associated press Οι Αραβίδες απολαμβάνουν την ελευθερία στα γήπεδα του Μουντιάλ

Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε και περιμέναμε, στα γήπεδα του Κατάρ σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης από γυναίκες οπαδούς.

Το Μουντιάλ του Κατάρ έχει σηκώσει μεγάλη συζήτηση. Οι απαγορεύσεις, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  οι χιλιάδες νεκροί εργάτες έκαναν αρκετό κόσμο να ζητάει το μποϋκοτάρισμα της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη. Ένα από τα ερωτήματα που είχε τεθεί πριν τη διεξαγωγή του Μουντιάλ από το αραβικό έθνος, ήταν και το κατά πόσο οι γυναίκες θα δηλώσουν παρών στα γήπεδα. Στο πρώτο Μουντιάλ που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή, η εκπροσώπηση των Αράβων έρχεται από τοΚατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο και τη Τυνησία. Ο μαγικός αριθμός (4) μπορεί να συμπίπτει με τον αντίστοιχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία το 2018, αλλά αναφορικά με τις γυναίκες που δίνουν το παρών υπάρχει μία σαφής διαφορά.

 

 

«Η προσέλευση των Αράβισσων στο Κατάρ είναι μεγαλύτερη από όσο περιμέναμε», αναφέρει μία γυναίκα από το Κατάρ στην DW. «Μπορείς να δεις ότι είμαστε ίσοι στο γήπεδο. Προερχόμαστε από μια συντηρητική χώρα και ορισμένες οικογένειες δε δέχονται οι γυναίκες να πηγαίνουν στα γήπεδα ενώ άλλες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο από τη στιγμή που δεν έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενούμε συχνά το Μουντιάλ, βλέπουμε ακόμη και συντηρητικές οικογένειες να δέχονται τα κορίτσια τους να πηγαίνουν στα γήπεδα. Πηγαίνουμε όλοι μαζί στο γήπεδο ως οικογένεια για να υποστηρίξουμε όλες τις αραβικές χώρες».

Οι Σουδάραβες οπαδοί καταλαμβάνουν τη Ντόχα

Η Σαουδική Αραβία, ειδικότερα, έχει φέρει ένα τσουνάμι αλλαγών για τις γυναίκες στη χώρα, με μια σειρά μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η άρση της απαγόρευσης για την είσοδο των γυναικών στα γήπεδα ποδοσφαίρου από τον Ιανουάριο του 2019. Ενώ οι αλλαγές θεωρήθηκαν ως μια προσπάθεια της χώρας να αποστρέψει το βλέμμα του κόσμου από τις φρικαλεότητες που εξακολουθούν να διαπράττονται στην πολιτεία, όπου οι άνθρωποι εκτελούνται αν πηγαίνουν κόντρα στο καθεστώς, οι γυναίκες που λατρεύουν το ποδόσφαιρο έχουν επωφεληθεί. Μετά τη νίκη σοκ 2-1 της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής στον εναρκτήριο αγώνα των ομίλων, ένα καραβάνι οπαδών από τη χώρα πραγματοποίησε το σύντομο ταξίδι μέχρι τη Ντόχα για να δει τον αγώνα κόντρα στην Πολωνία. Από τους 44.259 που βρέθηκαν στο γήπεδο, περίπου οι 42.000 ήταν Άραβες.

Στο Μουντιάλ του ‘94 η Ελλάδα τα πήγε χειρότερα από το Κατάρ του '22

«Το γήπεδο στο οποίο παίξαμε κόντρα στην Πολωνία δε μας χωρούσε όλους», εξήγησε μια οπαδός της Σαουδικής Αραβίας. «Περιμένετε μέχρι το ματς στο Lusail κόντρα στο Μεξικό, θα το γεμίσουμε όλο. Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πάντα υποστηρίζαμε την ομάδα είτε από την τηλεόραση είτε από το γήπεδο. Ελπίζω το μέλλον να είναι ακόμα πιο λαμπρό και ειδικά για την εθνική ομάδων των γυναικών. Ελπίζω να τις δω σύντομα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών».

 

 

Η ποδοσφαιρική κουλτούρα στο Μαρόκο είναι ριζωμένη στις γυναίκες

Στις αρχές του 2022 το Μαρόκο έγινε η πρώτη αραβική γυναικεία ομάδα που κέρδισε τη θέση της σε Μουντιάλ, αφού έφτασε στον τελικό του φετινού Κυπέλλου Εθνών Αφρικής Γυναικών (σ.σ. ηττήθηκε με 2-1 από τη Νότια Αφρική). Οι Μαροκινοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά στη στάση του να βλέπεις γυναίκες στους αγώνες και στην κουλτούρα του ποδοσφαίρου στα αραβικά έθνη της Βόρειας Αφρικής, σε σύγκριση με εκείνα της Αραβικής Χερσονήσου. «Ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός στο Μαρόκο σημαίνει πως η υποστήριξη της εθνικής ομάδας είναι εθνικό καθήκον», εξήγησε η Kawtar Ajbali. «Γεννιόμαστε με την ποδοσφαιρική κουλτούρα και υπάρχει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε αυτό το θέμα».

Επίσης και για τη δημοσιογράφο της DW, Sumlaji, η οποία γεννήθηκε στη Συρία και ήρθε αντιμέτωπη με σεξισμό ως μία από τις λίγες γυναίκες ρεπόρτερ για το ανδρικό ποδόσφαιρο της χώρας της, το να βλέπει τόσες πολλές γυναίκες από το έθνος της στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν κάτι που υγιεινό συναίσθημα. «Αυτό που έχω δει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, με όλες αυτές τις γυναίκες να πανηγυρίζουν για το ποδόσφαιρο ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους ή τις παραδόσεις και τις πολιτιστικές τους διαφορές, ήταν αυτό που πάντα ονειρευόμουν να δω στον αραβικό κόσμο. Μακάρι να ήταν πάντα έτσι, το να βλέπεις γυναίκες στα γήπεδα ως κάτι πολύ φυσιολογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved