Getty Γρήγορα μια ασπιρίνη, Leverkusen είσαι δίνη

Οι “Ασπιρίνες” πανηγυρίζουν το πρώτο τους πρωτάθλημα σε μία ιστορία 120 ετών. Βάλε μια παγωμένη μπίρα και κάτσε να μιλήσουμε για το θαύμα του Xabi Alonso.

Σ’ έναν δίκαιο κόσμο ο Βαλάντης θα εμφανιζόταν στην BayArena για ένα φαντασμαγορικό act, όπως συμβαίνει στο Super Bowl. Αλλά πότε ήξεραν από show οι Γερμανοί, ώστε να μάθουν σήμερα; Γι’ αυτό και πατώνουν κάθε χρόνο στην Eurovision. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Η Leverkusen του Xabi Alonso είναι ένα ποδοσφαιρικό ποίημα. Είναι οργασμός. Την βλέπεις να σμπαραλιάζει οποιονδήποτε βρεθεί στο διάβα της και χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές απολαμβάνεις το όλο θέαμα. Διαλύει αμυντικά συστήματα, στατιστικά, στοιχειωμένα ρεκόρ, κάνει τα όνειρα των αντιπάλων εφιάλτες, αλλά το σημαντικότερο είναι πως έσπασε επιτέλους την κατάρα: “Το Neverkusen δε θα ξανακουστεί ποτέ”. Θα κλειδωθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σε μία γλυκόπικρη ιστορία 120 ετών. Όσα και τα χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου στις 01 Ιουλίου του 1904.

 

 

I believe in miracles, where you from, you sexy thing

Αν υπήρχε ψηφοφορία για τον πιο sexy προπονητή, ο Xabi Alonso θα πρόβαρε ήδη τα λόγια του στον καθρέφτη για τη λαμπερή βραδιά. Ο 42χρονος Βάσκος θα είχε ως αντίπαλο τον Pep Guardiola, αλλά ο νέος είναι ωραίος και πλέον πιο γοητευτικός από ποτέ. Έχει αυτοπεποίθηση, είναι διορατικός και είναι τόσο πράος όσο χρειάζεται για να σαγηνεύει. Του τα έμαθε η θέση που έπαιζε όταν ήταν ακόμη ενεργός ποδοσφαιριστής; Ενδεχομένως. 

dankexabi

Ωστόσο, μα τι κάθομαι και γράφω; Αυτό το άρθρο δεν είναι αφιερωμένο στα tips και τα μαθήματα ζωής που δίνει ο κόουτς στον ανδρικό πληθυσμό, αλλά στο θαύμα που έχει συντελεστεί επί των ημερών του. Το αγόρι από την Τολόσα ανέλαβε την Leverkusen το 2022, με την ομάδα να έχει ως πρώτο στόχο να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Τον Απριλίο του 2024 την έχει οδηγήσει στην κορυφή, στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, σ’ ένα μυθικό comeback που θα μνημονεύεται για χρόνια.

bayerleverkusen

Οι “Ασπιρίνες” είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Η Leverkusen του Xabi Alonso είναι αήττητη για 43 ματς, είναι πρωταθλήτρια Γερμανίας και το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το Europa League. Καθόλου άσχημα. Το ποδόσφαιρο που παίζει είναι τόσο μοντέρνο και καθηλωτικό, που πραγματικά είναι αμαρτία που δεν την βλέπουμε ν’ αγωνίζεται στο Champions League. Αυτό το 3-4-2-1 που έχει επιλέξει ο Βάσκος για τις “Ασπιρίνες” προκαλεί πονοκέφαλο σε κάθε αντίπαλο προπονητή. Είναι απρόβλεπτο και όταν κάτι είναι απρόβλεπτο, τότε είναι συνάμα και γοητευτικό. Είναι το ποδόσφαιρο που είχε ονειρευτεί ο Xabi Alonso και το βλέπει να γίνεται πραγματικότητα. Ωστόσο η διαδρομή από τη θεωρία στην πράξη, δεν είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Είναι μπελαλίδικο το ποδόσφαιρό του και χρειάστηκε τα κατάλληλα συστατικά. Τα βρήκε στα πόδια και τα πνευμόνια των Φρίμπονγκ, Γκριμάλδο, Μπόνιφεϊς και Τζάκα. Αλλά τίποτα δε θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχε αυτό το αγόρι που ακούει στο όνομα Φλόριαν Βιρτς.

bayerleverkusen123

Μαέστρος ετών -σχεδόν -21

Ξέρεις πού πέφτει το Pulheim; Ούτε κι εγώ αλλά το γκούγκλαρα ψάχνοντας πληροφορίες για το επόμενο μεγάλο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Στις 03 Μαΐου του 2003, είδε για πρώτη φορά το φως της ζωής ο Φλόριαν Βιρτς. Τόπος γεννήσεως το Pulheim, μια περιοχή στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας. Αλλά σιγά μην κάτσουμε να σου μάθουμε γεωγραφία σε άρθρο. Αυτές οι γραμμές είναι αφιερωμένες στο πρώτο πρωτάθλημα της Bayer. Απλώς να θυμάσαι αυτές τις πληροφορίες αν τυχόν ποτέ βρεθείς σε τηλεπαιχνίδι που παρουσιάζει ο Αρναούτογλου και δε θα χρειαστεί να σπαταλήσεις κάποια από τις βοήθειες.

florianwirch

Ο Φλόριαν Βιρτς, λοιπόν, είναι ο μαέστρος της Bayer Leverkusen. «Κάνει πράγματα που δεν είναι δυνατά για πολλούς παίκτες κι εμείς χρησιμοποιούμε την ποιότητά του. Όταν τον έχουμε είμαστε καλύτεροι. Έχετε δει τον έλεγχό του σε μικρούς χώρους. Αυτό έχει και είναι κάτι φοβερά ιδιαίτερο, κάτι που απλώς έχει και δε θα μπορούσε να του το διδάξει κανείς», ανέφερε πρόσφατα ο Xabi Alonso για τον ποδοσφαιριστή που κάνει “παπάδες” στις 4 γραμμές του γηπέδου. Για το αγαπημένο του ποδοσφαιρικό τέκνο. Εναλλακτικά θα μπορούσες να δεις την αντίδρασή σου στο παρακάτω video.

 

 

Ο Φλόριαν Βιρτς είναι από εκείνους του ποδοσφαιριστές που αποτελούν οφθαλμόλουτρο για τα ποδοσφαιρόφιλα μάτια. Έχει υψηλότατο ποδοσφαιρικό IQ, έχει την ελευθερία της κίνησης και των επιλογών από τον κόουτς και είναι δύσκολο να τον αντιμετωπίσεις. Τα όρια του Leverkusen δε θα καταφέρουν να κρατήσουν το ταλέντο του για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι Γερμανοί έχουν πάθει ψύχωση μαζί του και στο επερχόμενο Euro 2024 ίσως να αποτελέσει τον ποδοσφαιριστή που θα κάνει ολόκληρο τον πλανήτη να τον θαυμάσει.

bayerleverkusen1

Αλλά το τι θα συμβεί στο μέλλον αναφορικά με τον νυν προπονητή και τον ηγέτη της Leverkusen, έχουμε καιρό μπροστά μας για να το σχολιάσουμε. Ας πατήσουμε pause και ας ασχοληθούμε με το σήμερα. Εκεί που η μπύρα θα ρέει άφθονη, η μυρωδιά από τα ψημένα λουκάνικα θα αιωρείται για πολλές ημέρες στην ατμόσφαιρα και η “σαλατιέρα” θα πάει επιτέλους στα χέρια των ανθρώπων της Leverkusen. 

 

 

Αυτό που δεν κατάφεραν ο Μίχαελ Μπάλακ και ο Χα-Ζε Ρομπέρτο, το έκαναν πράξη τα τρομερά παιδιά του Xabi Alonso. Η Κυριακή της 14ης Απριλίου θα είναι μια γλυκιά βραδιά στο Λεβερκούζεν. Μέχρι την επόμενη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved