Παναθηναϊκός-Ρεάλ: Το ζευγάρι που «περίμενε» τόσα χρόνια η Euroleague

Τρεις φορές (και μία φέτος) βρέθηκαν σε κοινό Final 4. Και σήμερα ανταμώνουν για πρώτη φορά.

Ημέρα Τελικού η σημερινή και όλοι απόψε θα είμαστε καρφωμένοι στις οθόνες τους. Επιτέλους θα έχουμε έναν τελικό στη Euroleague από τότε που φτιάχτηκε το σύστημα με την Regular Season και τις πολλές αγωνιστικές, όπου οι δύο καλύτερες ομάδες βάσει βαθμολογίας θα μονομαχήσουν για τον τίτλο. Η πρώτη Ρεάλ Μαδρίτης δηλαδή και ο δεύτερος Παναθηναϊκός AKTOR.

Γιατί ήταν καλύτερο να μη γίνει τελικός Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Θα παραμείνουν αυτές οι θέσεις μετά τον τελικό ή ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να συνεχίσει την παράδοση που θέλει τον πρώτο στη Regular Season να μην κατακτά το τρόπαιο;

 

 

Ο πρώτος τους Τελικός, το τέταρτο τους Final 4

Μοιάζει πραγματικά οξύμωρο ότι τόσο ο Παναθηναϊκός AKTOR, όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν τόσες συμμετοχές και κατακτήσεις Euroleague, αλλά φέτος είναι η πρώτη φορά που διασταυρώνονται σε επίπεδο Final 4.

Αν το σκεφτεί κανείς, οι δύο ομάδες ουσιαστικά αναπληρώνουν η μία την άλλη σε συμμετοχές και κατακτήσεις Final 4, καθώς την εποχή που «πράσινοι» σάρωναν τους τίτλους η Ρεάλ απείχε ουσιαστικά από τα υψηλά στρώματα της διοργάνωσης, ενώ από το 2013 μέχρι και φέτος όπου ο Παναθηναϊκός είχε το δικό του «νεκρό» διάστημα από τα Final 4, η Ρεάλ είχε 6 συμμετοχές σε τελικούς και 3 κατακτήσεις.

Ποια ήταν τα δύο Final 4 που θα μπορούσαν πάντως να τα έχουν «πει» σε τελικό;

 

Final 4 Σαραγόσα, 1995

Με ελληνικό «εμφύλιο» στον ημιτελικό, όλη η προσοχή βρισκόταν σε εκείνο ντέρμπι παρά στο τι γινόταν στον άλλο ημιτελικό. Ο Ολυμπιακός τότε είχε το know how να επικρατεί στα Final 4 και με τη νίκη με 58-52 στον ημιτελικό, απέτρεψε το πρώτο ζευγάρι Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός στην ιστορία της Euroleague.

Τελικώς η Ρεάλ που είχε επικρατήσει στον ημιτελικό της Λιμόζ με 62-49, είδε τον Σαμπόνις να κυριαρχεί για τελευταία φορά στην Ευρώπη πριν φύγει για το ΝΒΑ και κατέκτησε την τελευταία της Ευρωλίγκα (νίκη με 73-61 στον τελικό) περιμένοντας ουσιαστικά 20 χρόνια για να τα ξανακαταφέρει. Και παραδόξως πάλι κόντρα στον ίδιο αντίπαλο.

 

 

Final 4 του Παρισιού, 1996

Γουρλίδικο Final 4 εκείνο του Παρισιού και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι συνδυάστηκε με την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα των «πρασίνων» κόντρα στην Μπαρτσελόνα με το θρυλικό κόψιμο του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο.

 

 

Η τρέλα από την κατάκτηση της πρώτης Ευρωλίγκας ήταν τόσο μεγάλη που ο κόσμος σήμερα έχει «ξεχάσει» μέχρι και ποια ομάδα απέκλεισε ο Παναθηναϊκός στον ημιτελικό (81-71 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Πού να θυμούνται ότι στον άλλο ημιτελικό, η φιναλίστ Μπαρτσελόνα είχε αποκλείσει τη Ρεαλ Μαδρίτης με 76-66.

 

Final 4 της Βαρκελώνης, 2011

Η τελευταία φορά που βρέθηκαν σε Final 4 ήταν σε εκείνο το υπέροχο της Βαρκελώνης, όπου η Ρεάλ έκανε σιγά σιγά βήματα προς την επιστροφή της. Ακόμα όμως οι σημερινοί «μύθοι» Γιουλ και Σέρχιο ακόμα μάθαιναν τη συνταγή της νίκης και στον ημιτελικό η Μακάμπι Τελ Αβίβ με ένα εμφατικό 82-63 έκλεισε ραντεβού με τον Παναθηναϊκό.

Εκεί όμως Διαμαντίδης-Μπατίστ και Ομπράντοβιτς ήξεραν καλύτερα από όλους πώς είναι να κατακτάς την Ευρωλίγκα.

 

 

Παραδόξως, κάθε φορά που Παναθηναϊκός AKTOR και Ρεάλ Μαδρίτης συμμετέχουν σε Final 4 ένας από τους δύο το κατακτάει στο τέλος. Αυτό θα γίνει και φέτος. Μόνο ποιος θα είναι από τους δύο; Θα το μάθουμε απόψε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved