Σκωτία μπορείς σε παρακαλώ να παίξεις λίγη μπάλα σήμερα;

Τα Χόμπιτς έφτασαν στο Μόναχο. Τώρα μένει να δούμε αν θα μπορέσουν να τα βάλουν με τα Ορκς.

Ενημερωτικά, οι Σκωτσέζοι αντιμετωπίζουν από τους τουρίστες την ίδια συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες. Πώς εμείς δηλαδή ακούμε «μουζάκα, τζατζίκι, Ακρόπολη, Αλεξάντερ», έτσι και εκείνοι ακούνε «Χάιλαντς, χάγκις, Φρίντομ, Γουίλιαμ Γουάλας». Είναι γνωστά αυτά λίγο-πολύ και έτσι όπως και οι ξένοι τρελαίνονται με τον ιερό μας βράχο και παθαίνουν την πλάκα της ζωής τους, έτσι και ο κόσμος εκεί τρελαίνεται με τα κάστρα, ερημωμένα και μη, όπως και με το ουίσκι.

Στη μπάλα, οι Σκωτσέζοι έχουν πάθος. Πάθος και ένταση. Θα μπορούσαν να είναι και Άγγλοι, αλλά ξέρουμε καλά ότι αν τους πεις Άγγλους, το πιο πιθανό είναι ότι θα φύγουν ποτήρια. Τους αρέσει λοιπόν να τους πεις ότι κάνουν σαν Έλληνες, όπως και οι Έλληνες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τους συγκρίνουν με τους Σκωτσέζους – ενημερωτικά, το Εδιμβούργο το αποκαλούν και Αθήνα του Βορρά. Αλλά για να μην χανόμαστε, η μπάλα και οι Σκωτσέζοι δεν τα έχουν πάει καλά. Για την ακρίβεια, τα πράγματα για εκείνους έχουν πάει χειρότερα και από εμάς. Εμείς έχουμε πάρει και ένα Euro, έχουμε κάνει και μία βαρβάτη εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο – από το 2010 βέβαια, αλλά ποιος νοιάζεται;

 

 

Οι Σκωτσέζοι μαζί με τους Ουαλούς και τους Ιρλανδούς, πλακώθηκαν με τη FIFA ή ό,τι ήταν η FIFA το 1928, βριστήκανε για τα χρήματα και δεν γύρισαν στην αγκαλιά της μέχρι το 1946. Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε αλλά υπάρχει ακόμα κάτι βασικό. Ότι πλην των Rangers και των Celtics, που όλοι ξέρουμε τι παίζει, μπάλα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν πρόκειται να δεις ούτε από τη Hearts, ούτε από την Inverness, την Queen of South κ.ο.κ. Δύσκολα τα πράγματα για τους Σκωτσέζους λοιπόν και κάποτε υπήρχε και το δούλεμα των Άγγλων ότι οι Σκωτσέζοι δεν εμφανίζονται στο γήπεδο και στα προκριματικά, επειδή είναι συνήθως μεθυσμένοι.

 

 

Στα προκριματικά η Σκωτία έκανε μία μεγάλη εμφάνιση ενάντια στην Ισπανία με 2-0. Βέβαια στη συνέχεια θα ήταν εκείνη που θα έτρωγε δύο από τους Ισπανούς, αλλά σε κάθε περίπτωση η χώρα της γκάιντας κερδίζει συμπάθειες. Θα μας πεις βέβαια, έτσι πάει η μπάλα; Κερδίζει όποιος είναι συμπαθητικός; Φυσικά και όχι αλλά αν μας ρωτάς αν θα θέλαμε τους Άγγλους ή τους Σκωτσέζους, θα διαλέγαμε σίγουρα τους δεύτερους για να πάρουν Euro. Προτού πεις αυτά δεν γίνονται να σου θυμίσουμε ότι φέτος κλείνουμε 20 χρόνια από τότε που οι ξένοι έμαθαν ονόματα όπως Δέλλας, Χαριστέας, Ζαγοράκης κλπ.

Η Σκωτία ανοίγει την αυλαία ενάντια στη Γερμανία. Ένας δύσκολος αγώνας απέναντι σε βετεράνους που θα θέλουν κιόλας να κάνουν δυναμικό ξεκίνημα μιας και το Euro διοργανώνεται στη χώρα τους. Όμως τα ίδια έκανε και η Ελλάδα στην Πορτογαλία και την πάγωσε, σωστά; Δεν λέμε ότι οι Σκωτσέζοι είναι φαβορί, αλλά αν δείξουν λίγο από το πάθος που έδειξαν απέναντι στην Ισπανία, οι Γερμανοί ενδεχομένως να βάλουν στο μυαλό τους πως είναι οι Πορτογάλοι της ιστορίας και έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Ένα σοκ, είναι αυτό που χρειάζεται για να κλονιστεί ένας γίγαντας. Σιχαίνονται ο ένας τον άλλο από τις εποχές του Β' Παγκοσμίου άλλωστε, με τους περισσότερους Σκωτσέζους να έχουν υπηρετήσει στη RAF. Καλά θα πάει αυτό. Ή και όχι.

 

SCOTT2

 

Ίσως ο ΜακΤόμινεϊ, ο Χίκι και ο Ρόμπερτσον, να φροντίσουν να κάνουν το πιο απλό. Να δώσουν στη Σκωτία μια αξιοπρεπή εμφάνιση ώστε να σταματήσει να χαρακτηρίζεται ως England’s B Team.

Καλό τους ξεκίνημα. Εμείς σίγουρα είμαστε μαζί τους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved