Getty Images Πάντα θα υπάρχει μία φανέλα από Μουντιάλ που αγαπήσαμε περισσότερο

Είναι η εμφάνιση που κάνει την διαφορά. Και όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και στις φανέλες που έχουν φορεθεί σε όλα τα μεγάλα Μουντιάλ.

 Τις αγαπήσαμε, τις ζηλέψαμε, τις αγοράσαμε. Οι φανέλες του Μουντιάλ έχουν την δική τους ιστορία και εξαιτίας της Εθνικής που όλοι έχουμε στηρίξει κατά καιρούς, αλλά και για το στυλ που σε κάποιες παραμένει διαχρονικό. Βάλαμε κάτω τις αγαπημένες μας και τις παρουσιάζουμε.

Πώς ένιωσες με τον σοκαριστικό τραυματισμό στο Σαουδική Αραβία-Αργεντινή;

Ο Κώστας Χρήστου πήγαινε στο γραφείο με την εμφάνιση της Ολλανδίας του 1978

Μπορεί η Ολλανδία να νικήθηκε από την Αργεντινή στον τελικό, αλλά κέρδισε σίγουρα στις εντυπώσεις. Του στυλ σίγουρα. Η εμφάνιση του 1978 δεν ήταν κάτι καινούργιο σε συνδυασμό με τα μαλλιά χαίτες και τα μουστάκια που είχαν κατακτήσει τα 70s και ενδεχομένως ούτε και η μονόχρωμη πορτοκαλί επιλογή. Ενδεχομένως μάλιστα την δεκαετία του ’90, να ψήφιζαν την συγκεκριμένη εμφάνιση ως κακόγουστη. Ο David Granger ωστόσο, ο άλλοτε ισχυρός άντρας του περιοδικού Esquire, είχε αποκαλέσει την εν λόγω εμφάνιση ως επιτομή του vintage. Και δεν έχει καθόλου άδικο. Η συγκεκριμένη -μαζί με της Αργεντινής- είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές της vintage περιόδου του ’70. 

 

ned 78 scaled

 

Οι μαύρες ρίγες στα χέρια μαζί με το εθνόσημο στο στήθος, την κάνουν ένα συλλεκτικό κομμάτι στυλ που φοριέται μέχρι και σήμερα, τιμώντας όχι μόνο τις ρετρό επιλογές αλλά και ανθρώπους που περπάτησαν φορώντας την στο χορτάρι. Ο Ruud Kroi, o μεγάλος Johan Neeskens, οι αδερφοί van der Kerkhof και ο ελίτ Johnny Rep. Όλοι τίμησαν την εν λόγω φανέλα. 

 

O Βασίλης Κουρουμιχάκης θαυμάζει τη σκακιέρα fashion statement της Κροατίας του '98 

Θα έφτανε στον τελικό του ‘98 η Κροατία αν δεν έβρισκε στον δρόμο της τη Γαλλία; Πιθανότατα. Θα σήκωνε το κύπελλο αν δεν υπήρχε η διοργανώτρια χώρα στον διάβα της; Ένα πολύ σοβαρό ίσως. Αλλά δεν έχει καμία σημασία γιατί όντως εκεινη η Κροατία ήταν απίθανη ομάδα και αποτέλεσε μια απο τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Μια έκπληξη που έπρεπε να την είχαμε πάρει χαμπάρι όταν μας άφηνε εκτός διοργάνωσης στα προκριματικά.

 

 

Μεγάλη έκπληξη ήταν και η φανέλα της Κροατίας, μια φανέλα που είδαμε για πρώτη φορά, μιας και η Κροατία ήταν μια φρέσκια ομάδα και μια φρέσκια χώρα που προήλθε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Αντί για ακόμα μία βαρετή παραλλαγή του άσπρου-μπλε-κόκκινου που έχουμε δει σε δεκάδες εμφανίσεις, οι Κροάτες διάλεξαν τη Σαχοβνίτσα τους. Σημαίνει σκακιέρα στα σερβοκροάτικα και είναι το εθνικό σύμβολο των Κροατών για πάνω από μισή χιλιετία και ξεχειλώνοντάς το ώστε να πιάσει όλη τη φανέλα κατάφεραν να τιμήσουν το εθνόσημο και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ένα διαχρονικό pop culture ρούχο που ακόμα και σήμερα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά παραμένει η φανέλα της χώρας και είναι ακόμα και σήμερα από τις πιο καλαίσθητες. 

 Οι διοργανώσεις Μουντιάλ που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Ο Στέλιος Παπαγρηγορίου "τριπάρει" άσχημα με την φανέλα του Μεξικού το '98

Με το χαρακτηριστικό κεφάλι-σήμα κατατεθέν των Αζτέκων, είδαμε μία φανέλα έργο τέχνης να περνάει από τους αγωνιστικούς χώρους του Μουντιάλ του '98 στη Γαλλία. Η φανέλα έχει πάνω της το αιώνιο σύμβολο του Θεού Ήλιου, Tenushka. Ακόμη και σήμερα θεωρείται σαν η πιο σέξι εμφάνιση των Αζτέκων και η γνήσια φανέλα ακόμη πωλείται διαρκώς στο ίντερνετ. Όταν κάποιος την κοιτάει για πολλή ώρα μπορεί άνετα να έχει τσάμπα παραισθήσεις.

 

 

blanco

 

Μία φανέλα σκετη ψυχεδέλεια που από μόνη της στέκει σαν ένα γνήσιο memorabilia του παγκόσμιου ποδοαφαίρου αλλά και της μόδας του. Ένα άλλο ενδιαφέρον trivia είναι πως η φανέλα δεν φτιάχτηκε από κάποια μεγάλη εταιρία αθλητικών ειδών που χορηγούσε το Μουντιάλ, αλλά από μία μικρή μεξικάνικη εταιρία αθλητικών ειδών με την ονομασία Aba Sports. Όταν κοιτάω τη συγκεκριμένη φανέλα στο μυαλό δεν μου έρχεται ακριβώς μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και πολλά άλλα πράγματα, όπως το nu metal, τα tribal tattoo και η ταινία Apocalypto του Mel Gibson. A real trip!

 

Ο Άγγελος Κωνσταντούλιας θα έβαζε την εμφάνιση της Νιγηρίας του 2018 για καφέ

Καλοκαίρι του 2018. Οι φιλόδοξοι Νιγηριανοί παίζουν τα ρέστα τους την τελευταία αγωνιστική κόντρα στο μεγάλο φαβορί, την Αργεντινή. Η ήττα με 2-1 τους στέλνει πίσω στη χώρα τους αλλά έχουν καταφέρει ήδη να κερδίσουν τη συμπάθειά μας. Εκτός από τη συμπάθεια κερδίζουν και τον άτυπο τίτλο της Εθνικής με την πιο κουλ εμφάνιση. Η Nike βάζει την υπογραφή της σε μία εμφάνιση που θα φορούσες άνετα και στην βόλτα τους για καφέ με τους φίλους. Αν πιστεύεις ότι υπερβάλλουμε, τότε πήγαινε να το πεις στους 3.000.000 ανθρώπους που την παρήγγειλαν σε λίγες ώρες και το sold out που έκανε η πιο επική εμφάνιση που έχουμε δει ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ. Μπορεί να μην κατάφερε να τους φέρει γούρι στα γήπεδα της Ρωσίας (κατάφεραν να κερδίζουν μόνο την Ισλανδία με 2-0) αλλά τους έφερε στο επίκεντρο του ποδοσφαιρικού στιλ. Από την πρώτη στιγμή που η Nike έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από την εμφάνιση, έγινε ένας παγκόσμιος χαμός στο διαδίκτυο. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά ενθουσιάστηκαν με ζιγκ ζαγκ σχέδιο και τις αποχρώσεις του πρασίνου. Από εμάς είναι, ναι.

 

 Γιατί δεν θα έπρεπε να εκνευριζόμαστε που απαγορεύεται η μπίρα στο Μουντιάλ;

Θα φορούσε σε ραντεβού την «πάντσερ» φανέλα του Γερμανία-Βραζίλα 7-1 ο Χρήστος Κάβουρας

Δεν είναι ότι τους υποστήριζα εκείνο το βράδυ όσο συμπαθητική και αν φαινόταν η Βραζιλία στα μάτια μου χωρίς τον Νεϊμάρ ο οποίος είχε βγει νοκ άουτ έπειτα από την «Ντάνιελ Σαν κλωτσιά» του Ζούνιγκα στα προημιτελικά. Πέρα όμως από την πιο ντροπιαστική στιγμή στην ιστορία των Βραζιλιάνων, ή μάλλον την πλέον καθολική επικράτηση των Γερμανών σε τελική φάση ποδοσφαίρου, τη ριγέ φανέλα των «πάντσερ» τη ζήλεψα και θα τη φορούσα έξω σε date. Τρεντιά κανονική εκείνη η φανέλα, μάλλον εμπνευσμένη από κάνα νυχτοπερπάτημα του Τόνι Κροος. Και αποδεδειγμένα φέρνει επιτυχίες. 7-1 δεν είπαμε;

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved