Intime Η απόλαυση του γηπέδου την Μεγάλη Εβδομάδα

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την ελληνική Boxing Day που έχει πασχαλιάτικο άρωμα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ένας μικρός κύκλος της ζωής. Από τον πόνο στη χαρά, από την ατίμωση στη θέωση. Είναι μία εβδομάδα περισυλλογής, κατάνυξης, κάθαρσης, απόλαυσης. Το ελληνικό Πάσχα είναι ξεχωριστό. Όπως ξεχωριστές είναι οι στιγμές που μπορείς να απολαύσεις.

Μία εξ αυτών η απόλαυση του γηπέδου τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ανεξαρτήτως το άθλημα, τον θεσμό και τις ομάδες, αποτελεί μία τελετουργία. Η εμπειρία του γηπέδου τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι μοναδική.

 

 

Με τον περισσότερο κόσμο να έχει φουλάρει τη βενζίνη στο αυτοκίνητο, να έχει πάρει πλοία ή αεροπλάνα και να πηγαίνει προς την επαρχία, οι πόλεις αδειάζουν. Την ίδια στιγμή άλλοι πηγαίνουν στην εκκλησία ή βρίσκουν χρόνο για χαλαρά ποτάκια σε μπαρ χωρίς κόσμο. Εσύ, όμως, όχι. Φοράς το κασκόλ σου, παίρνεις τον πατέρα ή τον κολλητό, περνάς τη θύρα και μπαίνεις στον δικό σου ναό. Εκεί όπου τα πάντα είναι διαφορετικά.

Στο γήπεδο τη Μεγάλη Εβδομάδα θα έρθεις αντιμέτωπος με κάτι θαυμάσιο. Λες και ο κόσμος έχει επηρεαστεί από τις άγιες ημέρες και το κλίμα κατάνυξης κυριαρχεί. Η αθλητική δραστηριότητα τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι η ελληνική Boxing Day.

 

 

Λόγω νηστείας το βρώμικο απέχει και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Την ίδια στιγμή τα «γαλλικά» από την κερκίδα είναι πιο μαζεμένα και αυτό είναι ακόμη καλύτερο. Όσοι δίνουν το «παρών» αυτές τις μέρες στις εξέδρες είναι σαν να γνωρίζονται μεταξύ τους. Συζητήσεις για τους λόγους που αποφάσισαν φέτος να γυρίσουν την πλάτη στο εξοχικό τους και να μείνουν στην πόλη τους, αλλά και η απαραίτητη γκρίνια για τις επιλογές και το σχήμα που επέλεξε ο κόουτς. Γιατί μπορεί να έχουμε Πάσχα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ομάδα πρέπει να γκελάρει.

Η φανέλα του Diego Maradona από το «Γκολ του Αιώνα» βγαίνει στο σφυρί

Το γήπεδο τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία ανδρική ιεροτελεστία. Όλα πρέπει να γίνουν με ευλαβική προσοχή. Όχι μόνο λόγω ημερών αλλά και για τα γούρια. Δεν είναι να παίζεις με αυτά. Κίνηση στον δρόμο δε θα συναντήσεις, η «γούρικη» θέση στο πάρκινγκ θα είναι ελεύθερη και θα φτάσεις πιο άνετος από ποτέ στο γήπεδο.

Οι παίκτες φυσικά επηρεάζονται από το κλίμα. Το διαπιστώνεις στο βλέμμα και τις κινήσεις τους. Οι διοικήσεις των ομάδων κάνουν εκπλήξεις και δώρα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη και για λίγο αποβάλλουμε την τοξικότητα αλλά και τις παθογένειες που περιβάλλουν τον ελληνικό αθλητισμό. Τα καπνογόνα, οι αγκαλιές και τα φιλιά στο γκολ είναι μία προετοιμασία για την Ανάσταση που θα έρθει τις επόμενες ημέρες. Η θρησκευτική. Γιατί η ποδοσφαιρική ήρθε λίγο νωρίτερα.

 

 

Ίσως τελικά και ένας αγώνας να περικλείει έναν μικρό κύκλο της ζωής. Από τον πόνο στη χάρη, από την αμφισβήτηση στην δικαίωση. Όπως ακριβώς και η Μεγάλη Εβδομάδα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved