ΙΝΤΙΜΕ Όταν η φωνή του κόσμου σε δικαιώνει

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφερε να λατρευτεί όσο λίγοι, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά του.

Σαφώς και ήταν η είδηση-σοκ ανήμερα της Boxing Day. Το «έρχεται ο Φατίχ Τερίμ» έμοιαζε αρχικά σαν φάρσα από την Τουρκία, η σιγή όμως της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μεγάλωνε την ανησυχία όσων περίμεναν καρτερικά μια διάψευση. Και τελικά, λίγο αργότερα έσκασε η είδηση «Τέλος ο Γιοβάνοβιτς, έρχεται ο Τερίμ».

 

 

Σωστό ή λάθος, ο χρόνος θα το δείξει. Η ουσία είναι όμως ότι κανείς δεν το περίμενε. Σαφώς και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν ήταν τέλειος, είχε αδυναμίες, τα δικά του «κολλήματα» (βλ. αλλαγές πάντα στο ίδιο χρονικό σημείο, καθυστερήσεις στις μεταγραφές, εμμονή στην μη αξιοποίηση παικτών όπως ο Μπιλάλ κλπ) ωστόσο δεν μπορεί κανείς να πει ότι το ζύγι δεν έγερνε προς τα θετικά του.

Tι κατάφερε πέρσι τελικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό;

Ακόμα και όσοι τον έκραζαν μετά από κάθε ήττα της ομάδας, είναι βέβαιο πως σοκαρίστηκαν εξίσου με όλους τους υπόλοιπους, ενδεχομένως να πήραν και το μέρος του αναμορφωτή του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και, αποδεδειγμένα, πιο σημαντικού προσώπου στην σύγχρονη ιστορία του.

 

 

Η αναγνώριση μιλάει για εκείνον

Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να νιώθει πραγματικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τις τελευταίες ώρες μετά και την είδηση της απόλυσής του, ωστόσο είναι δεδομένο ότι αν έχει πληροφορηθεί ή έχει δει με τα μάτια του, τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου προς το πρόσωπό του, ακόμα και τα «έλα στον Ολυμπιακό» που γράφονται από «ερυθρόλευκους» φιλάθλους, αποτελούν μια ηθική δικαίωση κόντρα στην «αχάριστη» όπως έχει γραφτεί από τους περισσότερους ανθρώπους, αντιμετώπιση που έτυχε.

 

Και είναι μεγάλη αλήθεια ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είναι ένας τύπος που ήρθε στον Παναθηναϊκό υπό τις πιο ήπιες συνθήκες, ούτε και ήρθε σαν μια παλιά δόξα του συλλόγου που ήρθε να συνεχίσει το έργο που είχε κάποτε σαν ποδοσφαιριστής από εκείνη του κόουτς. Δεν πούλησε ποτέ οπαδιλίκι, έκανε τα λάθη του, γνώρισε τις ήττες του, αλλά σταδιακά κατάφερε να μπει στην καρδιά ενός λαού μαθημένου στις διακρίσεις, και να τον κάνει να ξαναδεί το ποδοσφαιρικό τμήμα στα σοβαρά, σε αντίθεση με τα χρόνια της παρακμής στα οποία βρισκόταν πριν τον αναλάβει.

Οι δηλώσεις που τον έκαναν ξεχωριστό από την πρώτη στιγμή.

Δεν χρειάζεται να πείσει κανέναν για αυτό που είναι, ούτε και γιατί έκανε τα λάθη που έκανε. Τα έκανε γιατί δούλευε συνεχώς και έπαιρνε σοβαρά την δουλειά του. Και όποιος δουλεύει, είναι δεδομένο ότι κάνει λάθη.

 

 

Στη θέση του έρχεται ένα όνομα-μύθος της προπονητικής, που στο τέλος της σεζόν μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική επιλογή, μπορεί και το αντίθετο. Η ουσία είναι, όμως, ότι πρέπει να διαδεχτεί έναν άνθρωπο που ήρθε και άφησε την σφραγίδα του στους «πράσινους», κυρίως όμως στην καρδιά των φιλάθλων και οπαδών. Και αυτό είναι από μόνο του δύσκολο.

Και η αλήθεια είναι πως όταν καταφέρνεις να γράψεις το όνομά σου με χρυσά γράμματα στην καρδιά του κόσμου, κανείς δεν χρειάζεται να σε αξιολογήσει. Έχεις ήδη πετύχει.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved