Intime Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πιστεύει στο πρωτάθλημα και πλέον κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει

Κρίθηκε για το έργο και το ήθος του. Και η ανανέωση του συμβολαίου του είναι η πιο λογική κίνηση που έχει γίνει στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό εδώ και χρόνια.

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς συμφώνησε να παραμείνει στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα δύο χρόνια, επισφραγίζοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τη θετική διάθεση που υπήρχε και από τις δύο πλευρές. Η παραμονή του Σέρβου τεχνικού ήταν επιβεβλημένη. Και αναμενόμενη. Όσο αναμενόμενη θα μπορούσε να είναι στον Παναθηναϊκό του Γιάννη Αλαφούζου. Οι φίλοι του συλλόγου έχουν δει σχεδόν τα πάντα από το ποδοσφαιρικό τμήμα τα τελευταία χρόνια. Έχουν δει τον Γιάννη Αλαφούζο να τραβάει ξαφνικά την πρίζα, έχουν δει το «τριφύλλι» να αγωνίζεται με τα πιτσιρίκια του Γιώργου Δώνη, έχουν δει την ομάδα να τρώει τιμωρία πέντε ετών εκτός Ευρώπης, έχουν ακούσει τον μεγαλομέτοχο να αποκαλύπτει πως βρέθηκε στο τιμόνι του συλλόγου από... ατύχημα. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός φαίνεται μετά από καιρό να συμπεριφέρεται με σεβασμό απέναντι στην ιστορία του «τριφυλλιού» και στους φίλους της ομάδας. Ο Γιάννης Αλαφούζος έπραξε με γνώμονα τη λογική και το συμφέρον, «δένοντας» τον Ιβάν για τα επόμενα δύο χρόνια στον πάγκο της ομάδας. Για όλους τους σωστούς λόγους.

 

 

Κύριος απέναντι στις υποσχέσεις του

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν κύριος απέναντι στις υποχρεώσεις και τις υποσχέσεις του. Στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει ένα σύνολο που θα παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Παρότι παρέλαβε καμένη γη και ένα ποδοσφαιρικό συνονθύλευμα, το έκανε πράξη. Έθεσε ως στόχο την έξοδο στην Ευρώπη. Το πέτυχε. Ανέφερε πως θα κάνει τον Παναθηναϊκό ξανά μία ομάδα που τα επόμενα χρόνια θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Μπορεί κάποιος να τον αμφισβητήσει μετά απ’ όσα είδε τη φετινή χρονιά; Ρητορική η ερώτηση. Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» απέδειξε εμπράκτως πως κρατάει τον λόγο του. Καιρός να στηριχθεί από τη διοίκηση. Με πράξεις και όχι με λόγια.

 

 

Το μπάτζετ στον κύριο από μένα

Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να πρωταγωνιστήσει θα πρέπει να ανεβάσει το μπάτζετ του. Ή καλύτερα θα πρέπει να μοιράσει το μπάτζετ του πιο ορθολογικά. Τα βαρίδια Μπεκ, Αγιούμπ κλπ θα πρέπει να τελειώσουν. Πλέον το γνωρίζουμε όλοι. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού απέδειξε πως σέβεται το «πορτοφόλι» του Γιάννη Αλαφούζου καθώς δεν σκόρπισε χρήματα. Δεν πήρε παίκτες μόνο «για να πάρει» αλλά αντιθέτως έπρεπε να «δέσει» από παντού έναν μεταγραφικό στόχο πριν δώσει το πολυπόθητο «οκ». Η περίπτωση του Σεμπάστιαν Παλάσιος είναι χαρακτηριστική. Ένας παίκτης που λοιδωρήθηκε στην αρχή αλλά σήμερα θεωρείται από την πλειοψηφία ο καλύτερος εξτρέμ του ελληνικού πρωταθλήματος. Το μπάτζετ που θα δοθεί στον Ιβάν οφείλει να είναι αντάξιο για να χτυπήσει το πρωτάθλημα. Για να μπορέσει να βρει 3-4 νέους «Παλάσιος» σε κάθε θέση που θεωρεί ότι πονάει η ομάδα. Για να βάλει ξανά τον σύλλογο σε πορεία πρωταθλητισμού και να θέσει στόχους που είναι πραγματικά αντάξιοι του μεγέθους του «τριφυλλιού». Διεκδίκηση πρωταθλήματος, είσοδος στους ομίλους του Conference League, κατάκτηση Κυπέλλου.

 

 

Στήριξη στο παρασκήνιο

Στην Ελλάδα ζούμε, το παρασκήνιο βασιλεύει. Δεν είναι δουλειά του Γιοβάνοβιτς αλλά των διοικούντων. Πρώτο μέλημα της διοίκησης είναι να στηρίξει την ομάδα στο παρασκήνιο και να την προστατέψει. Διαιτητικά λάθη εννοείται πως θα γίνουν αλλά τα «εγκλήματα» απέναντι στο «τριφύλλι» απαγορεύονται. Η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου πρέπει επιτέλους να βρει τον τρόπο ώστε η ομάδα να προστατευτεί και να μην «χαλάει» το μυαλό της. Ώστε να μπορεί να δουλέψει απερίσπαστη πάνω σε αυτό που γνωρίζει. Στο πώς να αποδώσει καλύτερα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Ο Γιάννης Αλαφούζος πρέπει να προστατεύσει την επένδυσή του. Είναι μέλημα κάθε ιδιοκτήτη που σέβεται την επιχείρησή του και τον σύλλογο που εκπροσωπείται από εκατομμύρια φιλάθλους. Έφτασε ο καιρός ο Παναθηναϊκός να πάψει να φέρεται ως ο φτωχός συγγενής αλλά να απαιτήσει όλα αυτά που του αναλογούν. Δηλαδή σεβασμό, ισονομία και δικαιοσύνη.

 

 

Κρίθηκε όχι μόνο για το έργο του αλλά και για το ήθος του

Αν ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός είχε πρόσωπο θα ήταν του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Έναν άνθρωπο που ήταν κύριος απέναντι σε όλους. Δίκαιος απέναντι στους παίκτες του. Μετρημένος στις δηλώσεις του. Αντάξιος του ονόματος του Παναθηναϊκού. Είχε κατανόηση σε ποιον πάγκο κάθεται και τον κόσμο που εκπροσωπεί αυτός ο σύλλογος. Δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από δικαιολογίες, ακόμη κι αν του δόθηκαν οι αφορμές ώστε να το κάνει. Ένας αντι-σταρ που κατάφερε μέσα από τη δουλειά του και το ήθος να αποκτήσει fans. Που έκανε την ανανέωση του συμβολαίου του, «λαϊκή απαίτηση» για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Που έκανε τους αντιπάλους να του βγάλουν το καπέλο και αρκετούς από εκείνους να τον θέλουν στον πάγκο της δικής τους ομάδας. Που έκανε μέχρι και τον... δύσκολο Λουτσέσκου να του ζητήσει συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά του στη Λεωφόρο.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πιστεύει πως θα βάλει τον Παναθηναϊκό στο Βοτανικό ως πρωταθλητή. Αν ποτέ προχωρήσει το πρότζεκτ του Βοτανικού, εδώ που τα λέμε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved