Getty Καρμέλο Άντονι: Σαν το παλιό καλό κρασί

Αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του μετά από 19 χρόνια καριέρας. Βάλε ένα ποτήρι κρασί και κάτσε να σου πούμε την ιστορία του.

Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1984 στο Red Hook του Μπρούκλιν. Μία γειτονιά με φόντο τα ναυπηγεία και τις αποθήκες πριν από τον Αμερικανικό Εμφύλιο που κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς. Μία κοινότητα που αποτελείται από καλλιτέχνες και νέες οικογένειες. Ο κεντρικός δρόμος Van Brunt είναι γεμάτος με παραδοσιακά εστιατόρια, ιδιαίτερα μπαρ, προχωρημένες γκαλερί τέχνης και μπουτίκ. Συν τοις άλλοις θα συναντήσεις διάφορα ανεξάρτητα αποστακτήρια και οινοποιεία που προσφέρουν εμπειρίες οινογευσίας και περιηγήσεις. Ίσως εκεί στα οινοποιεία να του κόλλησε και το μικρόβιο του κρασιού. Διότι ο Καρμέλο Άντονι, πέρα των υπολοίπων ιστορικών ρεκόρ, κατάφερε να σπάσει και το ταμπού του κρασιού στους κόλπους του ΝBA.

 

 

Το ταξίδι του στον κόσμο του κρασιού ήταν μοναχικό. «Κανείς δεν έπινε κρασί στο NBA», ανέφερε στο CNN Sport το 2022 αναφερόμενος στα πρώτα του χρόνια στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. «Το ταξίδι μου ξεκίνησε από το 2005, χωρίς καν να το γνωρίζω και ο ίδιος. Όταν πηγαίναμε στα εστιατόρια με την ομάδα έπινα κρασί, όταν καθόμουν στα μπαρ, ζητούσε ένα ποτήρι κρασί. Οι συμπαίκτες μου με κοιτούσαν περίεργα και ήταν σε φάση “Φίλε, τι κάνεις;”». Θυμήθηκε πως οι περισσότεροι παίκτες γελούσαν μαζί του και του έλεγαν πως δεν ήταν μια υγιής συνήθεια.

Ο Καρμέλο ξεκίνησε να κατανοεί την αξία και την ποιότητα των κρασιών κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και συγκεκριμένα στο Σακραμέντο. Εκεί επισκεπτόταν κλαμπ κρασιού που σερβίρουν ποικιλίες από την κοντινή κοιλάδα Νάπα και άλλα μέρη του κόσμου. Το 2011 ήταν η επιβεβαίωση της «ερωτικής σχέσης» μεταξύ Καρμέλο και κρασιού. Όταν έφυγε από τους Νάγκετς για να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και τους Νικς, η εκτίμησή του για το κρασί αυξήθηκε. «Απλώς εκτέθηκα σ’ έναν εντελώς νέο κόσμο με λάτρεις του κρασιού. Διαφορετικά κρασιά, διαφορετικές συνομιλίες, διαφορετικούς ουρανίσκους. Και από εκείνο το σημείο και μετά, κατάλαβα πως είναι ένα είδος στο οποίο θα ήθελα να γίνω μέρος». Ο Καρμέλο άνοιξε την «πόρτα» ώστε και άλλοι αθλητές στο NBA να βάλουν στον γαστρονομικό χάρτη τους το Beaujolais, το Μπορντό και τη Βουργουνδία.

 

 

Με μία μπάλα και όνειρο

«Θυμάμαι τις μέρες που δεν είχα τίποτα, απλώς μια μπάλα στα χέρια και ονειρευόμουν κάτι περισσότερο», ανέφερε στο βίντεο της αποχώρησής του. «Το μπάσκετ ήταν η διέξοδός μου, ο σκοπός μου ήταν ισχυρός, οι κοινότητές μου, οι πόλεις που εκπροσωπούσα με περηφάνια και οι οπαδοί που με στήριξαν στην πορεία. Είμαι για πάντα ευγνώμων για αυτούς τους ανθρώπους και τα μέρη γιατί με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα: τον Carmelo Anthony».

Ένας από τους καλύτερους σκόρερ που έχει δει ποτέ το παγκόσμιο μπάσκετ, ξεκίνησε ως η 3η επιλογή στα draft του NBA το 2003 και κάνοντας μία αναδρομή στα 19 χρόνια που έσκασε την «σπυριάρα», μόνο άσχημα δεν τα πήγε. Βρέθηκε 10 φορές στο All Star Game του NBA, 6 φορές καλύτερη πεντάδα του NBA, κέρδισε μία φορά τον τίτλο του καλύτερου σκόρερ και μία θέση στην Επετειακή Ομάδα των 75 χρόνων του NBA.

 

 

 

Η ικανότητά του στο να βάζει την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι με κάθε τρόπο τον έκανε έναν από τους εισπρακτικούς παίκτες στο πρωτάθλημα και έναν πραγματικό φόβο και τρόμο για τις αντίπαλες αμυνες. Σκόραρε 28.289 πόντους αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα NBA. Φόρεσε τη φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς , Νιου Γιορκ Νικς, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Χιούστον Ρόκετς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και Λος Άντζελες Λέικερς. Κατέκτησε τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012 και Ρίο 2016) με την Team USA ενώ το 2006 στην Σαϊτάμα έφυγε με σκυφτό κεφάλι από την Εθνική Ελλάδος.

 

 

«Όμως τώρα ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσω - στο γήπεδο όπου έκανα το όνομά μου στο παιχνίδι που μου έδωσε σκοπό και περηφάνια, αλλά αυτό είναι ένα γλυκόπικρο αντίο στο ΝΒΑ. Είμαι ενθουσιασμένος για το τι μου επιφυλάσσει το μέλλον». Ένα μέλλον που θα τον βρει μακριά από τα γήπεδα αλλά έτοιμο να παίξει μεγάλη μπάλα στη βιομηχανία του κρασιού. Εκεί που ετοιμάζεται να χτίσει μία κληρονομιά ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη με την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved