Assosiated Press Μο Φάρα: Το θύμα trafficking που έγινε Sir

Η συγκλονιστική ιστορία του Χρυσού Μαραθωνοδρόμου είναι η απόλυτη έμπνευση.

«Ο μόνος τρόπος να ξεφύγω, ήταν να βγω έξω και να τρέξω». Αυτό που δεν ηξερε ο Μο Φάρα ήταν ότι το τρέξιμο δεν ήταν απλά ένας τρόπος απελευθέρωσης, αλλά το μέσο για να γίνει διάσημος σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ο επόμενος σπουδαίος δρομέας μεγάλων αποστάσεων μετά τους Κενενίσα Μπεκέλε και Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ο υπεράνθρωπος Βρετανός με τα ακούραστα πνευμόνια και τα 4 χρυσά μετάλλια στα 5000 μ. και 10000 μ. σε δύο Ολυμπιάδες (2012, 2016) έχει ταρακουνήσει τον κόσμο με τη συνέντευξή του στο BBC που αφορά την άγνωστη ιστορία της ζωής του.

Μια και μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες, δείτε ποιες χώρες έχουν χρεωκοπήσει επειδή τους οργάνωσαν.

Τότε που από παιδί της Σομαλίας μεταφέρθηκε παράνομα στην Αγγλία από μία γυναίκα που δεν γνώριζε καν, η οποία στη συνέχεια του έσκισε τα χαρτιά, κόβοντας κάθε πιθανότητα επικοινωνίας με τους συγγενείς του κάνοντάς τον ουσιαστικά σε σκλάβο του σπιτιού της στο δυτικό Λονδίνο. Το Χρυσό Παιδί του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πέσει θύμα trafficking στα 9 του χρόνια από κύκλωμα που διακινούσε παιδιά.

 

 

«Το όνομά μου δεν είναι Μο, είναι Χουσεΐν»

Η οικογένεια της άγνωστης γυναίκας δεν του επέτρεπε να πάει σχολείο μέχρι τα 12 του χρόνια και όταν έγινε αυτό δεν ήξερε καν να μιλήσει την αγγλική γλώσσα. Η μόνη «γλώσσα» στην οποία μπορούσε να συνεννοηθεί ήταν αυτή του αθλητισμού.

Ο γυμναστής του σχολείου βλέποντας το ταλέντο του στο τρέξιμο, προσπαθούσε να βγάλει άκρη με το ακατέργαστο διαμάντι που είχε μπροστά του, αλλά δεν μπορούσε να πάρει κουβέντα. Ο νεαρός Χουσεΐν ο οποίος έγινε Μοχάμεντ Φάρα -επειδή έτσι αναγραφόταν στα πλαστά χαρτιά -σύντομα βρήκε σωτηρία όταν κατάφερε να πει στον γυμναστή του τι περνούσε στο σπίτι. Οι κοινωνικές υπηρεσίες ειδοποιήθηκαν και ο ταλαιπωρημένος Μο βρήκε μια ανάδοχη οικογένεια να τον αγαπάει και να του προσφέρει ένα πραγματικό σπίτι.

 

 

Η συνέχεια της ιστορίας του είναι λαμπερή. Είναι αυτή που έκανε το όνομα Μο Φάρα γνωστό στα πέρατα της Γης, σε μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις, νίκες και έμπνευση. Ακόμα και αν δεν κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας (2021) τα κατορθώματά του με τα 4 Χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και τα Έξι Παγκόσμια Πρωταθλήματα τον κατατάσσουν ως τον πλέον επιτυχημένο δρομέα όλων των εποχών και Ιππότη του στέμματος.

Μια καριέρα που εμπνέει, μια ζωή-μαραθώνιος που θα κάνει κάθε άνθρωπο καλύτερο. Ένα ντοκιμαντέρ που σίγουρα αξίζει να δεις.   

 

Mo Farah Documentary


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved