associated press Η φανέλα του Diego Maradona από το «Γκολ του Αιώνα» βγαίνει στο σφυρί

Και φυσικά αναμένεται να πιάσει τιμή-ρεκόρ.

Είναι η εμφάνιση του Diego Maradona που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Τέσσερα χρόνια μετά την ταπεινωτική ήττα της Αργεντινής από την Αγγλία στον πόλεμο των Φλώκαντ, οι δύο εθνικές ομάδες αναμετρώνται στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο Μεξικό. Οι Αργεντίνοι ψάχνουν μία μεγάλη νίκη-εκδίκηση που θα τους αναπτερώσει το ηθικό. Ο Diego Maradona αναλαμβάνει δράση. Παίρνει ένα ολόκληρο Έθνος στις πλάτες του και με μία μοναδική παράσταση, καταφέρνει να ρίξει στο καναβάτσο τους Άγγλους με σκορ 2-1 και να δώσει την πρόκριση στην Αργεντινή.

Το πρώτο τέρμα που σημειώνει θα είχε ακυρωθεί αν υπήρχε VAR καθώς σημειώθηκε με το χέρι. «Του Θεού», όπως ισχυρίστηκε ο Ντιεγκίτο. Ωστόσο το δεύτερο τέρμα δεν αφήνει χώρο για αμφιβολίες. Το «γκολ του αιώνα». Ο Diego πήρε την μπάλα πίσω από τη σέντρα, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και άφησε τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό.

 

 

Σήμερα, η κούρσα των 60 μέτρων σε 10 δευτερόλεπτα, ζωντανεύει ξανά. Η φανέλα που φορούσε ο Maradona βγαίνει σε δημοπρασία με αρχική τιμή τα 4.790.000 ευρώ. «Το χέρι του Θεού είναι πραγματικά μια μοναδική στιγμή όχι μόνο στην ιστορία των σπορ, αλλά στην ιστορία του 20ου αιώνα», σημειώνει ο Μπραμ Βάχτερ, επικεφαλής σύγχρονων συλλεκτικών αντικειμένων στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's. «Η στιγμή αυτή είχε απήχηση πολύ πέρα από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ερχόμενη λίγο μετά τη σύγκρουση των Φώκλαντ, εμπνέοντας βιβλία, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ο Μαραντόνα έχει μείνει στη συλλογική μνήμη ως ένας από τους καλύτερους που έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο - και το συγκεκριμένο αυτό παιχνίδι είχε ουσιαστικό ρόλο στον θρύλο του. Ασφαλώς, δεν ήταν μόνο το 'Χέρι του Θεού' στο ματς αυτό, αλλά και το 'Γκολ του Αιώνα' που θεωρείται ευρέως ως ένα από τα ωραιότερα γκολ όλων των εποχών» πρόσθεσε.

 

 

Είναι η πρώτη φορά που η φανέλα βγαίνει στο σφυρί και μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κατοχή του πρώην μέσου της Αγγλίας, Στιβ Χοτζ, ο οποίος αντάλλαξε φανέλες με τον Maradona μετά το τέλος του αγώνα. «Υπήρξα ο περήφανος κάτοχος αυτού του αντικειμένου για πάνω από 35 χρόνια, από τη στιγμή που ανταλλάξαμε με τον Ντιέγο φανέλες στο περίφημο ματς. Ήταν απόλυτο προνόμιο να έχω παίξει ενάντια σε ένα από τους σπουδαιότερους και πιο υπέροχους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Η φανέλα από το "Χέρι του Θεού" έχει βαθιά πολιτιστική σημασία στον κόσμο του ποδοσφαίρου, τον λαό της Αργεντινής και τον κόσμο της Αγγλίας και είμαι σίγουρος πως ο νέος ιδιοκτήτης της θα νιώσει έντονη περηφάνια να έχει στην κατοχή του την πιο εμβληματική ποδοσφαιρική φανέλα στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved