To «720» dunk βάζει ακόμα κάτω κάθε Διαγωνισμό Καρφωμάτων του ΝΒΑ

Καλό το «540» του ΜcClung αλλά τι να πει μπροστά στο highlight που τερμάτισε την βαρύτητα το 2006.

Μια εποχή όλοι έλεγαν πως ο τύπος που μετέτρεψε έναν απλό αιφνιδιασμό σε ένα από τα θαύματα του μπάσκετ σε έναν αγώνα επίδειξης της AND1 ήταν ο Vince Carter και αν θυμηθούμε ειδικά τι τύπος ήταν ο «Air Canada» -για την ακρίβεια τι ελατήρια είχε στα πόδια του- δεν θα μας προκαλούσε καμία απολύτως εντύπωση. Η αλήθεια είναι όμως πως ο τύπος που κατάφερε να «πετάξει» μένοντας παραπάνω ώρα στον αέρα, τόσο ώστε να κάνει δύο περιστροφές γύρω από τον εαυτό του εν ώρα αγώνα και να καρφώσει, δεν ονομάζεται Vince Carter αλλά Taurian J. Fontenette. Οι περισσότεροι είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζουν το όνομά του, ίσως λίγο λιγότερο το ψευδώνυμο με το οποίο έκανε καριέρα «Air Up There», πάνω από όλα όμως με το «Mr. 720».

H «αλήτικη» γοητεία του Street Basketball.

Εδώ που τα λέμε ποιος κάνει με τόσο μεγάλη άνεση δύο περιστροφές στον αέρα και κάρφωμα; Όπως έχει δείξει η ιστορία και η πορεία του αθλήματος -αλλά και των ίδιων των διαγωνισμών καρφωμάτων του ΝΒΑ- η αθλητικότητα των παικτών σύντομα θα τους επιτρέπει να φτάνουν άνετα το στεφάνι με το κεφάλι και να πετυχαίνουν καρφώματα που πριν από 10 χρόνια θα μας φαινόταν πραγματικά απίθανο. Ο dunker Jordan Kilganon που έκανε πρόσφατα ένα «720» κάρφωμα στο ΝΒΑ Brazil House είναι η απόδειξη.

 

 

Ο Mac McClung μας τον θύμισε

Κάθε χρόνο θεωρούμε πως ο Διαγωνισμός Καρφωμάτων του ΝΒΑ δεν έχει κάτι άλλο να μας δώσει, ωστόσο φαίνεται πως η φαντασία και οι ιδέες δεν εκλείπουν στον Μαγικό Κόσμο του ΝΒΑ και η απόδειξη είναι αυτό που βλέπουμε κάθε δεύτερη μέρα του All-Star Τριημέρου.

Πάντως ακόμα δεν έχουμε δει καλύτερο duel από αυτό των Gordon-Lavine.

Αυτή τη χρονιά ήταν η σειρά του αλτικότατου Mac McClung, που πρόσφατα πήρε 2-way συμβόλαιο από τους 76ερς, να κάνει τον κόσμο να μην ξεχάσει ποτέ το όνομά του.

Δεν είναι μόνο το «540» κάρφωμα (μιάμιση περιστροφή γύρω από τον εαυτό του στον αέρα) όσο και η γενικότερη παρουσία του στον διαγωνισμό, ειδικά απέναντι σε αντιπάλους που έδειχναν να υπερέχουν και σε ύψος αλλά και σε αθλητικότητα. Στο παρκέ της Γιούτα άλλο είδαμε ωστόσο.

«Mac McClung saved the Dunk Contest» ακούσαμε από τα χείλη του Reggie Miller και ενδεχομένως να μην είναι υπερβολή.

 

 

Χωρίς όμως να θέλουμε να υποτιμήσουμε τον συμπαθέστατο γκαρντ της Φιλαδέλφεια, όσο και να μην έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο σε διαγωνισμό καρφωμάτων του ΝΒΑ, εκείνο το αξέχαστο, το αμίμητο κάρφωμα του Taurian J. Fontenette παραμένει ακόμα ένα στοιχειωμένο highlight που ελάχιστοι μπορούν ακόμα να σκεφτούν ότι μπορούν να σπάσουν.

Σε μια περίοδο που είδαμε τον LeBron James να ξεπερνάει τον Kareem Abdul Jabbar στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ, το να πετύχει με τα τωρινά δεδομένα κανείς ένα «720» κάρφωμα είτε σε αγώνα, είτε σε διαγωνισμό μοιάζει πραγματικά αδύνατο. Βέβαια έτσι όπως εξελίσσεται το μπάσκετ κανείς δεν ξέρει σε πόσα χρόνια θα δούμε τον «επόμενο Fontenette» ή ακόμα και τον ίδιο τον McClung να δοκιμάζουν να γράψουν ιστορία στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, επιχειρώντας ένα αντίστοιχο κάρφωμα.

Υπάρχουν και άλλοι που κάνουν airball σε καρφώματα! 

Μέχρι να συμβεί αυτό θα αναπολούμε ακόμα το μοναδικό αυτό highlight που μας χάρισε το 2006 ο ιπτάμενος «Air Up There».

Thrilling 720 Dunk AND1


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved