Eurokinissi Πώς ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που κατέκτησε το νταμπλ η ΑΕΚ;

Θα πρέπει να γυρίσουμε στο μακρινό 1978. Τότε που από τη φετινή ομάδα είχαν γεννηθεί μόνο ο Αλμέιδα και ο Μελισσανίδης.

Ήταν μία χρονιά όνειρο για τον κόσμο της ΑΕΚ. Επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια με το πιο σύγχρονο γήπεδο στην Ελλάδα. Κατάκτηση του πρωταθλήματος στην πιο ανταγωνιστική και γεμάτη ανατροπές κούρσα των τελευταίων ετών και από το βράδυ της Τετάρτης, η νέα κάτοχος του Κυπέλλου Ελλάδος. Η «Ένωση» σάρωσε τα πάντα στο διάβα της και το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα γέμισε με περηφάνεια τους φίλους του συλλόγου. Η χρονιά της ΑΕΚ είναι ονειρική διότι είναι μόλις η 3η φορά που κατακτά το νταμπλ στην ιστορία της. Θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο 45 ολόκληρα χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1978 για να συναντήσουμε κάτι αντίστοιχο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τότε με τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι ως προπονητή και με τους Θωμά Μαύρο, Ντούσαν Μπάγεβιτς και Τάκη Νικολούδη ως ηγέτες, η «Ένωση» κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

 

 

Πώς ήταν όμως ο κόσμος μας το 1978, τότε που κατέκτησε η ΑΕΚ το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της;

-Η Ελλάδα είχε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της οικονομίας, της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, και στην εξωτερική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι μόλις 3 ετών.

 

 

-Η Τάνια Τσανακλίδου εκπροσωπεί την Ελλάδα στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision το 1978. Το «Τσάρλι Τσάπλιν» ερμηνεύτηκε στην ελληνική γλώσσα και απέδιδε φόρο τιμής στον ηθοποιό που είχε πεθάνει το προηγούμενο έτος. Τερματίσαμε στην 8η θέση με 66 πόντους σε έναν διαγωνισμό 20 χωρών.

 

 

-Στις ΗΠΑ γίνεται λόγος για κίνδυνος παράλυσης όλης της χώρας εξαιτίας της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, παρεμβαίνει προσωπικά. Αφ’ ενός, ζητάει από τους εργοδότες να μεταβάλουν κάποιους από τους όρους των συμβάσεων εργασίας και, αφ’ ετέρου, καταφεύγει στο νόμο Χάρτλεϊ – Ταφτ που παρέχει στις κρατικές αρχές το δικαίωμα να αναστείλουν μια απεργία επί 80 μέρες και να χρησιμοποιήσουν αυτό το διάστημα για διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας. Η απεργία των Αμερικανών ανθρακωρύχων ήταν η μεγαλύτερη στα χρονικά του κλάδου από άποψη διάρκειας, μαζικότητας, μαχητικότητας και επιπτώσεων.

-Το μεγάλο beef της εποχής στον καλλιτεχνικό κόσμο ήταν ανάμεσα σε Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη

 

 

-Η Αργεντινή κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της στο «Μουντιάλ της Ντροπής». Διοργανώθηκε στην Αργεντινή της δικτατορίας του Βιδέλα, στη σκληρή χούντα των διώξεων, των βασανιστηρίων, των εκτελέσεων. Στον τελικό η Αργεντινή κέρδισε την Ολλανδία με 3-1 αλλά έμεινε στην ιστορία λόγω της ακατανόητης ανοχής απέναντι σε ένα αιματοβαμμένο καθεστώς που με τις ευλογίες της FIFA και της CIA, εκμεταλλεύτηκε μια παγκόσμια διοργάνωση για να ρίξει στάχτη στα μάτια όλης της υφηλίου και να συνεχίσει απτόητη το εγκληματικό της έργο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved