι σήμερα

Από τον Αντωνιάδη στον Αθανασιάδη, δυο μανίκια δρόμος.

Η αφάνα του Χατζηπαναγή, η χαίτη του Κωφίδη, η φράντζα του Δεληκάρη, η μουστακάρες των Τσιαντάκη-Αναστόπουλου, η αλά Ντένις Ρόντμαν κόμμωση του Σισέ, τα ξυρισμένα φρύδια του Μήτρογλου και τα μανίκια των τατουατζήδων... Το καθένα μόνο του και όλα μαζί σε συνδυασμό άφησαν για τα καλά το στίγμα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το στιγμάτισαν στυλιστικά ανά το πέρας των δεκαετιών.

60’s: Η δεκαετία της φαβορίτας

Δεκαετία του 60’, το ποδόσφαιρο μπαίνει σε νέα εποχή  με την καθιέρωση της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Κύριο χαρακτηριστικό, η μακριά φαβορίτα που κοσμεί το μάγουλο σχεδόν κάθε παίκτη.

Άρχοντας του στιλ: Αντώνης Αντωνιάδης

antwniadis

Ο Παναθηναϊκός εκείνης της εποχής είχε την ευτυχία να έχει στις τάξεις του τον απόλυτο σταρ της εικοσαετίας 1960-80, Μίμη Δομάζο, αλλά και τον στιγνό killer της εποχής, Αντώνη Αντωνιάδη. Οι δύο τους βρίσκονταν με κλειστά μάτια στην επίθεση, ενώ η φαβορίτα ήταν κοινός παρονομαστής και για τους δύο. Ο «ψηλός» είχε ερωτική σχέση μαζί της, καθώς όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσα κουρέματα και αν άλλαξε, τον «στρατηγό» τον αποχωρίστηκε (όταν πήγε στον Ολυμπιακό). Τη φαβορίτα ποτέ.

 

70’s: Σαν τον Δεληκάρη κανείς

Μεγάλη «εισβολή» ξένων στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι γηγενείς όσο να' ναι επηρεάζονται από τα πρότυπα που φέρνουν μαζί τους οι ξένοι κι αποκτούν πλέον διαφορετική φινέτσα.

Άρχοντας του στιλ: Γιώργος Δεληκάρης

delikaris

Ο Έλληνας… Τζορτζ Μπεστ ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές που πάτησαν το πόδι τους σε ελληνικό γήπεδο. Μακρύ μαλλί και μούσια που θυμίζουν πιο πολύ τον Tom Hanks στον «Ναυαγό» παρά ποδοσφαιριστή, ήταν τα στοιχεία εκείνα που τον έκαναν να ξεχωρίζει μέσα στο γήπεδο. Το 1972, βέβαια, μας ήρθε συστημένο ένα «πακέτο» εκ Σοβιετικής Ένωσης που άλλαξε σχεδόν τα πάντα τη δεκαετία που ακολούθησε.

 

80’s: Η εισβολή των μαλλιάδων 

Τη δεκαετία του '80, το να πετύχεις Παναθηναϊκούς και Ολυμπιακούς να τραγουδάνε αγκαλιά συνθήματα στο πέταλο της Λεωφόρου ήταν ένα τσικ πιο πιθανό από το να δεις παίκτη με κοντό μαλλί.

Άρχοντας του στυλ: Βασίλης Χατζηπαναγής

xatzikofidis

Ο «Νουρέγιεφ» ήρθε στην Ελλάδα και άλλαξε τα πάντα. Από τον τρόπο που έβλεπε ο κόσμος μπάλα, μέχρι και την κόμμωση των αθλητών. Ήταν τόσο μεγάλη η συμβολή του «Βάσια» ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει έναν… κλώνο στον Ηρακλή (Σάββα Κωφίδη), έναν ακόμη στον Ολυμπιακό (Μηνάς Χατζίδης) και να παρασύρει πολλούς άλλους σε μια πιο ροκαμπίλικι στροφή (βλ. Βαμβακούλας, Σαραβάκος, Μητρόπουλος, Αναστόπουλος).

 

90’s: Η εποχή του «ό,τι να 'ναι»

Το μακρύ μαλλί σταδιακά αρχίζει και φθίνει, ενώ τα στυλ που έρχονται στην επιφάνεια είναι πολλά και διάφορα. Πολλοί μαλλιάδες έχουν πλέον κουρευτεί (Σαραβάκος), νέοι μουστακαλήδες έρχονται στην επιφάνεια (Βαζέχα) τη στιγμή που θρυλικοί μουστακαλήδες ξυρίζονται (Αναστόπουλος), ενώ κάποιοι άλλοι έχουν μείνει πιστοί στις στυλιστικές επιταγές των 80’s (βλ. Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Τσιαντάκης).

Άρχοντας του στυλ: Ντέμης Νικολαΐδης

demis2

Αν μπορούμε να δώσουμε το σκήπτρο σε ένα και μόνο στυλ, θα λέγαμε πως αυτό που κυριαρχεί είναι το κοντό μαλλί και ο επιθετικός της ΑΕΚ δεν το εγκατέλειψε ποτέ τα πάμπολλα χρόνια που αγωνίστηκε στην Ελλάδα.

 

00’s: Μαλλιάδες-Σκινάδες σημειώσατε «Χ»

50-50 ήταν αυτή η δεκαετία. Οι ποδοσφαιριστές ακολουθούν πλέον τη μόδα της υπόλοιπης Ευρώπης στην οποία επικρατεί μεν το μακρύ μαλλί, αλλά στην πιο trendy εκδοχή του. Ωστόσο από το 2006 και μετά η κατάσταση αλλάζει -ίσως και να οφείλεται στο «Prison Break»- και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν ξυριστική βλέποντας τον Scoffield.

Άρχοντας του στυλ: Γιούρκας Σεϊταρίδης.

yourkas1

Η εκρηκτική τριετία του στον Παναθηναϊκό, η κατάκτηση του EURO και η μεταγραφή του στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο, ήταν αρκετά για να τον φέρουν στην αγωνιστική κορυφή κι επομένως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος -επηρέασε όσο να 'ναι και η πολύ προσεγμένη του εμφάνιση εκτός γηπέδων. 

 


10’
s: Ρίξε στο κορμί μελάνι

Ο Νίνης που σύμφωνα με τον Τσιάρτα Μητσικώστα είχε «φράαατζααα», δεν έμεινε για πολύ στη μόδα, ενώ ο Σισέ στα δύο χρόνια του στην Ελλάδα δεν πρόλαβε να μας εμφυσήσει την αναγκαιότητα της κίτρινης μοϊκάνας. Τα τατουάζ του όμως έγιναν έμπνευση για πολλούς ποδοσφαιριστές που είπαν να το ρίξουν στη δερματοστιξία.

Άρχοντας του στυλ: Κλάους Αθανασιάδης.

maniki3

Ο πρώην επιθετικός του ΠΑΟΚ και νυν του ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί να χάνει τρία (μπορεί και παραπάνω) τετ α τετ για να βάλει γκολ αλλά τα μανίκια-τατουάζ του έχουν «φορεθεί» πολύ και είναι η μόδα που κυριαρχεί στα γήπεδα της Super League. Άξιοι συναγωνιστές του οι Νίκος Καρέλης και Χοσέ Χολέμπας.

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved