O ξεχωριστός κύριος  Τζόκοβιτς

Η συζήτηση για το ποιος είναι ο κορυφαίος στο άθλημά του είναι πολλές φορές υποκειμενική, αλλά μια στο τόσο έρχεται ένας οδοστρωτήρας στατιστικών που λήγει πρόωρα τη συζήτηση.

Χωρίς καμία αμφιβολία λοιπόν, ο Νόβακ Τζόκοβιτς στα 36 του χρόνια είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών. Νικώντας τον Κάσπερ Ρουντ μετά από έναν αγώνα που κράτησε κάτι παραπάνω από 3 ώρες, κατέκτησε τον 23ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του ξεπερνώντας τον Ράφα Ναδάλ και κάπως έτσι έγραψε μια μεγάλη ιστορία.

 

 

Οι μεγάλες ιστορίες έχουν συνήθως και τους ανάλογους μεγάλους μάρτυρες. Στις πρώτες θέσεις του μεγάλου τελικού βρέθηκαν και κάποιοι άλλοι που έχουν φλερτάρει με τον τίτλο του GOAT. Στο box του σπουδαίου Σέρβου καθόταν ο Tom Brady, ενώ στο all star cast της κερκίδας βρέθηκαν ακόμα οι  Kylian Mbappe, Zlatan Ibrahimovic και ο Olivier Giroud. 

 

AP23162633049126

 

Ο Νόλε είχε να χάσει ματς από τον Ιούνιο του 2022, όταν και έχασε στους προημιτελικούς του Γαλλικού Open από τον Ναδάλ, λες και ήταν μια τελετή παράδοσης της σκυτάλης από τον ένα GOAT στον άλλο, μια τελετή διαδοχής. Από τότε διατηρεί ένα εξωπραγματικό για την ηλικία του σερί 21 νικών και τρία σερί Grand Slam, Wimbledon, Αυστραλιανό Open και φυσικά το Roland Garros της 11ης Ιουνίου του 2023, την ημέρα που υπέγραψε με τον όνομά του την ιστορία του τένις. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία της κατάκτησης της κορυφής, αν μπορούσε να αγωνιστεί στο Αμερικανικό Open, στο οποίο δεν μπορούσε να συμμετάσχει λόγω της σθεναρής αντίστασής του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

 

AP23162651778017

 

Η νίκη του Τζόκοβιτς δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν αυτή που έδειξε για ακόμα μία φορά τα ατσάλινα νεύρα που διαθέτει και ότι φυσικά η δύση της καριέρας τους αργεί για πολύ ακόμα. Αυτό που δεν αργεί η θέση του το πάνθεον της αντισφαίρισης και επειδή ο καθένας μπορεί να έχει έναν αγαπημένο παίκτη για τους δικούς του υποκειμενικούς λόγους, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, ο Νόλε είναι χωρίς αμφιβολία ο GOAT που κράτησε ποτέ ρακέτα. Αφήνοντας πολύ πίσω τον Φέντερερ με 20 τίτλους και περιμένοντας την επιστροφή του Ναδάλ στο επόμενο Αυστραλιανό Open, με δύο Grand Slam στο μεταξύ να του δίνουν την ευκαιρία να ανοίξει ακόμα περισσότερο τη διαφορά σε χορτάρινο Wimbledon και Αμερικάνικο Open, υπάρχουν πολλά ακόμα στοιχεία που αποδεικνύουν το μεγαλείο του.

 

 

Ο Τζόκοβιτς είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει και τους 4 μεγάλους τίτλους, από 3 φορές τον καθένα. Έχει το ρεκόρ πόντων με 16.785 και 11 τίτλους το 2015. Διατηρεί την πρώτη θέση στους Masters 1000 με 9 Masters και 10 περισσότερους τίτλους από τον Ναδάλ, 38 έναντι 28, και μάλιστα με αποχές πέρσι λόγω μη εμβολιασμού. Λένε πως ένας πρωταθλητής μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο μόνο για να νικήσει, αλλά ο φοβερός Σέρβος το πήρε κυριολεκτικά με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ 1.058 νικών σε 1268 αγώνες το οποίο μεταφράζεται σε ένα φοβερό 83,43% ποσοστό νικών. Είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει 11 μεγάλους τίτλους μετά τα 30, αποδεικνύοντας ότι και η ηλικία είναι ένας ακόμα αριθμός.  

 

AP23162603678539

 

Και κάπου εδώ θα σταματήσουμε τα εντυπωσιακά στατιστικά γιατί αυτό ειδικά το τελευταίο είναι και αυτό που δείχνει το γιατί είναι ξεχωριστός ο Σέρβος και όχι απλά ο καλύτερος της γενιάς του. Με τη σπαρτιατική ζωή του, την αυστηρή διατροφή και το εξωπραγματικό πρόγραμμα προπόνησης κατάφερε να συντρίψει αυτό το ρεκόρ με τον Ναδάλ να μετράει 8 τίτλους μετά τα 30, ενώ ο Φέντερερ μόλις 4.  

Τα συγχαρητήριά του άλλωστε έσπευσε να δώσει και ο ίδιος ο Ναδάλ δίνοντά του ανεπίσημα τον τίτλο του κορυφαίου σχολιάζοντας ότι το μαγικός αριθμός 23 ήταν κάτι το απίστευτο πριν μερικά χρόνια. 

 

AP23162648854363



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved