INTIME Εθνική Ισπανίας: Η πιο συμπαθητική (μας) αντιπάθεια

Δεν έχει σημασία που δεν τους χωνεύεις. Μετά το φετινό Eurobasket οφείλεις να τους παραδεχτείς.

Η αλήθεια είναι ότι ο τελικός του Eurobasket 2022, Ισπανία-Γαλλία, η κατάκτηση του τροπαίου από την πρώτη αλλά κυρίως η εξέλιξη του αγώνα έβγαλαν όλα τα κλισέ που έκρυβαν οι Έλληνες των social media στα σχόλιά τους. Και μόνο που πρωταγωνιστής ήταν ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, «ξύπνησε» την πλάκα και το Hustle του Netflix (με αυτόν και τον Άνταμ Σάντλερ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους) έγινε η most watched ταινία της βραδιάς.

«MVP του Eurobasket Άνταμ Σάντλερ», έγραψε ο ένας, ένας άλλος «Το παιδί δεν είναι μπασκετμπολίστας, είναι ηθοποιός», όπως και το «η ταινία Χουάντσο ήταν καλύτερη από την ταινία Αντετοκούνμπο. Φάνηκε στο παρκέ απόψε» είναι μερικά από τα πολλά ευφάνταστα comments γύρω από το hashtag #eurobasket2022. Εδώ που τα λέμε 7 τρίποντα έβαλε ο τύπος, δικαίως είχε την τιμητική του.

 

 

Πέρα όμως από την πλάκα και τον τηλεοπτικό αστέρα (και MVP της βραδιάς) Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ίσως είναι η βραδιά που επιτέλους έκλεισε το κουτί της «σκατοψυχίας» και άνοιξε εκείνο της κοινής παραδοχής στην ανωτερότητα των Ισπανών. Διότι πραγματικά πόσοι είδαν αυτή την Εθνική Ισπανίας στην αρχή του τουρνουά και ένιωσαν το δέος που σκόρπιζαν στα χρόνια των αδερφών Γκασόλ; Ειδικότερα μετά την ήττα από το Βέλγιο στη φάση των ομίλων κανείς δεν τους υπολόγιζε τόσο πολύ.

Μην ξεχνάμε ότι είχαν τεράστιες απουσίες σε αυτό το τουρνουά. Σου θυμίζουμε τις πιο βαρβάτες στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Ήταν ωστόσο θέμα χρόνου να αφυπνιστούν και όταν ξεκίνησε η νοκ άουτ φάση, κανείς δεν είχε ελπίδα απέναντί τους. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια μπασκετική ανάλυση για το αν άξιζε ή όχι το τρόπαιο η Ισπανία (όποιος έχει μάτια βλέπει), το θέμα είναι ότι μετά από τόσα χρόνια στην κορυφή πρέπει επιτέλους να αποβάλουμε στην Ελλάδα το κόμπλεξ που έχουμε απέναντί τους. Δεν λέμε ότι έτσι ξαφνικά πρέπει να αρχίσουμε να τους συμπαθούμε, αλλά πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να συγχέουμε την αντιπάθεια με την παραδοχή ότι είναι πραγματικά κορυφαίοι στο είδος τους.

 

Είναι πλέον μπασκετική σχολή

Συμφωνούμε απόλυτα πως ο Ρούντι Φερνάντεθ είναι αχώνευτος, όπως επίσης ο Χουάντσο είναι μεγαλύτερος γκρινιάρης και από τον Ναβάρο όταν έπαιζε, ενώ ο Σκαριόλο σου βγάζει κάτι το αντιπαθητικό από τον πάγκο παρότι δεν μπορείς ποτέ να εξηγήσεις τι είναι. Όλα αυτά όμως δεν αναιρούν το ότι είναι κορυφαίοι εδώ και τόσα χρόνια. Είτε μιλάμε για Ευρωμπάσκετ, είτε για Μουντομπάσκετ από το 2006 και έπειτα, η Ισπανία είναι πάντα μέσα στις κορυφαίες θέσεις ασχέτως προσώπων. Είναι πλέον σχολή μπάσκετ, όπως αυτή της Σερβίας. Και το κυριότερο από όλα, μπορεί να μην έχουν αστέρες βεληνεκούς Γκασόλ, αλλά παραμένουν πάντα ομάδα με τα όλα τους. 

Δείτε τι μαγικό έγινε στον αγώνα Ελλάδα-Ισπανία πριν το Eurobasket.

Σίγουρα έχουμε βαρεθεί να μας κερνάνε πίκρες στα μεγάλα τουρνουά, να σιχαινόμαστε κάθε κίνηση και μορφασμό του μπασκετικού σιχάματος ονόματι Ρούντι Φερνάντεθ, ωστόσο ποιοι είμαστε εμείς για να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους; Και στον τελικό κόντρα στη Γαλλία με το κυριαρχικό παιχνίδι τους μας θύμισαν για μία ακόμα φορά γιατί δεν μπορούμε να τους συμπαθήσουμε καθώς βαθιά μέσα μας θα θέλαμε πολύ να παίζουμε ένα μπάσκετ σαν και το δικό τους.

Όχι για την γκρίνια και τις «βουτιές» που (όντως) συνηθίζουν στους αγώνες, αλλά για το συγκλονιστικό τρόπο που έχει κάθε ομάδα της Εθνικής Ισπανίας σε κάθε μεγάλη διοργάνωση να κυριαρχεί ως ΟΜΑΔΑ. Και στο τέλος να σαρώνει τους τίτλους.

Spain-France Final Eurobasket Highlights


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved