Getty Γιόσιπ Ίλισιτς: Εκείνος που σκόραρε κόντρα στην κόλαση της κατάθλιψης

Η επιστροφή με το γκολ του Σλοβενού φορ ζωγράφισε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας.

Οι ψυχικές ασθένειες και η κατάθλιψη κατά κύριο λόγο είναι η μάστιγα του 21ου αιώνα. Ο άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να είναι ο διπλανός σου στα ΜΜΜ ή ο μπροστινός σου στη σειρά του supermarket. Ενδεχομένως να είναι ο συνάδελφός σου στο γραφείο, ο οποίος είναι η ψυχή της παρέας αλλά όταν επιστρέφει στο σπίτι βγάζει τη «χαρούμενη» μάσκα και κλείνεται στον εαυτό του. Μπορεί να είναι ένας συγγενής σου που δεν στο εκμυστηρεύτηκε ποτέ ότι ζει μέσα στη μαυρίλα. Η κατάθλιψη σε πνίγει σ’ έναν βάλτο που δεν μπορείς να επιστρέψεις από εκεί μέσα. Αργά και βασανιστικά. Δεν έχει σημασία αν είσαι φτωχός ή πλούσιος. Αν είσαι άσχημος ή όμορφος. Πετυχημένος ή όχι. Επηρεάζει σχεδόν το 10% του πληθυσμού και τα συμπτώματα ποικίλλουν. Τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν ταμπού. Σήμερα όμως όχι. Μία επίσκεψη στον ψυχολόγο είναι επιβεβλημένη για όλους μας.

Ένα από τα θύματα της κατάθλιψης είναι και ο Γιόσιπ Ίλισιτς.

 

 

 

Ένας αθλητής που πριν δύο χρόνια έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει με τις εμφανίσεις του. Φορώντας τη φανέλα της Αταλάντα πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις σε Serie A και Champions League. Το 2020 βρισκόνταν στο απόγειο της καριέρας του. Έμοιαζε «ευλογημένος» από τον Θεό ή την Τύχη (αναλόγως στο τι πιστεύει ο καθένας) και όλοι περίμεναν να κάνει το step up στην καριέρα και τη ζωή σου γενικότερα.

Ο μύθος που συνδέει την κατάθλιψη με τη σοφία μάλλον δεν ισχύει

Να πάρει μεταγραφή σε έναν κορυφαίο σύλλογο και να γεμίσει τον τραπεζικό του λογαριασμό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αλλά όταν κάνουμε σχέδια, ο Θεός (ή η Τύχη) γελάει. Το «τέρας» της κατάθλιψης έκανε την εμφάνισή του και τα τελευταία δύο χρόνια έζησε την προσωπική του Κόλαση. Εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, έκοψε το ποδόσφαιρο και τον χάσαμε.

 

 

Ωστόσο ο ίδιος δεν τα παράτησε. Πήρε τον χρόνο που είχε ανάγκη και επέστρεψε ξανά σε αυτό που αγαπάει περισσότερο. Το ποδόσφαιρο. Αυτή τη φορά όχι με τη φανέλα της Αταλάντα αλλά με εκείνη της Μάριμπορ. Η μαμά πατρίδα τον αγκάλιασε και ο ίδιος δείχνει να επανέρχεται. Με περιττά κιλά αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει πως το χαμόγελο επέστρεψε στο πρόσωπό του. Μάλιστα στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μάριμπορ κόντρα στη Μούρα, μπήκε ως αλλαγή στο 77ο λεπτό, κέρδισε πέναλτι και το ευστόχησε πετυχαίνοντας το 5-1.

Ο Γιόσιπ χαμογέλασε ξανά. Πήγε μπροστά από την εξέδρα, άνοιξε τα χέρια του, χάρισε το πιο λαμπερό χαμόγελο και λυτρώθηκε. Ο Γιόσιπ είναι εδώ. Και αυτή είναι μία ευχάριστη ιστορία που θέλαμε να διαβάσουμε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved